SiolNET. Trendi Kulinarika
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija je dobila prvo šolsko mikropivovarno

0,45

termometer

 | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Po kavarni, restavraciji in šolskem vinu so študenti BIC Ljubljana zaplavali še v pivovarske vode. V šolskih prostorih v Šentvidu so namreč odprli čisto pravo mikropivovarno.

Vsega se najhitreje in najbolje naučiš, če to preizkusiš v praksi. Tudi zato je Biotehniški izobraževalni center Ljubljana lani jeseni odprl Center kulinarike in turizma KULT316 v Šentvidu, kjer se dijaki in študenti gostinskih smeri urijo v kavarni in restavraciji, ki sta odprti za javnost in v katerih so torej postavljeni v situacijo, s kakršnimi se bodo srečevali v svojih poklicih.

Po vinu so se v Šentvidu odločili narediti tudi pivo. | Foto: Bojan Puhek Po vinu so se v Šentvidu odločili narediti tudi pivo. Foto: Bojan Puhek

Učenci so se v okviru izobraževanja že lani spoznali s postopkom pridelave vina in v sodelovanju s kletjo P&F Jeruzalem Ormož pridelali hišno vino, ki ga je mogoče poskusiti v njihovi restavraciji. Zdaj pa so stopili na še eno področje proizvodnje, tokrat kar v lastnih prostorih na Prušnikovi – odprli so namreč šolsko mikropivovarno.

Mikropivovarna v kleti centra KULT316 | Foto: Bojan Puhek Mikropivovarna v kleti centra KULT316 Foto: Bojan Puhek

V njej študenti živilstva in prehrane v okviru prakse varijo hišno pivo KULT316, načrtujejo pa tudi druge vrste piva. "Poleti bomo poskusili z varjenem lažjih in sadnih pivskih okusov, pozimi pa bomo razvijali letnemu času primerne zvrsti, recimo stoute in porterje," je pojasnil diplomant BIC Ljubljana Jaka Mihelčič.

Anže (levo), študent v BIC Ljubljana, stopa po poti "pionirja" Jaka (desno), pobudnika šolske mikropivovarne, in bo tudi sam kmalu diplomiral z nalogo s tega področja. | Foto: Bojan Puhek Anže (levo), študent v BIC Ljubljana, stopa po poti "pionirja" Jaka (desno), pobudnika šolske mikropivovarne, in bo tudi sam kmalu diplomiral z nalogo s tega področja. Foto: Bojan Puhek

Prav Mihelčič je na neki način začetnik pivovarstva v Šentvidu. Začetki ideje o šolski mikropivovarni namreč segajo v leto 2014, ko je v programu živilstva in prehrane na BIC Ljubljana diplomiral z diplomskim delom s področja mikropivovarstva. Mihelčič je ob odprtju šolske mikropivovarne izrazil veselje, da je med študenti na BIC Ljubljana vse več zanimanja za tako imenovano craft pivovarstvo. "Z novo mikropivovarno bodo lahko sledili najnovejšim tehnološkim trendom na tem področju, obenem pa izboljševali kulturo pitja piva," je dodal.

Pivske steklenice krasi sveti Vid, zavetnik gostilničarjev, pivovarjev in vinogradnikov. | Foto: Bojan Puhek Pivske steklenice krasi sveti Vid, zavetnik gostilničarjev, pivovarjev in vinogradnikov. Foto: Bojan Puhek

Pivo ljubljanskih študentov spoznate po svetem Vidu, ki krasi nalepko in je zavetnik gostilničarjev, pivovarjev in vinogradnikov, ne nazadnje pa je po njem poimenovan tudi Šentvid, kjer so prostori KULT316. In prav tam, v šolski kavarni in restavraciji, lahko ta hmeljni napitek tudi poskusite.

delitve: 105
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin