Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
4.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Koroška

Četrtek, 4. 10. 2018, 4.10

5 let, 6 mesecev

Gostilna pri lipi: kjer so na jedilniku kiblflajš, mežerli in grumpi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47
Ocena gostilne: Pri lipi | Foto Miha First

Foto: Miha First

Na Koroškem ni lahko najti gostilne, kjer bi se lahko omastili s tradicionalnimi jedmi teh krajev. Pri lipi se trudijo kulinariko svojih krajev predstaviti kar se da pristno.

Morda bi uvod in ves sprehod po jedilnem listu lahko izpeljali tudi brez stihov dr. Janeza Bogataja: pri lipi sedimo, prav dobro se gostimo, ki jim sledijo verzi naj bo petek ali svetek, najprej hladen je začetek in juha k oknu se pristavi, dušo in telo popravi, pa tudi po želji in pravilu, jedi izbirate po naročilu.


Gostilna pri lipi

Mariborska cesta 12, 2366 Muta

Telefon: 02 876 60 90


Ocena gostilne: Pri lipi | Foto: Miha First Foto: Miha First Ob jedilniku z domačimi, koroškimi jedmi, ki jih spremljajo rime, imajo v gostilni tudi posebno ponudbo iz sodobnega sveta kulinarike, ki ne izključuje ne čevapčičev z ajvarjem ne lignjev na nekaj načinov. Pa pustimo to. V Muto smo se pripeljali, da bi poskusili nekaj koroških jedi, o katerih se vse več piše, pa jih ni lahko dobiti, podobno kot v povprečnih gostilnah ni lahko dobiti kozarca vsaj solidnega suhega belega vina.

Šli smo torej na mežerle, kiblflajš, krompirjevo juho, grumpe in žgance, še pred tem pa začeli z jabolčnim moštom s kmetije Sušek. Kiselkasto pijačo smo kaj hitro zamenjali s solidno Šumenjakovo belo zvrstjo, ki je z nami ostala do konca koroške večerje. Drugih solidnejših štajerskih in primorskih steklenic, ki jih imajo, namreč ne ponujajo na kozarec.

Trendi Hotel Korošica: med velikanskimi ploščami in eksotiko

Kiblflajš z jabolčnim hrenom | Foto: Miha First Kiblflajš z jabolčnim hrenom Foto: Miha First

Začeli smo s skromno porcijo kiblflajša (na skrajnem severovzhodu temu rečejo meso iz tunke), ki ga poboljšajo z izvrstnim jabolčnim hrenom, postreženim v izdolbenem jabolku. Na drugi strani so bili veliki mastni grumpi, ki so bili bolj kot ocvirkom podobni kosom hladne svinjske pečenke, za boj proti maščobam so priložili čebulo in kisle kumarice.

Grumpi - veliki mesnati koroški ocvirki | Foto: Miha First Grumpi - veliki mesnati koroški ocvirki Foto: Miha First

Težka jed, ampak prava domača, ki je kar klicala po topli juhi. Krompirjeva juha ni kremna, ampak bistra, v njej pa plavajo kocke krompirja in korenja. Jasno, kot pri mnogih tradicionalnih receptih gre za jed revnih, veliko bolj kot pri običajni (premalo začinjeni) goveji juhi, ki so jo ob rezancih opremili z rdečim in rumenim korenjem.

Pohorski pisker s tremi vrstami mesa in tremi vrstami gob | Foto: Miha First Pohorski pisker s tremi vrstami mesa in tremi vrstami gob Foto: Miha First

Za glavno jed smo dobili pohorski lonec (pohorski pisker), bogat ričet, ki ob treh vrstah mesa (v originalni različici divjačina, teletina, svinjina) skriva tudi gobe, krompir in slanino. Jed, ki jo je treba znati skuhati in za katero moraš imeti čas – v Muti se je vse izšlo in velika skleda enolončnice je bila kmalu prazna.

Ocena gostilne: turistična kmetija Štern Pri Kovačniku
Trendi Turistična kmetija Štern: nebesa na Pohorju

Še bolj zanimiva jed so mežerli, ki smo jih dobili v kompletu s krompirjevo solato, zabeljeno s čebulo, bučnim oljem in bučnimi semeni. Mežerli so še ena zapuščina revne kuhinje – mleta goveja pljuča, ki jih zmešajo s kruhom, jajci in čebulo, oblečejo v svinjsko mrežico in spečejo, da se zdijo kot okrogle krvavice.

Mežerli s krompirjevo solato | Foto: Miha First Mežerli s krompirjevo solato Foto: Miha First

Gostilna v Muti ima tudi v sladkem delu jedilnika široko izbiro, med drugim spečejo pohorsko omleto, a so še bolj pohvalili sladico, ki velja za njihovo hišno – ajdovi štruklji z orehi in domačim sladoledom z bučnim oljem, za povrhu pa dodajo tiste prave, drobne borovnice. Kombinacija, ki zveni in je videti precej samosvoje, se je v praksi izkazala za resnično okusno.

Ajdovi štruklji z orehi, sladoled z bučnim oljem in borovnice | Foto: Miha First Ajdovi štruklji z orehi, sladoled z bučnim oljem in borovnice Foto: Miha First

Povzetek

Koroška gostilna, ki poudarja ponudbo (starih) koroških specialitet, čeprav se klasični ponudbi (kalamari, pomfri, mešano na žaru) niso odpovedali. Okusi so različni, a vsaj nekaj tistih lokalnih, razmeroma težkih, bolj ali manj mesnih jedi iz naše kulinarične zgodovine je vredno poskusiti. Za kakšnih 20 evrov se boste več kot najedli.

Vinska karta ima ob standardnih teranu, refošku in cvičku nekaj buteljk Erzetiča, Batiča, Ščurka, Radgone, ptujske in koprske kleti, na kozarec pa ponujajo Šumenjakova vina.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte