Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2018,
20.16

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

3

Natisni članek

Lonely Planet izbor kulinarika

Četrtek, 16. 8. 2018, 20.16

5 let, 8 mesecev

Izbrali 500 najboljših jedi na svetu, med njimi tudi čevapčiči in pleskavica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

3

čevapi | Lonely Planet je sarajevske čevape uvrstil na 159. mesto med 500 najboljšimi jedmi na svetu. | Foto Thinkstock

Lonely Planet je sarajevske čevape uvrstil na 159. mesto med 500 najboljšimi jedmi na svetu.

Foto: Thinkstock

Pri Lonely Planetu so izdali novo knjigo, v kateri so se posvetili kulinarični plati potovanj. Izbrali so namreč 500 najboljših jedi na svetu, ki jih je preprosto treba poskusiti. Slovenskih med njimi ni, so se pa zato nanjo uvrstile jedi iz skorajda vseh preostalih držav z območja nekdanje Jugoslavije.

Knjiga Ultimate Eats, ki je izšla pod okriljem Lonely Planeta, svet raziskuje prek krožnika. V njej je zbranih 500 jedi z vsega sveta, ki so po mnenju avtorjev najboljše kulinarične izkušnje, kar jih lahko popotnik doživi. Ne gre le za golo lestvico, temveč vsako jed spremlja tudi pripoved o ozadju in kontekstu jedi, pa tudi priporočila, v katerih lokalih si velja to hrano privoščiti.

Prvo mesto so zasedli Baski

Na prvo mesto lestvice so postavili pintxos, baskovsko različico bolj znanih španskih tapasov, torej raznolikih prigrizkov, ki so namenjeni krepčanju ob pijači, običajno kozarcu vina. Ti prigrizki pa so v Baskiji, tudi sicer eni najbolj kulinarično cenjenih regij na svetu, postali prava umetnost, saj segajo vse od običajnih obloženih kruhkov do miniatur, vrednih Michelinovih zvezdic.

Baskovski pintxos | Foto: Thinkstock Baskovski pintxos Foto: Thinkstock

Na drugem mestu je kari laksa, pikantna juha s kokosovim mlekom, ki jo je po mnenju avtorjev knjige treba poskusiti v malezijski prestolnici Kuala Lumpur, na tretjem mestu je suši v Tokiu, na četrtem je teksaški goveji brisket (dimljene goveje prsi), na petem pa som tum, solata z zeleno papajo, ki jo morate poskusiti v Bangkoku. Prvo deseterico sestavljajo še köbenhavnski smørrebrød, značilni odprti sendviči oziroma obloženi kruhki, pa raki v novozelandskem mestecu Kaikoura, tipična korejska jed bibimbap, ki jo je treba jesti v Seulu, neapeljska pica margerita in cmoki dim sum, ki naj bi si jih privoščili v Hongkongu.

Trendi Smørrebrød, sendvič z nešteto okusi

Slovenskih jedi na seznamu ni, veliko pa jih je iz naše okolice

Zanimalo nas je, ali se je med 500 najboljših uvrstila tudi kakšna slovenska specialiteta, a so nas pri Lonely Planetu razočarali: kot so nam sporočili, se slovenske jedi niso znašle v izboru.

Zato pa je v izboru kar nekaj jedi z območja nekdanje Jugoslavije in iz drugih sosednjih držav. Jasno, Italija je s svojimi klasikami od pice do bolonjskega raguja in solate caprese zasedla kar 20 mest, Avstrijci so lahko ponosni na Sacherjevo torto, dunajski zrezek, jabolčni zavitek in Mozartove kroglice, Madžarska se je v izbor uvrstila s šestimi jedmi, med drugim doboš torto, langašem in golažem.

Dunajski zrezek
Trendi Kje na Dunaju lahko pojeste najboljši dunajski zrezek?
Bolonjski špageti
Trendi Bolonjski špageti: jedo jih povsod, le v Italiji ne

Sarajevski čevapi, srbska pleskavica, hrvaška črna rižota in makedonska pastrmajlija

Hrvaška si je omembo prislužila z rižoto s sipinim črnilom (322. mesto), ki jo je po mnenju piscev treba jesti v splitski konobi Matejuška, Srbi so prepričali s pleskavicami (353. mesto), ki so najboljše v Leskovcu, v Makedoniji so opazili pastrmajlijo (259. mesto), mesno pito, ki je menda najboljša v mestu Štip. Najvišjo uvrstitev z območja nekdanje Jugoslavije pa so dosegli sarajevski čevapčiči, ki so jih postavili na 159. mesto.

Makedonska pastrmajlija | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Makedonska pastrmajlija Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Preberite še:

Hyewon in Sangwook, bistro Suwon
Trendi Korejci tako kot Slovenci radi popivajo - a ob zdravici ne gledajo v oči #video
picerija Verace, neapeljska pica
Trendi V Neaplju so "požegnali" slovensko pico #foto
BBQ društvo Slovenije, Dejan Turk, Aleš Omejc, Milan Stjepanović
Trendi BBQ in peka na žaru - dve precej različni stvari
Ne spreglejte