SiolNET. Trendi Kultura
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prešernovi nagradi za Ferija Lainščka in Marka Mušiča

0,18

termometer

Feri Lainšček Marko Mušič
Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Foto: STA

Z ministrstva za kulturo so na današnjo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna sporočili, da Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Nagrade bodo tradicionalno podelili na predvečer kulturnega praznika, 7. februarja.

Feri Lainšček bo Prešernovo nagrado prejel za delo na področju literature (romani, pesniške zbirke, kratka proza, dela za otroke in mladino, filmski scenariji, radijske igre). Kot po poročanju STA piše v utemeljitvi, "Lainščkovi literarni dosežki s svojo visoko umetniško vrednostjo že skoraj 40 let pomembno bogatijo zakladnico slovenske kulture".

Marko Mušič pa bo nagrajen za življenjsko delo na področju arhitekture, na katerem v slovenskem in širšem prostoru Balkana deluje že skoraj 60 let in na njem zaseda prav posebno mesto, poroča STA ter navaja, da v utemeljitvi med drugim piše, da je "izjemen risar in samosvoj arhitekturni potohodec ter humanist, prepoznaven v posebni, včasih kontroverzni drži, ki vztraja 'proti toku časa' in arhitekturnim trendom, še vedno lovi duha 'arhitekture za vse čase'".

Nagrado Prešernovega sklada bodo v letu 2021 prejeli pesnik Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih in gledališki režiser Tomi Janežič za režije v slovenskih gledališčih v zadnjih treh letih.

Brane Senegačnik, eden od nagrajencev Prešernovega sklada za leto 2021 Brane Senegačnik, eden od nagrajencev Prešernovega sklada za leto 2021 Foto: STA

Nagrajenci sklada so še Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba TEM Čatež, so z ministrstva za kulturo posredovali sklep upravnega odbora Prešernovega sklada.

Številčnemu upravnemu odboru Prešernovega sklada predseduje slikar, likovni teoretik, doktor filozofije in izredni član SAZU Jožef Muhovič, podpredsednica pa je mezzosopranistka, koncertna in operna pevka Bernarda Fink Inzko.

Prešernova nagrada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

kulturni dan proslava Foto: STA

Avtor proslave in slovesne podelitve Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, načrtovane za 7. februar 2021, bo po odločitvi upravnega odbora mladi režiser, scenarist in producent David Sipoš s svojim Studiom Siposh, še navaja STA.

Preberite še:

Prešernov spomenik Trendi Ta veseli dan kulture letos praznujemo drugače

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin