SiolNET. Trendi Kulinarika
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se vrhunski kuharji obnesejo na krvavških strminah?

1,65

termometer

Gourmet Cup Krvavec 2017 |  | Foto: Žiga Intihar
Foto: Žiga Intihar

Slovenski kuharji in gostinci so na Krvavcu dokazali, da užitki na belih strminah ne pomenijo le smučanja, ampak tudi vrhunsko hrano.

Smučišče na Krvavcu je lani prvič gostilo Gourmet Cup, smučarsko-kulinarični dogodek, ki ga je gostinska dinastija Jezeršek priredila po vzoru spektakla Chef's Cup v južnotirolski Alta Badii. Letos so ta praznik raztegnili na kar tri dni, v soboto so priredili tako imenovano Večerjo na zajli, na kateri so gostom stregli v kabinah krvavške žičnice, v nedeljo pa se je dogajanje preselilo na krvavški sneg.

Jure Košir ter Jure in Martin Jezeršek
1 / 6 Jure Košir ter Jure in Martin Jezeršek
2 / 6 Damijan Fink iz Gostilne na gradu
3 / 6 Igor Jagodic iz restavracije Strelec
4 / 6 David Vračko iz restavracije Mak
5 / 6
6 / 6

Svoje kreacije so stregli Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Igor Jagodic iz restavracije Strelec, David Vračko iz restavracije Mak, Jorg Zupan iz Ateljeja, zmagovalec slovenskega MasterChefa Darko KlemenDamjan Fink iz gostilne Na gradu in Jernej Kamič iz restavracije Blejski grad.

Gourmet Cup Krvavec 2017 Alenka Dovžan | Foto: Dean Dubokovič Foto: Dean Dubokovič V ponedeljek je sledila še čisto prava smučarska tekma, na kateri se je pomerilo več kot 150 gostincev, vinarjev in ljubiteljev dobre hrane.

Z rekordom proge sta slavila vražja Slovenka Alenka Dovžan, ki ima na Jesenicah restavracijo Ejga, in Tomaž Juvan iz hostla Celica.

"Odlično se je družiti z vsemi temi kulinaričnimi mojstri in poskusiti kakšno novo stvar. In ravno zato, ker sem tudi sama gostinka, mi je v veselje spoznavati ta svet in upam, da bomo kmalu razvili tudi kakšno novo zgodbo. V Sloveniji imamo namreč zelo velik potencial, kar zadeva tako kulinariko kot tudi smučarski turizem," je povedala Dovžanova.

Po tekmi je seveda znova sledila pojedina, na kateri sta ob Zupanu, Klemnu in Finku sodelovala tudi Tomaž Kavčič z dvorca Zemono in italijanski mojster Vincenzo Guarino, čigar restavracija Il Pievano v Toskani nosi Michelinovo zvezdico.

Italijan po rodu iz Neaplja je svojo jed pripravil posebej za obiskovalce dogodka - poimenoval jo je Neapelj - Krvavec 970 km ... Poklon Sloveniji.

Neapelj in Slovenija v enem, kreacija Vicenza Guarina | Foto: Dean Dubokovič Neapelj in Slovenija v enem, kreacija Vicenza Guarina Foto: Dean Dubokovič

Šlo je za bombon ocvrte polenovke z omako neapeljskega rumenega paradižnika oziroma, kot je pojasnil Italijan: "Pri pripravi jedi sem poskušal združiti lokalno sestavino svoje rodne dežele s slovenskim receptom. Tako sta se združila sočni neapeljski rumeni paradižnik in bakala na belo. S poroko teh dveh sestavin sem ustvaril močno povezavo Neaplja in Slovenije, ne glede na razdaljo v kilometrih."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin