Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2017,
13.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

sodžu viski vodka rum žgana pijača alkoholna pijača

Sobota, 17. 6. 2017, 13.47

6 let, 6 mesecev

Najbolj prodajana žganja na svetu - za prvega verjetno še niste slišali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
sodžu Jinro | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Če mislite, da je najbolj prodajana pijača na svetu viski ali pa morda vodka, se močno motite. Po prodaji (pre)močno vodi žganje z Daljnega vzhoda, ki je pri nas bolj ali manj neznano.

Revija Drinks International, specializirana za industrijo alkoholnih pijač, je objavila rezultate svetovne prodaje žganih pijač za lansko leto.

Daleč najbolj prodajano žganje je pri nas praktično neznano

Če ob žganih pijačah pomislimo na viski, vodko, rum, gin in, seveda, sadjevec, je za najbolj prodajano žgano pijačo na svetu pri nas slišal le redkokdo. Gre za sodžu, korejski vodki podoben destilat z okoli 20 odstotki alkohola, običajno izdelan iz riža.

Sodžujev blagovne znamke Jinro so lani prodali več kot drugo- in tretjeuvrščenega žganja skupaj. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Sodžujev blagovne znamke Jinro so lani prodali več kot drugo- in tretjeuvrščenega žganja skupaj. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kako zelo priljubljen je? Naj povedo številke: najbolj prodajan je sodžu znamke Jinro, ki so ga lani prodali 73,9 milijona zabojev (zaboj pri žganjih vsebuje devet litrov pijače, običajno v 12 0,75-litrskih steklenicah). Drugo najbolj prodajano žganje je svetlobna leta daleč - gre za indijski viski Officer's Choice, ki so ga lani prodali (le) 32,9 milijona zabojev. Na tretjem mestu je znova sodžu, tokrat znamke Chum Churum, ki so ga lani prodali za 30 milijonov zabojev.


Preberite še:


Med viskiji prevladujejo - indijski

Officer's Choice - najbolj prodajana znamka viskija na svetu. | Foto: Allied Blenders & Distillers (abdindia.com) Officer's Choice - najbolj prodajana znamka viskija na svetu. Foto: Allied Blenders & Distillers (abdindia.com) Zanimiv je pogled na seznam najbolj prodajanih viskijev. Med prvimi petimi so namreč štirje indijski, šele na petem mestu je škotski, in sicer Johnny Walker. Najbolj prodajani je že omenjeni Officer's Choice z 32,9 milijona zabojev, drugi je McDowell's No. 1 s 25,5 milijona zabojev, tretje mesto si delita Imperial Blue in Royal Stag z 18 milijoni zabojev, peti pa je škot Johnny Walker s 17,4 milijona zabojev.

Lestvica je predvsem odraz dejstva, da je Indija največji svetovni porabnik viskija, ob tem pa je treba poudariti, da indijski viskiji večinoma ne ustrezajo evropski definiciji viskija. Običajno so namreč mešanice destilatov melase, ki jim dodajo le manjši odstotek tradicionalnega viskija iz sladu - zunaj Indije bi tej pijači prej rekli rum, v Indiji pa ni zakonsko predpisanih standardov za viski. Glede tega sicer izstopa prav prvouvrščeni Officer's Choice, destiliran iz žita.

Kam pa so se po prodaji uvrstile nekatere najbolj znane znamke pri nas? Jack Daniel's, bourbon oziroma destilat iz koruze, je na šestem mestu, Jim Beam je deseti, Ballantine's je 13., Jameson 14., Chivas Regal pa je na 19. mestu.

Med vodkami je v prepričljivem vodstvu Smirnoff

Skupno je bilo po vsem svetu lani prodanih 360 milijonov zabojev viskija, s 340 milijoni pa mu tesno sledi vodka. Najbolj prodajana znamka tega priljubljenega destilata je vsem dobro znani Smirnoff s 25,5 milijona zabojev, na drugem mestu je Absolut z 11 milijoni, na tretjem pa je Hortica s 7,5 milijona zabojev.

Zaradi vodke Smirnoff je v 40. letih prejšnjega stoletja nastal tudi koktajl Moscow Mule, ki je danes spet izjemno priljubljen. Več o njem izveste s klikom na fotografijo. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Zaradi vodke Smirnoff je v 40. letih prejšnjega stoletja nastal tudi koktajl Moscow Mule, ki je danes spet izjemno priljubljen. Več o njem izveste s klikom na fotografijo. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Najbolj prodajana znamka rumov je Bacardi

Med rumi, ki tudi pri nas postajajo vse bolj priljubljena žgana pijača, je medtem kot že preteklih nekaj let na prvem mestu prepoznavni Bacardi, lani so prodali 17,2 milijona zabojev. Na drugem mestu je filipinski Tanduay, najbolj prodajan azijski rum s 16,6 milijona zabojev. Tretji je McDowell's No. 1 Celebration, četrti je Captain Morgan z 10,7 milijona zabojev, na petem mestu pa je daleč zadaj Havana Club s 4,2 milijona zabojev.

Ne spreglejte