Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

2

Natisni članek

peka na žaru žar piknik trendi Miha Pešec Nejc Pešec meso

Torek, 4. 4. 2017, 15.30

6 let, 7 mesecev

Novi trendi peke na žaru: kako bomo pekli letos?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

2

peka na žaru | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ortodoksni ljubitelji peke na žaru ste verjetno že globoko v sezoni, drugi se je boste lotili prav kmalu. Zato ni odveč preveriti, kakšni so trendi, ki jih za letošnje leto napovedujejo mojstri žara.

"Narava," sta na vprašanje, kaj bo letos najbolj zaznamovalo peko na žaru, odgovorila Miha in Nejc Pešec, tako imenovana kralja žara, ki imata na Trubarjevi v Ljubljani tudi lokal s tem imenom. Jasno, smisel žara je, da na njem pečemo zunaj, a ne govorimo le o tem.

"Ljudje se zmeraj bolj zavedajo zdravega načina življenja in pomena kakovostne hrane. Več časa posvečajo tudi gibanju na prostem in pikniki v naravi so odlična priložnost za to," sta pojasnila brata Pešec. Temu trendu sledijo tudi proizvajalci žarov, ki so začeli ponujati priročnejše, bolj mobilne žare, ki jih je lažje prenašati.

peka na žaru | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pri hrani pa bo po besedah kraljev žara letos v ospredju teh pet trendov:

1. Zajtrk na žaru

Na žaru je mogoče pripraviti skorajda katerokoli jed oziroma živilo, še jutranjo kavo si lahko skuhate na njem. Žar namreč ni uporaben le tako, da hrano pečete na oglju oziroma rešetki, ampak lahko na izvor toplote postavite posodo, ki bi jo sicer uporabljali v kuhinji.

peka na žaru | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

"Tako si lahko na primer na počitnicah, ko imate več časa, na žaru pripravite tudi zajtrk," je pojasnil Nejc Pešec in z bratom Miho na plošči, ki sta jo položila na rešetke plinskega žara, spekel jajca s slanino in polovičke paradižnika.

2. Nazaj k jamskemu človeku

Ogromno govejo kostato sta brata Pešec medtem spekla v "caveman style", slogu jamskega človeka. Pri tem načinu kos mesa položite neposredno na razžarjeno oglje in žar pokrijete, meso pa je pripravljeno v nekaj minutah.

Peka v slogu jamskega človeka:

K mesu lahko v oglje položite tudi na primer celo, neolupljeno čebulo. Zunanja, suha lupina bo zoglenela, čebula pa bo prijetno zmehčana in sladka.

Fotogalerija
1 / 7

3. Dimljenje

Dimljenje je čez lužo eden najbolj priljubljenih, če ne kar najpogostejši način priprave mesa na žaru. Gre za dolgotrajno, večurno dimljenje v zaprtem žaru, v katerem je temperatura relativno nizka, okoli 80 stopinj Celzija.

Katero meso je najprimernejše za dimljenje in zakaj?

Meso še zdaleč ni edina sestavina, ki jo lahko dimimo, sta poudarila brata Pešec. V smokerju – izraz za žar, v katerem se dimi – lahko pripravljamo razne vrste zelenjave, krompir in sire, celo zelišča in sol.

Piščanec je z dimljenjem dobil lepo zlatorjavo barvo (za recept za peko piščanca na pločevinki piva kliknite na fotografijo). | Foto: Bojan Puhek Piščanec je z dimljenjem dobil lepo zlatorjavo barvo (za recept za peko piščanca na pločevinki piva kliknite na fotografijo). Foto: Bojan Puhek

Nasvet mojstrov: Največja napaka je polivanje mesa s pivom. Meso namreč ne bo vpilo tekočine, ta bo le gasila ogenj in dvigala saje. Pivo lahko pred peko dodate marinadi ali pa ga – preprosto spijete.

4. Raženj

Rotisserie oziroma raženj je še eden od trendov, ki letos prihajajo v ospredje. Pozor – raženj je tisti način peke, ko se meso oziroma drugo izbrano živilo vrti nad razbeljenim žarom. Če ni vrtenja, ni ražnja.

peka na žaru | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Prednost ražnja je, da se hrana peče počasi, pri tem pa ne izgubi veliko vlage, sta pojasnila brata in poudarila, da raženj nikakor ni le za vole in odojke. Na njem je mogoče peči zelenjavo, na primer celo glavo cvetače, ali pa sadje, kot je ananas. "Raženj je za eksperimentiranje," pravita kralja žara.

5. Kakovostne sestavine

Ljudje so bolj kot kdajkoli prej pozorni na to, kaj jedo, zadovoljno ugotavljata Miha in Nejc Pešec. Ob tem poudarjata, da pri mesu lokalno ni nujno tudi najboljše, uvoženo meso iz drugih držav in z drugih celin je lahko še kakovostnejše, če pa nimate zaupanja vrednega prodajalca (ali finančnih sredstev), so najboljša izbira lokalni pridelovalci tako mesa kot zelenjave.

peka na žaru | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Nasvet mojstrov: Meso solite, tik preden ga daste na žar, ali pa po tem, ko je že pečeno. Nikar ga ne nasolite že veliko pred peko, saj bo tako izgubilo preveč sokov.
Ne spreglejte