Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
2. 3. 2016,
11.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nagrada književnost

Sreda, 2. 3. 2016, 11.32

7 let, 12 mesecev

Ko med nezaželeno pošto najdeš 138 tisoč evrov

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avstralska pisateljica Helen Garner je med nezaželeno elektronsko pošto našla obvestilo, da je prejemnica književne nagrade, vredne 138 tisoč evrov, in bila prepričana, da gre za potegavščino.

Ker so naši elektronski nabiralniki polni obetavnih, a lažnih promocijskih ponudb, se ljudem, kot je avstralska pisateljica Helen Garner, kaj hitro zgodi, da tudi dejansko obvestilo o denarni nagradi dojamejo kot šalo oziroma potegavščino.

Bi verjeli, če vam nekdo iz univerze Yale želi sporočiti dobro novico? Helen Garner je namreč med svojo nezaželeno pošto našla sporočilo nekoga iz univerze Yale, ki ji sporoča, da ima zanjo dobre novice in jo prosil, če mu posreduje svojo telefonsko številko. Šele ko je preverila pri svojem založniku in stopila v stik z univerzo, je začela verjeti, da je dejansko dobitnica letošnje nagrade Windham-Campbell.

Gre za ene najbolj denarno bogatih književnih nagrad Nagrade Windham-Campbell univerza Yale podeljuje od leta 2013 v kategorijah za leposlovje, stvarno literaturo in dramska besedila. Vsako leto podelijo do devet nagrad pisateljicam in pisateljem z vsega sveta, ki pišejo v angleščini. Gre za ene najbolj denarno bogatih književnih nagrad, saj vsaka prejemnica ali prejemnik dobi 138 tisoč evrov, s čimer želi univerza nagrajenim omogočiti finančno svobodo in možnost neodvisnega dela.

Hannah Moscovitch mislila, da ji ponujajo ugodno križarjenje Helen Garner pa letos ni bila edina, ki je mislila, da je obvestilo o nagradi potegavščina. Podobno se je zgodilo irski dramatičarki Abbie Spallen, kanadska dramatičarka Hannah Moscovitch pa skoraj ne bi do konca poslušala sporočila na odzivniku, saj je bila prepričana, da ji ponujajo ugodno potovanje s križarko.

Posebnost je, da se ne ve, kdo je v izbirnem postopku Posebnost nagrade je, da nima prijavnega postopka, kar pomeni, da pisateljice in pisatelji pogosto ne vedo, da so v izbirnem postopku, posledično pa je obveščanje o nagradi nekoliko bolj zapleteno.

Letošnji nagrajenci in nagrajenke so še Branden Jacobs – Jenkins, Tessa Hadley, C.E. Morgan, Jerry Pinto, Hilton Als in Stanley Crouch.

Ne spreglejte