Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2016,
8.27

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Lušt

Foto: Ana Kovač

Natisni članek

advertorial paradižnik Lušt recept

Sreda, 25. 5. 2016, 8.27

2 meseca, 1 teden

Kaj imata skupnega rdeča barva in nalezljivi smeh

Vsebino omogoča Lušt

Foto: Ana Kovač

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica

Sobotno dopoldansko ležernost so v Mariboru prebudile kuhalnice in veselo kramljanje ob dobri hrani. Polona Klančnik je tudi v štajerski prestolnici poskrbela za kuharske urice v temperamentnem ritmu mediteranske kuhinje. V ospredju je bil tudi tokrat paradižnik.

Na prvi Luštni kuharski delavnici je vse navzoče zajela prava evforija v rdeči barvi.


Polona Klančnik je v sodelovanju s paradižnikom Lušt poskrbela za pravo spomladansko kuharsko osvežitev.

Na treh kuharskih delavnicah je dokazala, da je paradižnik več kot le "paradajz", ki spada v solato ali omako za testenine, ampak si zasluži prav posebno mesto v naših prihodnjih kuharskih pustolovščinah.

Paradižnik Lušt se je upravičeno izkazal kot glavna zvezda kuhinje. Tečajniki so s Polono pripravili štiri jedi: parmigiano po receptu Sophie Loren, pito, polnjene paradižnike in palačinke s paradižnikom in mocarelo.


Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto:

Za uverturo: aromatični gaspačo, ki prebudi vaše čute

Polona je delavnico začela s pokušino – tečajnikom je pripravila pijačo dobrodošlice, hladno juho gaspačo, ki že po prvem požirku poživi vsa čutila, prebudi telo in mu vlije tisto pravo dozo energije za ustvarjalno skupinsko delo.

Hladna španska juha gaspačo izhaja iz Andaluzije, sodobno različico je dobila že v 12. stoletju. Njena priljubljenost se je najprej razširila po Španiji, danes jo poznamo po vsem svetu.


Sestavine:

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: 1 kg zrelih paradižnikov

1 čebula

2 stroka česna

1 kumara

1 zelena ali rdeča paprika

10 dag kruha

olivno olje

kis

sol in poper

Postopek:

Kruh narežite na kocke in namočite v malo hladne vode. Kumaro olupite, z žličko odstranite semena, kumarično meso pa narežite. Papriko očistite in narežite, čebulo olupite in nasekljate. Paradižnike za kratek čas potopite v zelo vročo vodo, da jih boste lažje olupili. V večjo skledo natresite narezan paradižnik, papriko, čebulo, kumaro, kruh, ki ste ga pred tem odcedili, ter strt česen. Vse dobro zmeljite in začinite s soljo in poprom. Dodajte nekaj žlic olivnega olja in kisa po okusu. Za nekaj časa postavite v hladilnik in postrezite v skodelicah ali kozarcih. Potresite z drobnjakom in na drobne kocke narezanim paradižnikom.


Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto:

Polona je predstavila načrt dela, udeležence tečaja razdelila v skupine in že je zaropotalo. Parmigiana, pita, solata s paradižniki in … polnjeni paradižniki. Zadnji so pravo presenečenje okusov in preprostosti. Polona je tudi na drugi delavnici sledila svojemu načelu zabavne kuhinje in svoje tečajnike skozi ves postopek popeljala spontano, z majhnimi improvizacijami, predvsem pa z veliko dobre volje. Pravi nasmeh na obrazu so vsakemu pokuševalcu narisali sočni polnjeni paradižniki, ki so ob koncu delavnice prepričali prav vse navzoče. Vsak bi svoji različici dodal še osebno noto, skrivno ali najljubšo sestavino in prav to je tisto, kar kuhanje naredi še bolj zanimivo. "Recepti naj vam bodo samo za izhodišče. Sestavine dodajajte in odstranjujte po želji," je nadobudne kuharje ves čas spodbujala Polona.

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto:

In tako je tudi bilo. Tako kot v Ljubljani so tudi v Mariboru udeleženci tečaji začutili neverjetno energijo, ki je bila kar nalezljiva, predvsem pa so na koncu vsi odšli domov siti, sveži in zadovoljni – vsa pričakovanja so bila dosežena.

Irena in Anja | Foto: Irena in Anja Irena: "Že v času študija sem se rada udeleževala različnih kulinaričnih tečajev, zdaj sem izkoristila tudi to priložnost, ki sta jo organizirala revija Radegunda in Lušt. Doma zelo veliko uporabljamo paradižnik, ravno zato sem se prijavila, saj sem prišla po kakšno novo idejo. Danes me je zelo navdušila pita, ki jo bom nedvomno pripravila tudi doma, saj je priprava zelo hitra in preprosta.

Anja: "Najbolj mi je bil všeč celotni Polonin pristop, njena predstavitev in dinamičnost. Pa cel koncept delavnice na splošno, kako iz enega sadeža ustvariti različne jedi. Res je luštno, tudi zaradi druženja."

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Natalija: "Navdušila sta me preprostost in improvizacija. Včasih kuhamo po knjigi in se moramo točno držati recepta. Polona pa je poudarila prav to, da lahko tudi malo improviziramo. Danes me je najbolj navdušila predjed s palačinkami, res je fantastična."

 

 

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Tomaž in Nataša: "Pred kratkim sva se preselila skupaj in iščeva nove recepte. Zelo rada dobro jeva, predvsem italijansko hrano. Danes sta naju najbolj navdušili solata s palačinkami in pita, doma bova pa gotovo poskusila pripraviti vse današnje jedi."

 


Polnjeni paradižniki

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto:

Sestavine:

5 velikih zrelih paradižnikov Lušt

2 stroka česna

1 kisla smetana

2 ali 3 jajca

sir (po okusu)

šopek kopriv/špinače, skodelica riža/ajdove kaše/kuskusa/prosene kaše

sol in poper

olivno olje

Postopek:

Paradižnike operite in jim odrežite "pokrovčke". Previdno izdolbite sredico. Kašo/riž/kuskus skuhajte po navodilih. Na olivnem olju popecite paradižnikovo meso, ki mu primešajte še špinačo/koprive ter začinite s soljo in poprom. Dobro premešajte in dodajte kuskus/kašo/riž in malo ohladite. V maso naribajte malo sira in dodajte žlico ali dve legirja (jajce in kislo smetano zmešajte v gladko maso). Paradižnike napolnite in jih pokrijte z odrezanimi pokrovčki ter jih zložite v pekač. Pecite v pečici, predhodno ogreti na 220 stopinj Celzija, od 10 do 15 minut.


Življenjska strast tudi na papirju: kuhanje ji je bilo položeno v zibelko

"Vesela sem, da je na naš trg prišel Lušt, ker lahko domač in svež paradižnik uživamo že od maja naprej." | Foto: "Vesela sem, da je na naš trg prišel Lušt, ker lahko domač in svež paradižnik uživamo že od maja naprej."

Polona Klančnik je soustanoviteljica revije Radegunda, predvsem pa je strastna kuharica, ki svoje veselje do kulinarike s posebnim žarom in zanosom rada predaja tudi na druge.

"Moja babica je bila lastnica in šefinja kuhinje, moja mama pa je profesorica prehrane, tako da mi je bilo kuhanje res položeno v zibko. Mene je študijska pot sicer ponesla na ekonomijo, lani pa sem se izredno vpisala še na gostinsko šolo, ki sem jo uspešno končala. Zdaj sem kuharica." Svoje uradno kuharsko znanje zdaj pridno prenaša tako pri delu v reviji Radegunda kot v vodenju tečajev.

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto:

"Nekje med kuhanjem, papirologijo in marketingom sem zelo srečna, čeprav me najbolj osrečuje prav to, da lahko svoje znanje delim z ljudmi. Na teh tečajih sem res s srcem in dušo. "

Pri delu jo vodi srce, pravi – tako pri ustvarjanju revije kot pri eksperimentiranju v kuhinji. In čeprav je pred dvema mesecema prvič postala mamica, se svoji strasti ne namerava odpovedati – še več, vse kaže, da bo to svojo ljubezen prenesla tudi na hčerko, ki jo že zdaj spremlja na vsakem njenem kulinaričnem podvigu.


Luštni recepti Polone Klančnik

 | Foto:

 

Ne spreglejte