Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
4.09

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

2

Natisni članek

trend milenijci alkoholna pijača

Sreda, 13. 3. 2019, 4.09

5 let, 1 mesec

Pohod pijač z manj alkohola, trendu sledimo tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

2

mladi, pijača | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Verjetno se prvič v zgodovini dogaja, da si mladina želi piti manj alkohola.

Ko eden največjih svetovnih zastopnikov alkoholnih pijač napove, da so največji trend letošnjega leta pijače z manj alkohola, je jasno, da mora biti nekaj na tem.

Multinacionalka Diageo, ki je med drugim lastnik znamk Smirnoff, Johnnie Walker, Baileys in Guinness, je namreč že konec lanskega leta napovedala, da bo leto 2019 v znamenju nizko- in brezalkoholnih različic koktajlov, pa tudi vina in piva z znižano vsebnostjo alkohola.

Planet TV Namesto koktajlov si privoščite moktajle

To napoved je potrdila nedavna raziskava britanskega podjetja IWSR, ki analizira trende na področju alkoholnih pijač. Ugotovili so, da se predvsem mlajši ljudje vse bolj zavedajo, da je del zdravega življenjskega sloga tudi vzdržnost oziroma zmernejše pitje alkohola. A to še ne pomeni, da so pripravljeni piti le vodo ali sokove, ker jim je vendarle všeč okus piva, vina oziroma žganih pijač.

Vse več slovenskih pijač z nižjo vsebnostjo alkohola

Da na trgu obstaja niša za nizkoalkoholne pijače, ugotavlja vse več proizvajalcev, med njimi je tudi vrsta slovenskih. Pred kratkim so tako v ajdovski pivovarni Pelicon predstavili nizkoalkoholno pivo Relax, ki ima 2,8 odstotka alkohola (večina vrst piva ima od štiri- do šestodstotno alkoholno stopnjo, nekateri težkokategorniki pa sežejo tudi čez 40 odstotkov).

Pelicon, Relax | Foto: Anita Ferjančič Foto: Anita Ferjančič

"Povpraševanje po nizkoalkoholnem pivu je v tujini velikansko in ta trend se že odraža tudi pri nas, žal pa je za takšna piva do zdaj veljalo, da so precej vodena in brez okusa," je odločitev za nov izdelek pojasnila Anita Lozar, soustanoviteljica pivovarne Pelicon, ki je prepričana, da so dokazali, da je mogoče s pravo tehnologijo in sestavinami doseči bogat okus piva.

Siol Plus Slovenski mikropivovarji: alternativa velikim

Na vlak pijač z nižjo vsebnostjo alkohola so že pred časom skočili tudi v Radgonskih goricah, v kleti, ki slovi po peninah, pa tudi po janževcu, zvrsti laškega rizlinga, šipona, renskega rizlinga in sauvignona. Za janževec velja, da je eno najprimernejših vin za "špricar", ta argument pa so v Radgoni lani zapakirali v nov izdelek, "špricar" z janževcem v pločevinki, ki vsebuje 6,5 odstotka alkohola, približno pol manj kot čisti janževec.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radgonske gorice (@radgonske_gorice) on

Čeprav ortodoksni ljubitelji vina nad vinom v pločevinki vihajo nos, ne gre spregledati dejstva, da so ob nižji vsebnosti alkohola tudi vina oziroma vinske pijače v pločevinkah vse bolj v trendu. S pločevinkami je vino izgubilo občutek pretencioznosti, so pred kratkim zapisali v vinski reviji Decanter, predvsem pa se ta embalaža izkaže poleti, saj lahko vino v pločevinki hitreje ohladimo, obenem pa gre za priročno embalažo za piknike, koncerte ali pa poležavanje ob bazenih, kjer steklo ni zaželeno.

Pred kratkim je na slovenski trg prispelo še eno vino oziroma vinska pijača v pločevinki z znižano vsebnostjo alkohola. To je Bitchy Club, rosé z dodano vodo in ogljikovim dioksidom, ki ga je na trg poslala goriška podjetnica Anja Korenč.

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bitchy Club (@_bitchyclub_) on

Za nižjo stopnjo alkohola - ta v njeni pijači znaša 7,5 odstotka - se je odločila povsem namerno. "Zaradi nižje stopnje alkohola je pijača lažja, bolj sveža in pitna," je pojasnila.

Preberite še:

marihuana, kanabis
Trendi Novi trend: vino, ki ne vsebuje alkohola, ampak THC
Tina Pirnat
Trendi Namešali smo najbolj priljubljene gin tonice z Odprte kuhne #video #foto
Ne spreglejte