SiolNET. Trendi Kulinarika
1,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ana Roš kot prva ženska prejela prestižno nagrado sferic

1,08

termometer

Ana Roš | "Nagrada sferic, podeljena v Aula Magna de Universidad de Barcelona, je moja prva akademska nagrada in da, ponosna sem," je za STA dejala Roševa. | Foto: Mediaspeed
"Nagrada sferic, podeljena v Aula Magna de Universidad de Barcelona, je moja prva akademska nagrada in da, ponosna sem," je za STA dejala Roševa. Foto: Mediaspeed

Chefinja Ana Roš je v sredo na akademskem mednarodnem kongresu v Barceloni prejela prestižno nagrado sferic. Nagrado podeljujejo vizionarjem kuhinjskih znanosti, chefom, ki raziskovanje in znanost razumejo kot pomemben element svoje kuhinje, z rešitvami pa odgovarjajo na izzive današnjega časa, so sporočili iz nagrajene restavracije Hiša Franko.

Ana Roš je prva ženska med chefi, ki je prejela to nagrado, s tem pa se je pridružila dosedanjim prejemnikom, kreatorjem gastronomskih znanosti, to so Ferran Adria, Heston Blumenthal, Homaro Cantu, Joan Roca, René Redzepi, David Chang in Andoni Luis Aduriz.

Hiša Franko, Ana Roš Trendi Ana Roš s Hišo Franko obdržala dve Michelinovi zvezdici

Prva akademska nagrada za Ano Roš

"Mednarodni profesorji in akademiki, tudi Harvard je imel prste zraven, deset zahtevnih kriterijev in moja čudovita ekipa. Tako se pobira nagrade z visoko dvignjeno glavo. Nagrada sferic, podeljena v Aula Magna de Universidad de Barcelona, je moja prva akademska nagrada in da, ponosna sem," je za STA dejala Roševa.

Žirija nagrade sferic, ki so jo sestavljali člani komisije Science & Cooking World congress skupaj z mednarodnimi znanstvenimi svetovalci, je pojasnila, da je ekipa Hiše Franko pod vodstvom Roševe nagrado prejela za "inovativnost pri proučevanju, razvoju in uporabi sestavin". "Tradicija in inovacije, ki vedno iščejo izboljšave na kulinaričnem področju, se razvijajo v restavraciji," so podčrtali žiranti.

Kongres na temo sestavin, tradicije in inovacije

Mednarodni kongres, ki raziskuje potencial znanstvene gastronomije z namenom reševanja velikih družbenih izzivov, organizira Svetovni kongres znanosti in kuhanja v sodelovanju z Univerzo v Barceloni.

Letos je sodelovala tudi priznana Univerza Harvard iz ZDA, na kateri vrhunski chefi skupaj s harvardskimi raziskovalci raziskujejo, kako lahko vsakdanje kuhanje in vrhunska kulinarika osvetlita osnovna načela v kemiji, fiziki in tehniki. Kongres je potekal na temo sestavin, tradicije in inovacije.

Ana Roš Trendi Ana Roš bo odprla restavracijo pri Savudriji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin