Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2018,
18.10

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

turizem Mira Šemić Côme de Chérisey top gostilne kulinarični vodnik Gault & Millau

Torek, 9. 1. 2018, 18.10

6 let, 3 mesece

"Če ne boste promovirali kulinarike, ne morete tekmovati v turizmu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Gault&Millau, Côme de Chérisey | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V Ljubljani se je mudil lastnik enega najbolj znanih in najpomembnejših kulinaričnih vodnikov na svetu - svojo različico Gault & Millau bo jeseni dobila tudi Slovenija.

"Slovenija je imenitna država, kar odkriva tudi vse več tujih turistov. A še vedno se za goste borite proti državam, kot sta Italija in Francija. Če ne boste promovirali svoje gastronomske ponudbe, svojih gostiln, slovenskih pridelkov in izdelkov, s temi državami ne boste mogli tekmovati," je poudaril Côme de Chérisey, prvi mož znanega kulinaričnega vodnika Gault & Millau, ki ima že več kot 20 nacionalnih izdaj po vsem svetu.

Kot smo že poročali, bo svojega dobila tudi Slovenija. Izšel bo oktobra, nam je pojasnila Mira Šemić, direktorica slovenskega Gault & Millau. Do takrat ocenjevalce, ki so po zatrjevanju Šemićeve povsem anonimni, čaka veliko dela, saj morajo preveriti vse dobro, kar ponuja Slovenija.

Slovenski Gault & Millau bo vodila Mira Šemić, ki je tudi znana vinska poznavalka. | Foto: Ana Kovač Slovenski Gault & Millau bo vodila Mira Šemić, ki je tudi znana vinska poznavalka. Foto: Ana Kovač

"Tudi prihodnost vaše gastronomije je v mladih"

V slovenskem vodniku Gault & Millau bo kar nekaj prostora namenjenega slovenskim pridelkom in izdelkom ter vinu, najpomembnejše pa ostajajo gostilne. De Chérisey je ob tem izpostavil, da jih, čeprav izpostavljajo najboljše gostilne, najbolj zanimajo novi, mladi talenti.

"Iščemo dobre gostilne, ki si jih lahko privoščite pogosto, ki jih lahko obiskujejo tudi mladi," je pojasnil. "Tudi prihodnost vaše gastronomije je v mladih."

"Naše delo je, da najdemo nove talente, mlade kuharje, ki delajo dobro." | Foto: Ana Kovač "Naše delo je, da najdemo nove talente, mlade kuharje, ki delajo dobro." Foto: Ana Kovač

Prihod mednarodnega vodnika v Slovenijo je ob predstavitvi pozdravila tudi Maja Pak iz Slovenske turistične organizacije. "Gastronomija je med desetimi ključnimi produkti slovenskega turizma, ne nazadnje imamo izjemne mednarodno prepoznavne kuharske mojstre, kot je na primer Ana Roš." Več znanih slovenskih kuharskih mojstrov je bilo tudi na predstavitvi vodnika, med njimi Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu na dvorcu Zemono.

Potrditev, da so slovenske gostilne na visoki ravni

"Dobili smo potrditev, da smo na visoki ravni," je dejal Kavčič in ob tem izrazil upanje, da bo "Gault & Millau končno pravilno ocenjeval Slovenijo". V preteklih letih, ko so bile slovenske gostilne vključene v avstrijsko izdajo vodnika, je bilo namreč precej negodovanja, da so ocenjevalci svoje delo opravili površno.

Mira Šemić z Janezom Bratovžem iz ljubljanske restavracije JB in Juretom Tomičem iz brežiške Ošterije Debeluh | Foto: Ana Kovač Mira Šemić z Janezom Bratovžem iz ljubljanske restavracije JB in Juretom Tomičem iz brežiške Ošterije Debeluh Foto: Ana Kovač

Hrana je pomembna, a to ni dovolj za najboljšo oceno

Ocene v Gault & Millau so enake v vseh državah, kjer so prisotni - najvišje mogoče število je 20 točk, a si to čast prisluži le peščica, ob tem pa gostilnam podeljujejo tudi "haube" oziroma kuharske kape, nekakšen ekvivalent Michelinovim zvezdicam.

In če je za Gault &Millau nekoč veljalo, da se njegovi ocenjevalci osredotočajo le na hrano, so jim zdaj pomembni tudi drugi dejavniki, ki vplivajo na dobro počutje v gostilni - od strežbe do ambienta in ne nazadnje prijetnega vonja v prostoru. Mimogrede, ambient in vinska ponudba sta prav tako pomemben del ocen gostiln na Siol.net.

Ne spreglejte