Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 4. 2014,
18.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino Križanke vinarji glasba festival

Sreda, 23. 4. 2014, 18.35

8 let

100 vrhunskih vinarjev, glasbena kulisa in dobrodelnost v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodni vinski dogodek z vrhunsko glasbeno zasedbo - Wine Jam bo letos prvič potekal tudi v Ljubljani.

9. maja se bodo Križanke prelevile v vinsko vas s 100 mednarodnimi vrhunskimi vinarji. Poleg okušanja vin bo dogodek postregel tudi z glasbo, ki bo odlična kulisa vinarjem. Namen dogodka je grajenje vinske kulture, spodbujanje odgovornega pitja vina in približevanje kakovostnega vina urbanemu občinstvu.

Po Beogradu, Zagrebu in drugih mestih bo festival Wine Jam prvič in v največjem obsegu do zdaj zaživel tudi v Ljubljani. Urbani festival vinske kulture, ki prepleta vino in glasbo, bo postregel s pestro ponudbo 100 vinarjev iz Slovenije in držav nekdanje Jugoslavije. V večernih urah se bo živahni dan sklenil z dvournim koncertom glasbenikov Janeza Bončine Benča, Mika Sponze, Uroša Perića, Nine Strnad, Primož Grašič kvarteta in drugih.

V vinski vasi, oblikovalsko dovršeni instalaciji Igorja Andjelića, bo ta dan namenjen povezovanju vinske kulture z elementi urbane kulture, saj "gre za dogodek z drugačnim pristopom – združili bomo vino in glasbo, hkrati pa obiskovalce spodbujali k odgovornem pitju vina. Prisotni bodo vinarji iz manjših kleti oz. hiš in ti bodo Križanke spremenili v vinsko vas, udeležence pa popeljali skozi vinsko pravljico. Glasbena kulisa bo ponudila še bolj celovito izkušnjo", je povedala Sabina Čakš iz društva Presežek, ki organizira festival.

Boštjan Protner iz Hiše Joannes Protner je dodal, da se je zgodba o vinu začela spreminjati že pred 20 leti, ko so se večji pridelovalci usmerili v modernizacijo, manjši vinarji pa so svoj napredek zastavili drugače. Večinoma so se usmerili nazaj k naravi in želijo pridelati čim bolj zdravo grozdje in z minimalnimi posegi čim bolj kakovostno vino.

Glasbenik Janez Bončina Benč je o glasbenem delu dogodka povedal: "Veseli me, da je končno enkrat povezava med glasbo in vinom vsebinsko postavljena v drugačen vrstni red. Namreč glasba na dogodku bo zgolj spremljala vino," je povedal Benč.

Obiskovalci, ki bodo kupili vstopnico, bodo poleg glasbe deležni okušanja vzorcev vina iz vinske vasi, a ker je cilj festivala tudi izobraževalne narave, bodo tako vinski poznavalci kot tudi obiskovalci, ki se ne srečujejo z vinom, prejeli številne nasvete in odgovore na enološka vprašanja. Hkrati bodo z nakupom vstopnice obiskovalci dobrodelni, saj bo del izkupička od prodaje kart namenjen projektu Podari malico za pomoč učencem in dijakom, ki živijo v težkih materialnih razmerah.

Ne spreglejte