Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
9.46

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Lušt

Foto: Bojan Puhek

Natisni članek

paradižnik recept Lušt advertorial

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 9.46

2 meseca, 1 teden

Domače in omamno: kako pripravimo pito, ki to ni

Vsebino omogoča Lušt

Foto: Bojan Puhek

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ko je petkovo popoldne zajela kuharska evforija v rdeči barvi, se je po Poljanski cesti razširil omamni vonj po domači kuhinji. Na Luštni kuharski delavnici so zavrteli kuhalnice.


Revija Radegunda je v sodelovanju s paradižnikom Lušt to pomlad poskrbela za pravo kuharsko osvežitev. Polona Klančnik je na treh delavnicah dokazala, da je paradižnik več kot le "paradajz", ki spada v solato ali omako za testenine, ampak si zasluži prav posebno mesto v naših prihodnjih kuharskih pustolovščinah.

Polona je na treh srečanjih razkrivala majhne skrivnosti kuharskih uspehov in hkrati poskrbela za sproščeno druženje ob loncih. Bilo je zabavno, sočno, aromatično in slastno.


Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Domači ambient Gostilne dela je pričaral pravo kuharsko vzdušje in že po nekaj minutah se je razvil prijeten družabni dogodek, katerega rdeča nit je bila dobra in zabavna kuharija.

Polona je svoje tečajnike hitro zaposlila – nabrušeni noži so se lotili jajčevcev in paradižnikov, iz ponvice je takoj zadišalo po praženem česnu in sočnem paradižniku, pečica je bila pripravljena na novo kulinarično presenečenje.

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Udeleženci so se kmalu sprostili, poslušali navodila glavne kuharice, a se hkrati spoznavali in vsaki jedi dodali malo svojega pečata. "Ni treba, da se strogo držite receptov, pomembno je, da pri kuhanju uživate, se sprostite in zabavate. Recepte vedno prilagajajte svojim okusom," je med pripravo večkrat poudarila Polona, ki je s svojo energijo in nalezljivo ljubeznijo do kuhe poskrbela za zelo prijetno in sproščeno vzdušje. Zvokom kuhanja so se tako zelo hitro pridružili tudi smeh, izmenjava receptov in sproščeno kramljanje.

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pripravili so štiri paradižnikove jedi, vsaka je imela svojo zgodbo in pri vsaki so udeleženci ob pokušanju lahko izbrali svojo favoritinjo. Paradižnikova pita, legendarna parmigiana Sophie Loren, polnjen paradižnik in francoske palačinke. Raznolikost okusov je presenetila, predvsem pa preprostost priprave. "V kuhinji nam ni treba komplicirati, najboljše jedi so tudi najpreprostejše," je moto Polone Klančnik, kar je dokazala z izbiro receptov za delavnico. Dva vam razkrivamo že danes.

Pita, ki ni klasična, še manj pa sladka

Eno večjih presenečenj popoldneva je bila nedvomno priprava pite, ki pravzaprav še zdaleč ni takšna, kot bi si jo predstavljali. Okusna in presenetljivo preprosta je odlična rešitev za hitra kosila.

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Sestavine:

4 žlice grškega jogurta

250 ml mleka

70 g moke

4 jajca

ščepec soli

ščepec popra

400–500 g paradižnika Lušt različnih vrst

60 g naribanega sira

poper

peteršilj

malo masla

Postopek:

Jogurt, mleko in moko dobro premešajte z metlico. Počasi dodajte jajca drugo za drugim in dobro premešajte. Začinite s soljo, poprom in peteršiljem. Pekač namažite z maslom, vanj položite paradižnike in jih polijte z jogurtovo maso. Pecite v pečici približno 30 minut na od 180 do 220 stopinj Celzija (odvisno od pečice).

Hit vaših naslednjih piknikov: palačinke s paradižnikom in mocarelo

Palačinke bodo od danes tudi v vaši kuhinji dobile čisto drugačno dimenzijo okusov. Pozabite na sladke namaze ali gratinirane različice palačink. Polona nam je predstavila idejo, ki črpa navdih s francoskih ulic, kjer lahko palačinke okušate z različnimi slanimi dodatki.

Njene palačinke imajo poseben dodatek. V zmes je vmešala paradižnikovo mezgo, jih malo bolj na debelo popekla in postregla kar v solati – s paradižnikom, pršutom in mocarelo. Rezultat je neverjeten.

Lušt, palačinke | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Sestavine:

mocarela

10 češnjevih paradižnikov Lušt

šopek bazilike

3 žlice balzamičnega kisa ali soka limone

3 žlice olivnega olja

sol

poper

16 rezin pršuta

8 debelih palačink

Postopek:

Balzamični kis ali limonin sok, olivno olje, sol in poper premešamo. Paradižnike narežemo na malo večje koščke in jih položimo na krožnike. Mocarelo natrgamo in potresemo po paradižniku. Pršut narežemo na poljubno velike rezine in ga dodamo k paradižniku. Na koncu dodamo še na trakove narezane palačinke in jih pokapamo s prelivom.

Lušt je navdušil: paradižnik se bo še večkrat znašel na njihovih krožnikih

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Barbara: "Do pred kratkim sem bila čisti kulinarični nevednež, potem pa sem nekega dne zbrala pogum, plačala letalsko vozovnico in šla najprej v Barcelono, potem na Dunaj in v Firence, kjer sem obiskala različne tečaje.

Udeležila sem se tudi nekaterih slovenskih, vsak je zgodba zase. Današnji tečaj mi je res pisan na kožo, ker mi je mediteranska kuhinja zelo blizu. Danes me je najbolj navdušila paradižnikova pita."

 

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Maja: "Prišla sem s prijateljico, ki trenutno končuje magisterij in je vse dneve za knjigami, tako da sem jo zvlekla malo na lepše.

Po tečaju še malo nadaljujeva praznovanje, saj imam jutri rojstni dan."

 

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Marko: "Zelo veliko potujem po svetu in gostim ljudi z vsega sveta. Pri nas doma veliko kuhamo in imamo svojo stran na Facebooku.

Današnji dogodek je res super, saj sem dobil priložnost spoznati nove ljudi, navdušili so me prav vsi predlagani recepti, predvsem pa ideje, kje vse lahko uporabimo paradižnik, torej ne samo v solati ali omaki. Lušt je res zelo okusen paradižnik."

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Irena: "Na ta dogodek so me povabila dekleta iz Radegunde. Sem velika ljubiteljica paradižnika, še posebej Luštovega in z veseljem sem se udeležila te delavnice.

Doma zelo rada kuham, zato je bil to zame prav prijeten sprehod po tem, kaj novega lahko še skuham."

Od bloga do kulinarične revije: kdo se skriva v zakulisju Radegunde?

"Zgodbe za Radegundo najraje iščemo med ljudmi in tudi med mladimi podjetniki na področju kulinarike."  | Foto: Bojan Puhek "Zgodbe za Radegundo najraje iščemo med ljudmi in tudi med mladimi podjetniki na področju kulinarike." Foto: Bojan Puhek

Mateja Delakorda je odgovorna urednica revije Radegunda, ki se je v tej vlogi znašla povsem po naključju. Pogovor ob kavi je povezal dve kulinarični duši, ki sta takoj začeli uresničevati veliko željo po prvi življenjsko-stilni reviji na področju kulinarike v Sloveniji. "Revija nastopa v kulinariki zelo celostno, nismo pozorni samo na hrano, ampak na cel spekter dejavnikov, ki so povezani s hrano." Svoje bralce želijo spoznati od blizu tudi prek sproščenih kuharskih delavnic. Tokrat na temo paradižnika. "Tudi sama sem nora na paradižnik. Zelo rada imam parmigiano in domače njoke s paradižnikovo omako, naredila pa sem tudi svoj recept za domači kečap, ki je res božanski."

Ne spreglejte