Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2015,
13.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šola izobraževanje gostinstvo turizem

Torek, 20. 10. 2015, 13.16

6 let, 7 mesecev

Kavarna in restavracija, ki ju vodijo ljubljanski dijaki in študenti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Šentvidu se odpira edinstven turistično-kulinarično-izobraževalni objekt, kjer bodo študenti in dijaki gostinsko-turističnih smeri svoje veščine preizkušali v praksi in na čisto pravih gostih.

Ena najpogostejših pripomb slovenskih gostincev je, da je težko najti dobro osebje. Da so dobri natakarji, kuharji in drugo gostinsko osebje zlata vredni, se strinjajo tudi v ljubljanskem Biotehničnem izobraževalnem centru (BIC), predvsem pa vedo, da je za tovrstne veščine najpomembnejša praksa.

Dragoceno nabiranje izkušenj Zato je toliko bolj dobrodošla njihova najnovejša pridobitev, Center kulinarike in turizma KULT316 v Šentvidu v Ljubljani, kjer bodo študenti gostinskih in turističnih smeri izkušnje nabirali v praksi. Dobesedno, saj bo večji del centra KULT316 odprt za javnost.

Tako bodo kavarna, restavracija in vinska klet sprejemale prave goste, ki jim bodo stregli študenti in dijaki. Ti bodo seveda pripravljali tudi hrano v restavraciji, prav tako pa bodo v kavarni stregli sveže pekovske in slaščičarske izdelke iz domače BIC pekarne in slaščičarne.

Pridelali so hišno vino in zvarili hišno pivo Mimogrede, na pobudo študentov sta že nastali tudi dve hišni alkoholni pijači, hišno pivo KULT316, ki ga varijo v lastni mikropivovarni, in hišno vino KULT316 (zvrst sivega pinota in sauvignona), ki so ga pridelali v sodelovanju s kletjo P&F Jeruzalem Ormož.

V vinski kleti bodo gostom ponujali tudi druga vina in na željo priredili degustacije. In kot zanimivost – vinska klet je v prostoru, kjer je večkrat vadila skupina Siddharta na začetku svoje glasbene kariere.

Učna hotelska soba sprejme tudi morebitne goste Center KULT316 obsega še veliko učno kuhinjo, ki je namenjena tako izobraževanju učencev kot širši javnosti, saj bodo prirejali kulinarične tečaje, in demonstracijsko kuhinjo, za katero upajo, da bo gostila tudi kakšnega velikega kuharskega mojstra.

Na vrhu zgradbe v bližini šentviške cerkve pa se skriva še čisto prava (in res razkošna) hotelska soba – tudi ta bo namenjena tako izobraževanju kot čisto pravim gostom, če bo morda kdo želel tam prespati.

Če vas zanima, kako je praksa novega vala slovenskih gostincev videti v … praksi, bo to mogoče od naslednjega tedna oziroma 26. oktobra, ko svoja vrata odpreta kavarna in restavracija. Prva bo odprta od 7. do 16. ure, druga pa ob 12. do 22. ure.

Ne spreglejte