Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
19.01

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Italija testenine bolonjski špageti špageti recept

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 19.01

5 let, 8 mesecev

Bolonjski špageti: jedo jih povsod, le v Italiji ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Bolonjski špageti | Foto Stockfood

Foto: Stockfood

Ob pici in lazanji so bolonjski špageti verjetno najbolj priljubljena jed, ki jo je svet posvojil od Italijanov. Le da v Italiji pravzaprav sploh ne obstaja.

"Dan za dnem v Benetkah – in prepričana sem, da je tako tudi drugod po Italiji – vidim enak prizor. Turist v restavraciji sede za mizo in si zaželi bolonjske špagete. Potem pa pride šok, ko mu natakar reče, da tega nimajo," je kulinarična blogerka Monica Cesarato za novičarski portal The Local na kratko povzela zgodbo o priljubljeni italijanski jedi, ki v Italiji ne obstaja.

Špageti ne "prenesejo" te omake

Kot je pojasnila, ragù alla Bolognese oziroma bolonjska mesna omaka spada le na široke rezance (tagliatelle, papardelle ali fettuccine), nikoli pa je ne strežejo s špageti – razen v restavracijah, ki "lovijo" turiste. Špageti so namreč pretanki, da bi, medtem ko jih jemo, na sebi zadržali dovolj te goste omake. Če hočete pristno bolonjsko izkušnjo, zato raje naročite tagliatelle al ragu Bolognese.

Prava izbira so široki in ploščati rezanci, ki se jih omaka bolje oprime. | Foto: Thinkstock Prava izbira so široki in ploščati rezanci, ki se jih omaka bolje oprime. Foto: Thinkstock

Bolonjska omaka je bila pred kratkim v središču kulinaričnega "škandala", ko je New York Times objavil recept za "belo bolonjsko omako", v kateri ni paradižnika. Ta je povsem razburil Italijane, ki so do svoje kulinarične dediščine zelo zaščitniški. "Morda je ta omaka dobra, a vsekakor ni bolonjska," se je pridušal eden od bralcev.

Recept za pravo bolonjsko omako oziroma bolonjski ragu je italijanska kulinarična akademija že leta 1982 zaščitila pri trgovski zbornici v Bologni. Takole gre:

Sestavine:

bolognese | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock 300 gramov mlete govedine s spodnjega dela trebuha (t. i. skirt)

150 gramov sušene pancete

50 gramov korenja

50 gramov stebelne zelene

50 gramov čebule

5 jušnih žlic pasiranega paradižnika

1 skodelica polnomastnega mleka

pol skodelice belega ali rdečega vina (suhega in ne penečega)

sol in poper

Priprava:

Na drobne kocke nasekljano panceto prepražite v ponvi, da spusti maščobo, nato dodajte prav tako drobno nasekljano zelenjavo in pustite, da se zmehča. Potem dodajte mleto govedino in med praženjem neprestano mešajte. Ko je meso prepraženo, prilijte vino in paradižnik, če ni dovolj tekočine, pa še malo jušne osnove. Na zmernem ognju kuhajte dve uri in v tem času postopoma prilivajte mleko ter začinite s soljo in poprom.

Opomba: neobvezno, a priporočljivo je na koncu priliti panna di cottura di un litro di latte intero. Kaj to pomeni? Liter polnomastnega mleka, ki ga s kuhanjem reducirate na polovico prvotnega volumna. A kot rečeno: Italijani dopuščajo, da ta del izpustite.

Ne spreglejte