Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2022,
12.32

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

5

Natisni članek

Hiša Franko Michelinove zvezdice v Sloveniji Michelinove zvezdice Ana Roš

Četrtek, 8. 9. 2022, 12.32

1 leto, 7 mesecev

Ana Roš s Hišo Franko obdržala dve Michelinovi zvezdici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

5

Hiša Franko, Ana Roš | Hiša Franko je obdržala dve Michelinovi zvezdici. | Foto Miha First/Ana Kovač

Hiša Franko je obdržala dve Michelinovi zvezdici.

Foto: Miha First/Ana Kovač

Danes so predstavili nov Michelinov vodnik 2022 za Slovenijo. Ana Roš s Hišo Franko je obdržala dve Michelinovi zvezdici, prav tako so eno zvezdico obdržale vse restavracije, ki so to prejele lani.

Število restavracij, ki so na Michelinovem vodniku 2022 za Slovenijo, se je z 51 povečalo na 58. Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša deset slovenskih restavracij, tri več kot lani. 

Po eno zvezdico so obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučem, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom ter Grič z Luko Koširjem.

Eno zvezdico prejel tudi Uroš Štefelin

Na novo so eno zvezdico prejele restavracije Cob, kjer ustvarja Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran, ter Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart.

Michelin sicer podeljuje tudi druge vrste znakov, eden od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji. Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart ter Gostilna Repovž, skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest.

Skupno sedem restavracij si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, v Michelinov izbor priporočenih restavracij pa je letos uvrščenih 41 restavracij, od tega šest novih.

Vesel dan za slovenski turizem

"Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je moč opaziti po vsej državi. 10 novih restavracij, ki se je letos pridružilo izboru ali so napredovale, se nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije," je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

"Danes je res vesel dan za slovenski turizem," pa je ocenila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. "Od danes ima kar 10 restavracij v Sloveniji Michelinove zvezdice. To je precej nad povprečjem Evrope, če gledamo zvezdico na prebivalca, in tri več kot lani. To je velik uspeh, ki potrjuje vrhunskost, izjemnost, tudi zrelost slovenske gastronomije in njenih kuharskih mojstrov in mojstric, nenazadnje pa pomeni tudi ogromno promocijo Slovenije, slovenskega turizma in gastronomije," je dejala.

Trendi Tomaž Kavčič: Zvezdništvo ne spada v kuhinjo #video
Vila Podvin
Trendi Z Michelinovo zvezdico nagrajena ekipa zapušča Podvin
Michelin Slovenija 2021
Trendi Slovenija bogatejša za novo Michelinovo zvezdico #video
Ne spreglejte