Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
12.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

1

Natisni članek

kulinarični vodnik L'Espresso gostilna restavracija

Četrtek, 20. 10. 2016, 12.45

6 let, 7 mesecev

Italijani so slovenski gostilni (znova) uvrstili med najboljše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

1

Hiša Franko, dvorec Zemono | Foto Miha First

Foto: Miha First

Kobariška Hiša Franko in vipavska Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono se po mnenju italijanskih ocenjevalcev z lahkoto merita z najboljšimi.

Kulinarični vodnik, ki ga vsako leto objavi italijanski tednik L'Espresso, tudi v Sloveniji vzbudi veliko pozornosti. Ne le zato, ker Slovenci zahajamo v italijanske gostilne, ampak zato, ker Italijani že nekaj let ocenjujejo in med najboljše uvrščajo tudi naše primorske gostilne.


Ana Roš: Brez Michelinovih zvezdic je več svobode

Tomaž Kavčič: Imam gostilno, ne restavracije

Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami


Namesto s številkami zdaj ocenjujejo s kapami

Letos so v vodniku, ki izhaja že od leta 1978, uvedli veliko spremembo. Ocene niso več v številkah (najvišja mogoča ocena je bila do zdaj 20 točk), ampak so podobno kot še en znani vodnik Gault Millau podelili kuharske kape, pri čemer je najvišja mogoča ocena pet kap.

Med najvišje ocenjenimi je restavracija Le Calandre v predmestju Padove, sicer nam najbližja restavracija, ki nosi tri Michelinove zvezdice. Če vas zanima, kako je videti večerja pri njih, kliknite na fotografijo. | Foto: Nina Vogrin Med najvišje ocenjenimi je restavracija Le Calandre v predmestju Padove, sicer nam najbližja restavracija, ki nosi tri Michelinove zvezdice. Če vas zanima, kako je videti večerja pri njih, kliknite na fotografijo. Foto: Nina Vogrin

Najvišjo oceno, torej pet kap, je dobilo pet institucij: Le Calandre pri Padovi, ki je nam najbližja restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami, Osteria Francescana v Modeni, ki so jo letos razglasili za najboljšo restavracijo na svetu, Piazza Duomo v Albi, Reale Casadonna v mestecu Castel di Sangro in Uliassi v Senigallii.

Hiša Franko in Zemono v elitni družbi

Tudi letos so Italijani v svoj vodnik vključili Slovence, natančneje dve slovenski lokaciji. Hiša Franko v Kobaridu je dobila tri kape, enako oceno kot, na primer, restavracija Dal Pescatore, ki ima tri Michelinove zvezdice, in videmska restavracija Agli Amici, ki ima dve zvezdici.

Kobariška Hiša Franko se po mnenju ocenjevalcev lahko meri z nekaterimi najboljšimi v Italiji. | Foto: Miha First Kobariška Hiša Franko se po mnenju ocenjevalcev lahko meri z nekaterimi najboljšimi v Italiji. Foto: Miha First

Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono je medtem dobila dve kapi, toliko kot, na primer, furlanski michelinki Altran in L'Argine a Vencó. Zadnji, ki je le nekaj metrov od slovenske meje, so namenili tudi nagrado za kuharja leta, odnesla jo je tamkajšnja kuharska mojstrica Antonia Klugmann.

Med visoko ocenjenimi tudi Istrani

Tako kot Slovence so Italijani tudi letos v vodnik vključili hrvaške, pravzaprav istrske restavracije. Rovinjski Monte je dobil dve kapi, po eno pa Damir & Ornella v Novigradu, San Rocco v Brtonigli in Meneghetti pri Balah.

Ne spreglejte