Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2015,
14.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rio Mare Alenka Košir Mojca Cepuš pica tuna tunina recept

Torek, 28. 4. 2015, 14.55

6 let, 7 mesecev

Zdrava pregreha po nasvetu Alenke Košir in Mojce Cepuš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsak otrok vas bo pričakal s širokim nasmeškom, če mu izrečete magične besede: Danes bo za kosilo pica! Brez skrbi, tudi pica je lahko zdrav obrok, le malce bolj ustvarjalni morate biti.

Mojca Cepuš in Alenka Košir vam priporočata ribje dodatke in veliko zelenjave! Ribe so sijajna izbira – čudovit vir beljakovin in dobrih maščob, zato jih nikar ne prezrite, ko načrtujete svoj tedenski jedilnik!

Tako sveže kot konzervirane ribe so polne kakovostnih beljakovin, različnih esencialnih hranil in maščobnih kislin omega 3, ki so odlične za naše telo. Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje ter certificirana nutricionistka, poudarja: "Ribe so pomemben del v zdravi in uravnoteženi prehrani. Tudi tunina v pločevinki je čudovit vir beljakovin in dobrih maščob, če je konzervirana v oljčnem olju. Prednost pločevinke je predvsem v tem, da se s tem izognemo preostalim konzervansom, ki jih sicer industrija uporablja za konzerviranje mesnih izdelkov, kot so na primer nitriti. Koliko tunine lahko pojemo, je odvisno od naše starosti. Majhni otroci naj ne bi pojedli več kot kakšno pločevinko na tri tedne, mladi odrasli, ki tehtajo okoli 60 kilogramov, pa lahko pojedo dve ali tri pločevinke na teden. Podobna priporočila, kot veljajo za majhne otroke, veljajo tudi za nosečnice. Količino lahko brez težav povečamo, če gre za tuno light oz. skipjack – tuno, ki je ulovljena na trnek kot Rio Mare."

Alenka Košir, profesorica športne vzgoje in vaditeljica avtorskih treningov VIIT (vodeni interdisciplinarni intenzivni trening), poudarja: "Pica je lahko tudi zdrav obrok, čeprav vsakdo ob njeni omembi najprej pomisli na goro nezdravih OH-jev in na dve gori nezdrave maščobe. A ni nujno, da je tako. Doma narejena pica je lahko odličen obrok, vse pa je odvisno od vas, kaj boste dali vanjo in nanjo." Alenka je testo naredila iz pirine moke.

Recept Alenke Košir: Tunina pica z mocarelo in gorgonzolo

Sestavine

Za pirino testo (za 2–3 pizze):

- 300 g pirine moke - 20 g kvasa - cca 1 dcl mlačne vode - žlička sladkorja - žlička soli - žlica olivnega olja

Dodatki za pizzo:

- 2 pločevinki Rio Mare v eksta deviškem oljčnem olju - polovica narezane rdeče čebule - cca 10 cm zelenih listov mlade čebule - 5 žlic koruze - sir mocarela - sir gorgonzola - vejica rožmarina - 8 paradižnikov

Naprej se lotimo priprave testa. Zmešamo kvas, sladkor in vodo, nastalo zmes dodamo preostalim sestavinam in močno pregnetemo. Pustimo na toplem, da vzhaja 30 minut (pokrito s kuhinjsko krpo). Testo razdelimo na tri dele, pregnetemo in ponovno pustimo vzhajati 30 minut. Testo razvaljamo in položimo na papir za peko. Nato se lotimo priprave paradižnikove osnove. Na žlici olivnega olja na kratko prepražimo dva nasekljana stroka česna, dodamo čajno žličko rjavega sladkorja, ščepec šetraja in hitro premešamo. Nato dodamo osem paradižnikov, narezanih na koščke in posoljenih, da se omaka zgosti. Alenka svetuje, da na koncu omako dobro premešamo v mešalniku (z vejico sveže bazilike), da je zmes gladka.

Testo prekrijemo s paradižnikovo omako, dodamo dve pločevinki tunine Rio Mare v eksta deviškem oljčnem olju, polovico narezane rdeče čebule in pet žlic koruze. Polovico pice prekrijemo z mocarelo, drugo polovico pa z gorgonzolo. Na vrh dodamo svežo vejico rožmarina. Pečemo v pečici na 190 stopinj Celzija, približno 10–15 minut, odvisno od pečice (preverjajte sproti). Dober tek!

Foto: Rio Mare

Za druge recepte z ribjimi dobrotami pokukajte na Facebookov profil Rio Mare!

Ne spreglejte