Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 7. 2020,
18.03

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

turizem Ljubljana Pomurje

Sobota, 4. 7. 2020, 18.03

3 leta, 9 mesecev

Ljubljana zadišala po Pomurju #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

ljudski godci

Na Pogačarjevem trgu so se danes predstavili številni pomurski ponudniki dobrot in storitev. Predstaviti turistično plat velikokrat pozabljene regije je bil glavni namen organizatorjev, ki s svojim projektom poskušajo pokazati, da se tudi na severovzhodnem koncu Slovenije da marsikaj doživeti.

vanilija, ocean orchids
Trendi V Prekmurju prvi sladoled iz slovenske vanilije #video

Bujta repa, langaš, dober špricer in kultna gibanica so bile le peščica dobrot, ki so jih lahko že od jutranjih ur okušali prebivalci prestolnice. Poleg dobre jedače in pijače ni manjkalo niti glasbe, predstavili so se pevci iz Turnišča s folkloro, zaigrali in zaplesali so tradicionalna plesa sotiš in šamarjanko. Gomilički degaši so zaigrali na ljudska glasbila in harmoniko, v popoldanskih urah pa so nastopili še rogisti iz Križevcev pri Ljutomeru. 

Med obiskovalci tudi politiki

Predvsem kulinarična plat dogodka je poskrbela za mnoge nasmejane obraze, ki so polnih želodcev in osveženi z rujno kapljico z veseljem izvedeli kaj več o krajih, za katere prej niso niti vedeli, da obstajajo.

Z langašem, jedjo iz kvašenega testa, ki so jo celotno dopoldne pripravljali gostinci iz še enih Križevcev, a tokrat goričkih, sta se okrepčala tudi Dejan Židan in Lojze Peterle, slednji pa je navzoče pozabaval s svojimi orglicami. Nad preprosto jedjo je bil navdušen tudi Tomaž Mihelič - Marlenna, član zasedbe Sestre, ki se ni branil jedi pojesti kar po domače, z obilico česna. 

Z leve proti desni: Dejan Židan, Simon Balažic in Lojze Peterle | Foto: Z leve proti desni: Dejan Židan, Simon Balažic in Lojze Peterle

Z obiskom in potekom celotnega dogodka je bil zadovoljen tudi Simon Balažic, eden izmed glavnih organizatorjev projekta. ''Ideja je prikazati Pomurje kot dopustniško destinacijo, še posebej v času krize, ki jo trenutno doživljamo. Občine in turistični ponudniki iz obeh bregov Mure se danes tukaj predstavljajo, še posebej pa me veseli, da so nas v prestolnici sprejeli z odprtimi rokami," je dejal Balažic. 

Pri Pomurcih ne gre brez dobrega vina | Foto: Pri Pomurcih ne gre brez dobrega vina

Poskrbljeno je bilo za spoštovanje predpisov ob epidemiji

Kljub očitnim težavam pri izpeljavi takšnih dogodkov se je dobro prijel. Organizatorji so bili skozi celotne priprave v stiku z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, njihove predloge in usmeritve pa so poskušali udejstvovati kar se da disciplinirano.

''Razkužila, maske, obvestila in drugi ukrepi, ki jih je predlagal NIJZ, so bili popolnoma korektni. Mi smo se jih držali po najboljših močeh, tako da je tudi v tem pogledu dogodek uspešen,'' je pojasnil Balažic.

Kraljica pomurske kulinarike | Foto: Kraljica pomurske kulinarike

Doda še, da ta dogodek ni muha enodnevnica, ampak dolgoročen projekt. ''Ključno je, da naše manjše in velike ponudnike povežemo, vsi si lahko pomagajo zadovoljiti apetite domačih in seveda tudi tujih turistov," je še poudaril Balažic in se v luči uspešnega dne ob tem še zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi pomurske ''invazije'' Ljubljane, predvsem Pomurski turistični zvezi.

Stanley Tucci
Trendi Igralec je s prefinjenim mešanjem koktajla v karanteni navdušil splet #video
Ne spreglejte