Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2019,
20.23

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

pivo Celje mikropivovarji mikropivovarna

Četrtek, 14. 3. 2019, 20.23

11 mesecev, 1 teden

Social1st: prvo celjsko butično pivo so zvarili trije računalničarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Fabrika piva, Social1st | Marko, Vladimir in Dejan, prvi celjski butični pivovarji | Foto Facebook/Fabrika piva

Marko, Vladimir in Dejan, prvi celjski butični pivovarji

Foto: Facebook/Fabrika piva

Kar težko je verjeti, da je mesto sredi dežele hmelja šele pred kratkim zajel trend butičnih vrst piva. Praznino so zapolnili kolegi računalničarji, ki so ustanovili butično pivovarno Fabrika piva in zvarili pivo, s katerim jim je te dni uspel veliki met.

"Smo najboljši računalničarji med pivovarji," so se hudomušno opisali Marko Dorn, Vladimir Tkalec in Dejan Mauer, Celjani, ki se sicer ukvarjajo z razvojem programske opreme, ob tem pa so si omislili pivovarski hobi. Za hrbtom največje pivovarne, kot pravijo, so ustanovili Fabriko piva.

V službi programirajo, v prostem času varijo

"Razvijamo programsko opremo, ki jo uporabljajo slovenska ministrstva in tudi ministrstva nekaterih afriških držav v sistemih za izdajo potnih listin, vizumov ter drugih dokumentov, veliko vlagamo v razvoj biometričnih sistemov, tržimo produkte za nagrajevanje zvestobe kupcev in še bi lahko naštevali. Delo je sicer super, vendar na trenutke nekoliko utrujajoče in takrat človeku prav pride hobi. Mi smo svoj hobi našli v varjenju piva, ki je kreativen proces in katerega rezultat obožujemo. Tako je hobi postal naš drugi posel," so povedali.

Novice V Žalcu smo pili pivo iz prve fontane piva v Evropi #fotozgodba #video

Fabrika piva | Foto: Facebook/Fabrika piva Foto: Facebook/Fabrika piva Uvrščajo se med tako imenovane nomadske pivovarje, ki za varjenje večjih količin piva uporabljajo kapacitete drugih pivovarjev. "V prostorih Tehnopolisa v Celju smo opremili majhno, a profesionalno pivovarno, v kateri eksperimentiramo in razvijamo recepte. Šele ko smo z zvarjenim pivom zadovoljni, poiščemo večjo pivovarno s prostimi kapacitetami, kjer zvarimo pivo v količinah za trg," so pojasnili.

Sprva piva niso varili, da bi ga prodajali, ampak zase. "Potem je naše pivo postalo všeč ljubiteljem brezplačnega piva, nato pa tudi prijateljem in njihovim ženam. Glas o našem pivu se je širil in na koncu smo ugotovili, da ga večino zvarimo za druge," pravijo Celjani, ki so svoje prvo "uradno" pivo začeli prodajati pred kakšnim letom dni.

Pivo, najbolj družabna pijača

Gre za pale ale, angleški slog piva, poimenovali pa so ga - Social1st. Zavedajo se, da bo to ime dvignilo marsikatero obrv, a kot je pojasnil Dejan Mauer, si ga je mogoče razlagati na dva načina. "Preberete ga lahko kot Social 1st, torej social first oziroma druženje na prvem mestu, pivo je namreč najbolj družabna pijača," je poudarili, "če to ime preberemo kot Socialist, pa to predstavlja naše videnje sveta. To je lepa beseda z dobrim namenom. V obeh primerih je to pivo za dobre ljudi."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Social1st (@fabrikapiva) on

Kot omenjeno, so pivo Social1st na trg poslali pred letom dni, a ga je bilo do zdaj mogoče kupiti oziroma popiti le v gostinskih lokalih, večinoma v Celju in okolici oziroma na Štajerskem. Pred kratkim jih je na prodajne police uvrstil tudi Lidl in Celjani zdaj z veseljem pričakujejo, kako se bo na njihov izdelek odzvala vesoljna Slovenija. Medtem pa ne mirujejo, "v naši pivovarnici ves čas varimo nove okuse", je še povedal Mauer in napovedal, da bo naslednje pivo, ki ga bodo predstavili, temno.

Preberite še:

mladi, pijača
Trendi Pohod pijač z manj alkohola, trendu sledimo tudi v Sloveniji
Mikropivovarna pivovarna pivo
Novice Garažni pivovarji, ki drezajo v zeleno-rdeče navade Slovencev
Šolska mikropivovarna
Trendi Slovenija je dobila prvo šolsko mikropivovarno
Ne spreglejte