Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2016,
6.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

ocenili smo Maribor restavracija

Četrtek, 12. 5. 2016, 6.05

6 let, 4 mesece

Restavracija Sedem: presenetljiva študentska izkušnja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Ocena gostilne: Sedem, Maribor | Foto Miha First

Foto: Miha First

V Mariboru je v zadnjem času svoja vrata odprlo nekaj zanimivih lokalov, med njimi je najboljši zagotovo na Cafovi ulici 7.

O lokalu, v katerem delajo in se urijo študenti višje gostinske šole iz Maribora, je bilo že veliko napisanega. Večina pišočih gostov je bila presenečena nad ponudbo, ki jo oblikujeta sicer prava profesionalca, vodja pogona Leon Furman (spomnimo se ga iz gostilne Pec in z Ljubljanskega gradu) in kuhar Kristjan Anderlič (jasno, domačin iz gostilne Anderlič na hribčku nad Mariborom).


Restavracija Sedem
Cafova ulica 7, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 621 14 12
Elektronska pošta: info@sedem.si


Sedem je lokal, ki je po notranji opremi nekje med Cubom, Separejem, Rožmarinom in prenovljenim Slonom. Gostje imajo skozi steklo razgled v kuhinjo, kjer se ekipa na različne načine ukvarja s pripravo jedi. Lahko bi rekli, da v kuhinji vrvi. Kar je dobro. In dobra je tudi vinska karta, ki so jo sestavili. Jasno, najprej gre za štajerska vina, nekaj je tujih šampanjcev in veliko primorskih težkokategornikov. A vsak vinar, vsaj večina, lahko ponudi le eno vino – to je tiho vodilo oblikovalca ponudbe.

Steklena stena, ki omogoča pogled v kuhinjo, je vse bolj priljubljena oprema tudi v slovenskih gostilnah. | Foto: Miha First Steklena stena, ki omogoča pogled v kuhinjo, je vse bolj priljubljena oprema tudi v slovenskih gostilnah. Foto: Miha First

Hišni vini sta bela zvrst iz kleti Dveri-pax in Kramarjev merlot. Imajo kak ducat penin in šampanjcev od Bjane do Pol Rogerja, od Radgone do Sergea Mathieuja za 52 evrov. Razen malvazije Rodica so bela vina v domeni domačih igralcev: Protner, Gaube, Frešer, Marof, Zlati grič, Valdhuber, Gjerkeš …  Pri polnejših belih se jim pridružijo Šumenjak, Urbajs, Mansus in Mlečnik, pri rosejih in rdečih Doppler, MonteMoro, Pullus, Capris, Santomas, Marjan Simčič, Četrtič, Rojac, Movia, pri sladkih se pridružijo še Prus in Pra–vino ter nekaj portovcev.

Mi smo začeli z zlato radgonsko penino v rose izvedbi in se lotili pregleda razmeroma komplicirane ponudbe, od tedenske do špargljeve ter klasične. Za začetek smo se odločili za marinirane račje prsi na sladko. Sladko? To pomeni, da so jim pridružili še jurko, lešnikov drobljenec in hruško. Simpatična jed, s katero je na drugi strani tekmoval topel goveji jezik na kremi gomoljne zelene z marinirano rdečo peso in čipsom pepelnatega kruha.

Marinirane račje prsi z jurko, lešnikovim drobljencem in hruško | Foto: Miha First Marinirane račje prsi z jurko, lešnikovim drobljencem in hruško Foto: Miha First

Težko je reči, katera jed je bila boljša, upamo pa si trditi, da se ne račka ne goveji jezik v Anderliču ne postrežeta na takšen način kot v "sedemki". In skoraj gotovo zraven ne ponudijo Gjerkeševih vin. Solidna laški rizling in chardonnay je priporočil mladi Gjerkeš, ki se v Mariboru uči natakarskih skrivnosti.

Kakorkoli, juhe na Cafovi ulici so vroče, zelo vroče. So pa tudi malce drugačne kot v podobnih lokalih. Krepka goveja, recimo, vsebuje na nitke natrgano govedino in bogato serijo na tenko narezane jušne zelenjave. Konkreten napitek, lahko rečemo. Tako kot je bila izredna grahova kremna juha z metinim oljem.

Rezanci s šparglji, češnjevcem, rukolo in staranim sirom | Foto: Miha First Rezanci s šparglji, češnjevcem, rukolo in staranim sirom Foto: Miha First

Podobno zanimivi in natančno pripravljeni so bili rezanci s šparglji, češnjevcem, rukolo in staranim sirom. Jed za vegetarijance, bogata z zelenjavo in polnega, maslenega okusa. Še boljša zaradi špargljevega nagrajenca, Gaubejevega zelenega silvanca. Eno najboljših svežih vin, ki smo jih pili v zadnjem času, po kozarčku ali dveh pa smo ga zamenjali za Kramarjev merlot iz 2009. Morda je na tem mestu treba samo omeniti, da gre za vinarja, ki ima ob solidnem in ne predragem merlotu, ki smo ga pili ob glavnih jedeh, tudi izjemen tokaj letnika 2012.

Hrbet mladega prašička na žaru s sotirano zelenjavo, mladim pečenim krompirjem, kislo smetano in zelišči | Foto: Miha First Hrbet mladega prašička na žaru s sotirano zelenjavo, mladim pečenim krompirjem, kislo smetano in zelišči Foto: Miha First

Ob merlotu smo pomalicali hrbet mladega prašička na žaru s sotirano zelenjavo, mladim pečenim krompirjem, kislo smetano in zelišči. Konkretna, a okusna jed, ki jo cenijo na manj kot sedem evrov. Občutno dražji je bil sočen goveji vrat s porcijo rdečih pesinih raviolov, nadevanih s hrenom in krompirjem. Da jed ne bi bila premajhna, so prispevali še kremo gomoljne zelene in korenje.

Goveji vrat z ravioli, nadevanimi s hrenom in krompirjem, ter kremo gomoljne zelene | Foto: Miha First Goveji vrat z ravioli, nadevanimi s hrenom in krompirjem, ter kremo gomoljne zelene Foto: Miha First

Ko seštejete vse tri ponudbe, imajo v restavraciji Sedem obilje sladic, tudi kremo bele čokolade, jagode s šparglji ali pa panakoto s sorbetom gozdnih sadežev … Mi smo se odločili kar konvencionalno: za jabolčni štrukelj z jajčnim šatojem in cimetom, ki je dokončno razblinil našo idejo, da bi šli zvečer v Mariboru še na pico, in za čokoladni biskvit, opremljen z jabolki, lešnikovim drobljencem in sladoledom prekajenega mleka.

Za osvežitev po napornem delu smo si privoščili še malinov sladoled z rdečo peso, si razdelili kozarček šerija in za konec namesto armagnaca spili mehko viljamovko. O tem, da je novinarski kolega ob malici spil eno pivo iz pivovarne Reservoir Dogs in eno iz pivovarne Bevog, niti nima smisla razglabljati, je pa dejstvo, da to dokazuje, da imajo na Cafovi res široko ponudbo dobrot. Cena? Če ne pretiravate s pijačo, bi se morali za 20 evrov že dobro najesti, za 30 ali 35 evrov pa sledi obilna pojedina.

Čokoladni biskvit z jabolki, lešnikovim drobljencem in sladoledom prekajenega mleka | Foto: Miha First Čokoladni biskvit z jabolki, lešnikovim drobljencem in sladoledom prekajenega mleka Foto: Miha First

Povzetek

Restavracija, ki sicer prisega na lokalno, celo sledljivo ponudbo, je resnici na ljubo bližja našim klasičnim, boljšim restavracijam tipa Cubo in Rožmarin. Jedi so bogate, s prilogami, ki kažejo na tehnično izpopolnjenost kuharskih mojstrov in učencev. V kuhinji imajo tudi nekaj svežih idej in za natančnejši zapis bi morali priti vsaj še enkrat.

Vinska karta je vezana na štajerska vina, a imajo dovolj prostora tudi za preostalo Slovenijo in za nekaj, bojda pol ducata (vsi niso na karti) šampanjcev. Cene vin so znosne, še posebej dobra priložnost so tista na kozarec.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte