Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
14.45

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zvijezda

Natisni članek

kokosovo olje advertorial kokos lepota recept Zvijezda

Torek, 19. 12. 2017, 14.45

2 meseca, 1 teden

Kokosova maščoba: zdrava zakladnica energije in lepote

Vsebino omogoča Zvijezda

Živilo, ki v tropskih državah predstavlja že pravi kulinarični in kozmetični adut, postaja priljubljeno tudi v gospodinjstvih po vsej Sloveniji, kjer se vse pogosteje uporablja pri pripravi priljubljenih jedi.

kokosovo olje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kokosova maščoba je cenjena zaradi edinstvene kombinacije maščobnih kislin, ki jih vsebuje. Te potujejo neposredno v jetra in služijo kot hiter izvor energije ter blagodejno vplivajo na srce in ožilje, pospešujejo metabolizem in dobro denejo tudi lasem in koži.

Za slane in sladke jedi ter namesto mleka v kavi

kokosova maščoba Zvijezda | Foto: Kokosova maščoba ima širok razpon uporabe. Primerna je za cvrtje, pečenje in praženje, omogoča pripravo slastnih slanih in sladkih jedi.

Ustvarjanje v kuhinji še nikoli ni bilo preprostejše in okusnejše, kot je z novim proizvodom na slovenskem tržišču – Zvijezdino kokosovo maščobo.

Kokosova maščoba Zvijezda ima nevtralen vonj in okus, zaradi česar jo bodo ljubitelji dobrih okusov prepoznali kot idealno živilo za pripravo slanih in sladkih jedi.

kokosovo olje | Foto: Pexels Foto: Pexels Popolnoma se prilega mesnim in ribjim jedem ter tudi kot dodatek h kavi.

Ne glede na to, ali pripravljamo pečenega piščanca, jajca na oko ali želimo na hitro popeči zrezke s sezonsko zelenjavo, se bo Zvijezdina kokosova maščoba odlično prepletla z različnimi sestavinami.


Kokosov sladoled (za tri porcije)

sladoled | Foto: pločevinka kokosovega olja
modelček za ledene kocke
2 zamrznjeni banani
3 žlice čokoladnih koščkov, lahko so tudi beli
1 žlica kokosovih kosmičev

Kokosovo mleko nalijemo v modelček za ledene kocke in za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Šest zamrznjenih kokosovih kock in dve zamrznjeni banani pustimo 15 minut, da se malce zmehčajo. V mešalniku zmešamo staljene kocke, banani in zamrznjene kocke. Razdelimo v tri skodelice in damo v zamrzovalnik. Medtem pripravimo preliv. Stalimo kokosovo olje in čokoladne koščke ter prelijemo čez sladoled. Posujemo s kokosovimi kosmiči.


Kokosovi presni kolački

kolački sladice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock pol skodelice Zvijezda kokosove maščobe
pol skodelice mandljevega masla
1 žlica medu
pol žličke vaniljevega izvlečka
1 žlica kokosovega olja
skodelica čokoladnih koščkov
pest mandljev

V električnem mešalniku gladko zmešamo kokosovo maslo, mandljevo maslo, med in vaniljev izvleček. Zmes razdelimo v majhne modelčke, vendar modelčkov ne napolnimo do konca. Zamrznemo za eno uro. V ponvi stalimo kokosovo olje in čokoladne koščke ter čokoladni preliv prelijemo čez kolačke. Po želji lahko vsakega okrasimo s celim mandljem. Spet postavimo v zamrzovalnik za pol ure.


Odpornejši proti vročini kot druga olja

kokosova palma | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zavidljiva kakovost tega živila se še posebej pokaže pri cvrtju in pečenju zaradi izjemne obstojnosti kokosove maščobe pri visokih temperaturah, saj je veliko odpornejša proti visokim temperaturam kot druga rastlinska olja.

Čeprav je v trdni obliki, je preprosta za uporabo. Pri temperaturi nad 25 stopinj Celzija se kokosova maščoba po določenem času zmehča. Če recept predpisuje uporabo tekoče maščobe, zadostuje, da jo segrejete v manjši posodi in jo uporabite, kot bi jo sicer.

Prehod iz trdnega (mast) v tekoče (olje) stanje je naravni fizikalni proces, ki ne vpliva na kakovost in na prehrambne lastnosti tega živila. Kokosovo maščobo hranimo v suhem, temnem in hladnem prostoru pri temperaturi do +10 stopinj Celzija (na primer v hladilniku), pri čemer v roku 12 mesecev ohranja svoje lastnosti, zaradi katerih je primerna za uporabo v prehrani.

Če recept zahteva tekočo kokosovo maščobo, moramo določeno količino stopiti v posodi in uporabiti kot katerokoli drugo maščobo.


Domače pastile proti kašlju

kokosove pastile | Foto: YouTube Foto: YouTube pol skodelice Zvijezda kokosove maščobe
pol skodelice medu
žlička mletega cimeta

Kokosovo maščobo stepamo, da postane malce kremasta. Dodamo med in še naprej stepamo. Posujemo s cimetom in dobro premešamo ter naložimo v modelček za majhne ledene kocke. Za pol ure damo v zamrzovalnik. Ko se strdijo, jih iz modelčka preložimo v steklen kozarec in dobro zapremo. Hranimo v hladilniku.


Za boljšo presnovo, lepe lase in kožo

Kokosovo maščobo pridobivajo iz plodu kokosa (Cocos nucifera L.), ki spada v družino palm in je cenjena zaradi edinstvene kombinacije maščobnih kislin, ki blagodejno vplivajo na srce in ožilje, pospešujejo metabolizem in dobro denejo tudi lasem in koži. Pridobiva se s stiskanjem kokosovega mesa. Tako pridobljena deviška kokosova maščoba se lahko naprej predeluje z različnimi postopki.

vlažilna krema, nega | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Za lepše lase: kokosovo olje nahrani suhe lase. Segrejemo olje in ga nanesemo na lase, lahko tudi čez noč

Odstranjevalec ličil: stalimo kokosovo maščobo in z oljem namočimo vatno blazinico ter si očistimo obraz.

Za bele zobe: kokosovo olje zmešamo s sodo bikarbono in nekaj kapljicami limone. S to pasto si občasno umijemo zobe.

Manj gubic in lepe ustnice: s kapljico kokosovega olja lahko zvečer namažemo predel okoli oči in pustimo delovati čez noč. Tudi ustnice lahko preprosto namažemo s kokosovim oljem.

Daljši občutek sitosti

kokos ženska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prav tako je kokosovo olje odlična izbira za vse, ki se borijo s čezmerno težo, saj je prava zakladnica energije, hkrati pa organizmu omogoča, da dlje časa obdrži občutek sitosti. Posebnost kokosove maščobe je v njeni kemijski sestavi, ker približno dve tretjini predstavljajo trigliceridi srednjeveriženih maščobnih kislin, ki ugodno vplivajo na prebavni sistem.

Naravna krepitev telesne odpornosti

V teh maščobnih kislinah prevladuje lavrinska kislina, ki ima blago protivirusno in protibakterijsko delovanje ter tako ščiti pred številnimi boleznimi. Poleg zaščite organizma pred škodljivimi bakterijami kokosova maščoba vsebuje tudi kaprilno kislino, ki spodbuja rast 'dobrih' bakterij, zlasti bakterij mlečne kisline.

Ne spreglejte