Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2019,
4.06

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Natisni članek

restavracija gostilna francoska kulinarika

Petek, 1. 2. 2019, 4.06

5 let, 3 mesece

Dan, ko ves svet, tudi Slovenija, kuha in jé francosko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

francoska kulinarika | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvi pomladni dan je zadnjih nekaj let tudi dan, ko na tisoče restavracij po vsem svetu pripravlja največjo francosko večerjo.

Leta 2010 je Unesco na seznam nesnovne kulturne dediščine prvič dodal vpis, povezan z gastronomijo. To je bil francoski gastronomski obed, s tem pa vsi njegovi sestavni deli, od kakovosti sestavin do dopolnjevanja hrane in vina, pogrinjkov in pogovorov za mizo.

gosja jetra | Foto: Nina Vogrin Foto: Nina Vogrin

"Gastronomija je pomemben del komunikacije med ljudmi, za mizo se lahko dogovorimo marsikaj," je pojasnila Florence Ferrari, veleposlanica Francije v Sloveniji, ob predstavitvi projekta, s katerim Francija letos že peto leto slavi in promovira svojo kulinariko po vsem svetu.

Florrence Ferrari, francoska veleposlanica v Sloveniji | Foto: STA , Florrence Ferrari, francoska veleposlanica v Sloveniji Foto: STA , Projekt Goût de France je na pobudo francoskega zunanjega ministrstva zaživel leta 2015, njegova osnovna ideja pa je, da en dan v letu restavracije po vsem svetu pripravijo večerjo po francoskem vzoru. Že od samega začetka v tem projektu sodelujejo tudi slovenski gostinci in šole, lani jih je v projektu sodelovalo 11: Gostilna pri Lojzetu, restavracija MaximKult316, Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani, restavracija Sophia, restavracija Sedem, Planinka, B-Restavracija, restavracija Rožmarin, Vander in La Bottega dei Sapori.

Tudi letos bo 21. marca ves svet kuhal in jedel francosko. Trenutno zbirajo prijave gostincev, ob tem pa poudarjajo, da imajo kuharski mojstri pri izbiri jedilnika proste roke. "Pomembno je le, da se recepti predlaganih jedi navdihujejo v francoski kulinariki, uporabljene sestavine naj bodo sveže, sezonske in lokalno pridelane, pri izbiri pa naj vas vodita skrb za okolje in inovativen pristop pri prepletanju slovenske in francoske kulinarike," so pojasnili na francoskem veleposlaništvu in dodali: "Poudarek naj bo na dobri hrani."

francoska kulinarika | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vsako leto ima dogodek Goût de France tudi temo, letos poudarjajo trajnostni razvoj v gastronomiji, ki je okolju prijazna, ter prizadevanje kuharskih mojstrov pri skrbi za ohranjanje planeta.

Preberite še:

Trendi V Francijo odpotoval kot električar, domov se je vrnil kot slaščičarski mojster #video
Ne spreglejte