Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 6. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Prosciutto di San Daniele

Natisni članek

advertorial Italija kulinarika pršut hrana

Torek, 8. 6. 2021, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Pršut Prosciutto di San Daniele: izvoz usmerjen v Slovenijo

Vsebino omogoča Prosciutto di San Daniele

Živila, kot so klobase in mesnine, so, kot vedno, po vsem svetu zelo zaželena. Razlog je jasen: ta vrsta hrane na izviren način predstavlja svoj kraj izvora s kombinacijo okusov in vonjev. Med izvrstnostmi oznake Made in Italy je brez dvoma pršut Prosciutto di San Daniele, ki je dobra in zdrava hrana, idealen za kakršnokoli vrsto predjedi, popoln za otroke, športnike, nosečnice, starejše, pa tudi za nizkokalorične prehranske režime.

Pršut, San Daniele | Foto:

V letu 2020 je vzhodna Evropa zabeležila zelo zanimive številke o izvozu tega izdelka. Med najpomembnejšimi je bil prav izvoz v našo državo Slovenijo, ta se je uvrstila na vrh lestvice najpomembnejših držav za uvoz (porast je znašal 49 odstotkov v primerjavi z letom pred tem), zaostala je le za Romunijo in Poljsko.

V čem je skrivnost uspeha San Daniele DOP?

Skrivnost uspeha San Daniele DOP se skriva v samo treh sestavinah: posebna mikroklima, v kateri poteka proizvodni proces, uporaba morske soli in 100-odstotno italijanska svinjska noga. Smo v regiji Furlanija - Julijska krajina, natančno v kraju San Daniele del Friuli, kjer se ustvarjajo idealni pogoji za popolno zorenje pršutov. Svež vetrič z Jadrana se na pobočju Predalp sreča s hladnimi gorskimi vetrovi. Reka Tilment, naravni regulator, ima zelo pomembno vlogo pri ohranjanju idealne vlažnosti. Prav reka je ključni dejavnik, ki omogoča ustvarjanje idealne mikroklime, ki je značilna za to območje: tako San Daniele DOP pridobi svoj nezamenljiv okus.

Pršut, San Daniele | Foto:

San Daniele del Friuli je ikoničen kraj, ki leži nedaleč stran od meje s Slovenijo. Na tem mestu se srečujejo kultura, narava ter hrana in vino, ki turistom ponujajo edinstveno doživetje. Poleg katedrale, posvečene sv. nadangelu Mihaelu, in knjižnice Guarneriana (ene izmed prvih javnih bralnih ustanov v Italiji), lahko svoj obisk podaljšate z rezervacijo vodenih ogledov v zgodovinskih pršutarnah v kraju San Daniele.

Zgodovina, gastronomija in kultura se združujejo v kraju San Daniele

Pršut Prosciutto di San Daniele zlahka prepoznajo tudi tisti manj izkušeni, saj ima nekatere popolnoma edinstvene lastnosti. Govorimo na primer o svinjski nogi: ta je tako poklon stoletni tradiciji kot tudi popoln primer sušenja stegna. Zorenje izdelka nikoli ne traja manj od 13 mesecev, izvaja pa se samo v 31 proizvodnih obratih na območju kraja San Daniele del Friuli. V proizvodno verigo je vključenih 3.641 kmetij za rejo in 47 klavnic, ki so vse v Italiji, bolj natančno v desetih regijah osrednje in severne Italije, ki so navedene v predpisih o proizvodnji. Prašiči pripadajo izključno italijanskim pasmam.

Pršut, San Daniele | Foto:

Nakup San Daniele DOP prek spleta

Kje na spletu je mogoče kupiti San Daniele DOP? V konzorciju pršuta Prosciutto di San Daniele je dobrih šest podjetij, ki imajo v svojih spletnih trgovinah široko ponudbo pršuta. Preprosto obiščite spletno stran posameznih podjetij in nadaljujte nakup. Zaradi različnih potreb je pršut na voljo v različnih oblikah: v rezinah, celi nogi s kostjo ali brez kosti.

Spodaj je posodobljen seznam spletnih mest, kjer lahko kupite pršut San Daniele DOP:

● Alberti S.r.l. “La Casa del Prosciutto” +39 0432 957422 - info@lacasadelprosciutto.com- www.lacasadelprosciuttoshop.com;

● Dok dall’Ava Srl – +39 0432 957335 – info@dallava.com – www.prosciuttocompany.com;

● La Glacere S.r.l. – +39 0432 954102 – info@laglacere.it – www.laglacere.it;

● Prosciutti Coradazzi snc – +39 0432 957582 – info@coradazzi.it - www.coradazzi.it;

● Prosciuttificio Prolongo Giovanni snc – +39 0432 957161 – prosciutti@prolongo.it – www.prolongo.it;

● Prosciuttificio Bagatto Rino di Bagatto Dante & C. Snc +39 0432 957252 – info@prosciuttibagatto.it – www.prosciuttibagatto.it.

Pršut, San Daniele | Foto:

Ne spreglejte