Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
13.44

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Spar hrana advertorial

Torek, 30. 6. 2015, 13.44

4 mesece, 2 tedna

Na krožniku naj bo čim pogosteje hrana domače pridelave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski potrošnik se vedno bolj zaveda, da je treba uživati lokalno pridelano hrano, saj s tem tudi ohranja slovensko gospodarstvo.

Domače je slastno

Pridelava kakovostnega mesa je plod skrbne vzreje in prizadevanj vseh, ki so vključeni v to verigo. Pomemben del zagotavljanja kakovosti pa je tudi dolgoročno sodelovanje pridelovalcev s podjetji, ki ga odkupijo.

Na Sparovih nakupovalnih policah je mogoče najti domače meso pod oznako "Slovenija, moja dežela". Tako potrošnik ve, da bo dobil sveže izdelke polnega okusa, k čemur močno pripomore dejstvo, da do domačih miz niso prepotovali na stotine kilometrov.

Ker danes domači pridelki in meso niso vsem na dosegu roke, se v Sparu zavzemajo, da ti predstavljajo velik in vse pomembnejši delež na njihovih policah. Pot od kmeta do mize je tako krajša in zagotavlja sveže izdelke, ki za pripravo okusnih jedi ne potrebujejo veliko dodatkov.

Milan Meznarič: naša želja je zadovoljen potrošnik

Ker nas je zanimalo, kako poteka delo na veliki kmetiji, smo obiskali govedorejca Milana Meznariča v Stojncih pri Ptuju, ki se ukvarja z integrirano pridelavo mesa in drugih poljskih pridelkov.

Pri Plahčovih, kakor se Meznaričevim reče po domače, se z govedorejo ukvarjajo že od leta 1972, ko je na kmetiji začel delati Milanov oče. Prva leta so imeli samo šest krav, danes jih imajo že približno sto, poleg tega pa obdelujejo 130 hektarjev zemlje. Milanu pri tem pomagajo žena, sin in snaha. Tako rekoč celotna družina je povsem predana pridelavi hrane.

Skrivnost uspeha je naravna krma

Njihova kmetija velja za večjo kmetijo po slovenskih standardih, pa vendar pitance hranijo ročno. Skrivnost njihovega uspeha je prav v naravni krmi.

"Naše pitance hranimo s senom, suhim koruznim šrotom, zdrobom, koruzno silažo in svežo travo. Poskušamo se približati naravnim razmeram, da dobijo tisto, kar potrebujejo za dober prirast," je povedal Milan Meznarič.

"Naša živina je zdrava, saj točno vemo, s čim jo krmimo," je dodal Milan Meznarič, ki obdeluje tudi deset hektarjev soje, ta je beljakovinsko izredno bogata. Pridelujejo tudi koruzo in krompir.

Ne spreglejte