Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2014,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo vino Stalin diktator šampanjec

Petek, 28. 2. 2014, 11.57

8 let

Stalin je pil kvančkaro, Tito pa cviček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V rezidenci odstavljenega ukrajinskega predsednika so našli zbirko dragih pijač. V tej strasti ni osamljen, tudi drugi despoti v zgodovini so imeli izbran okus.

V zdaj že razvpiti rezidenci bivšega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča – mimogrede, obiskovalci so jo poimenovali ukrajinski Disneyland – so poleg nojev in piratske ladje na jezeru našli tudi dobro založeno klet. Ob dragih konjakih, vključno s konjakom Hennessy XO, so našli tudi zaboje šampanjca Cristal, ki velja za najbolj zaželenega in prestižnega med novimi bogataši in tako naravnost spada v ukrajinsko-rusko pojmovanje bogastva.

Toda to ni prvič, da so prevratniki ali pač kdorkoli drug, ki je s prestola vrgel oblastnika, v njegovi rezidenci odkril dragoceno vino. Ko so leta 2011 vdrli v Gadafijevo palačo, so našli zaboje Dom Pérignona. Gadafi se je očitno požvižgal na islamsko postavo.

Diktatorji, ki so imeli radi rožnato Tako kot Sadam Husein. Vino, ki so ga našli v njegovi rezidenci, je ob Cristalu in Dom Pérignonu naravnost ceneno – rad je imel portugalski rosé Mateus. Diktator, ki pije rosé? Prav nič mačistična podoba.

Nasploh so imeli diktatorji v zgodovini radi vino. Mussolini je prisegal na domači chianti, ki ga je dal zmešati v koktajl iz jagodnega šerbeta in grenčice Angostura. Še en diktator, ki mu je bilo všeč rožnato.

Rdeča Stalin in Franco Na rdeča vina pa je prisegal Stalin. V javnosti se je hvalil, da je njegovo najljubše vino močna polsladka gruzijska kvančkara. Konec koncev je to najbolj dragoceno vino njegove domovine. Toda zasebno je raje segal po francoskih vinih.

Na domače loge je prisegal tudi general Franco, ki je pil le špansko rdeče vino iz Rioje. Bil je zmeren pivec, le kozarec pri kosilu. Menda je zaradi tega dočakal tako visoko starost: na žalost Špancev je umrl star 82 let.

Pol Pot, poznavalec francoskih vin Nad rdečim vinom pa so bili navdušeni tudi nekateri novodobni diktatorji. Francois "Papa Doc" Duvalier s Haitija je denimo rdeče vino vedno poplaknil še z rumom. Največji poznavalec francoskih vin med diktatorji pa je bil najverjetneje vodja Rdečih Kmerov Pol Pot. Del življenja, preden se je lotil pobijanja treh milijonov državljanov Kambodže, je preživel v Parizu. Poleg tega, da je študiral, se je tudi seznanjal s francoskimi vini, ki so ostala ljubezen njegovega življenja.

Tito, ljubitelj viskija in cvička In seveda ne moremo mimo Tita. Za zdravice je bila v kozarcih vedno peneča Bakarska vodica, a Tito ga res ni maral, zato je navadno le nazdravil in odložil kozarec. Hip za tem so mu že prinesli njegov najljubši viski Chivas. A če je že moral piti vino, mu je za vse večne čase ostal najljubši cviček.

Louis Roederer Cristal 2006

Šampanjska hiša Louis Roederer ima sedež v Reimsu v Šampanji. Ustanovljena je bila leta 1776, od leta 1819 pa je v lasti družine Rouzaud. Je ena redkih šampanjskih hiš, ki je v celoti v družinski lasti. Njihovega paradnega konja Cristal so pili že na ruskem dvoru – ustvarili so ga prav za carja Aleksandra II., car Nikolaj II. pa je hišo Roederer imenoval za uradnega dvornega dobavitelja šampanjca. Letna proizvodnja vseh njihovih šampanjcev, Brut Premier, Brut vintage, Brut Rosé, Blanc de Blancs in Cristal, se giblje okoli 3 milijonov steklenic, izvažajo pa jih v 80 držav po vsem svetu. Hiša Louis Roederer ima v lasti 214 hektarjev vinogradov, ki so enakomerno razporejeni v treh glavnih področjih Šampanje, v Montagne de Reims, v Vallée de la Marne in v Côte des Blancs.

Prva polnitev Cristala je bila leta 1876 za ruskega carja Aleksandra II. Ker je bila takratna politična situacija nestabilna, je želel, da mu šampanjec napolnijo v steklenico z ravnim dnom iz brezbarvnega, ne zelenega stekla, saj se je bal, da bi mu kdo želel kaj vanj podtakniti. In od takrat je Cristal sinonim konstantne kakovosti, kar je prava redkost. Ko ga pijete, delite vso predanost, strast in izkušnje prednikov, ki so ga ustvarjali.

Šampanjec je globoko zlate barve s finimi, živahnimi mehurčki. Ima zelo pestre arome po začimbah, citrusih, belem cvetju, mandljih in pečeni kruhovi skorji. Pestrost arom nakazuje na veličino tega šampanjca, ki pa nas tudi v ustih navduši s svojo širino. Okusi lešnika, mandljev, medu in citrusov lepo zaokrožijo izjemna svežina, kremasta struktura in eleganca. Pridelan je bil, da izpolni zahtevne okuse carja Aleksandra in prav tega se hiša Roederer še vedno drži. Šampanjec za čisti užitek.

Večen simbol stila, drzen šampanjec, ki vztrajno ohranja ravnotežje med bogastvom in močjo, svežino in delikatnostjo.

Sorta: zvrst chardonnaya in modrega pinota Stopnja alkohola: 12,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 185 evrov, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte