Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2013,
17.31

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zelje recepti

Sreda, 11. 12. 2013, 17.31

4 leta, 4 mesece

Okusni recepti z zeljem v glavni vlogi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ena zeljna glava, veliko okusnih jedi. Ne verjamete? Preizkusite nekaj preprostih receptov - kot nalašč za zimska kosila.

Zelje, ki ga v teh dneh še pogosteje najdemo na tržnicah, v domačih shrambah ali na prodajnih policah trgovine za vogalom, je polno blagodejnih sestavin. Ima le malo kalorij, zato pa pravo bogastvo mineralov in vitaminov, predvsem kalija, železa, žvepla, bakra in magnezija. Po vsebnosti vitamina C zelje prekaša celo limono, dobro pa ga je uživati tudi zato, ker našemu telesu zagotavlja vzdrževanje biološkega ravnovesja in nas ščiti bred boleznimi, na primer skorbutom.

V jedeh uporabljamo sveže zelje, odlično pa je tudi kisano, še posebej sveže kisano zelje. Še nekaj preprostih receptov za jedi z zeljem lahko najdete spodaj. Popečeno zelje s slanino Preprosto! Zelje narežite na četrtine, če je glava manjša, večjo glavo pa na osmine. Vsak kos položite na kos alufolije, ga pokapajte z olivnim oljem, začinite s soljo in poprom, čez pa položite še rezino ali dve slanine. Folijo zavijte, robove zatisnite in pecite v pečici pol ure na 180 stopinjah Celzija. Zelje se bo zmehčalo, skupaj s slanino pa ustvarilo zanimiv okus.

Zeljne tortilje velika zeljna glava zelenjava po okusu (rdeča in rumena paprika, korenje, kumare, paradižnik, rdeče zelje, zelena solata, čebula …) paradižnikova omaka nariban sir začimbe po okusu

Ste že kdaj pomislili, da bi tortilje pripravili le iz zelenjave? Veliki zeljni listi lahko služijo kot ovoj, v katerem boste združili svežo zelenjavo z okusno omako. Zelenjavo najprej narežite na koščke in jo v posodi zmešajte z nekaj žlicami paradižnikove omake, toliko, da je vsa zelenjava prekrita z omako. Začinite po okusu. Razgrnite velik zeljni list in ga prekrijte z nadevom, tako da pustite stranske robove prazne. Nadev posujte še z naribanim sirom, nato pa list zvijte tako kot tortiljo. Svež in zdrav obrok je pripravljen!

Še namig: nadev je lahko tudi topel.

Zeljna pita Za testo: 600 gramov pirine moke 300 gramov masla žlička soli eno jajce deset žlic ledeno mrzle vode

Za nadev: dve veliki nasekljani čebuli pol kilograma zelja, narezanega na krpice pet paradižnikov, narezanih na kocke pet strokov česna nasekljan peteršilj

Testo zgnetemo iz moke, na kocke narezanega hladnega masla, soli, jajca in desetih žlic hladne vode. Shranimo v hladilniku, medtem pripravimo nadev. Prepražimo nasekljani čebuli, dodamo na krpice narezano zelje, nakockan paradižnik, nasekljan česen, čisto na koncu še peteršilj in sol. Kratko podušimo.

Testo razdelimo na pol. Prvi del razvaljamo in z njim prekrijemo namaščen pekač za pite. Prekrijemo ga z nadevom. Razvaljamo še drugi del testa in ga položimo čez nadev, robove zgornje in spodnje plasti pa združimo. Z vilicami prebodemo zgornjo plast testa, premažemo z umešanim jajcem in pečemo dobre pol ure.

Zeljna solata s korenjem in smetano polovica manjše zeljne glave dva velika korenčka dve žlici kisle smetane žlica majoneze sol in poper

Zelje narežemo na zelo tanke rezine, te pa narežemo na približno pet centimetrov velike kose. Korenje najprej po dolgem narežemo na rezine, te na dolge paličice, ki jih prav tako narežemo na enako dolge kose. V veliki leseni skledi zmešamo kislo smetano, majonezo, sol in poper, čez posujemo zelenjavo in dobro premešamo.

Ne spreglejte