Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2020,
9.28

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

11

Natisni članek

smrt

Petek, 13. 11. 2020, 9.28

3 leta, 5 mesecev

Krunoslav Slabinac - Kićo (1944–2020)

Po težki bolezni je umrl priljubljeni hrvaški glasbenik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

11

Kićo Slabinac | Po težki bolezni se je poslovil priljubljeni hrvaški glasbeni ustvarjalec Kićo Slabinac.  | Foto Mediaspeed

Po težki bolezni se je poslovil priljubljeni hrvaški glasbeni ustvarjalec Kićo Slabinac.

Foto: Mediaspeed

Danes v zgodnjih jutranjih urah je v zagrebškem kliničnem centru po hudi bolezni umrl priljubljeni hrvaški pevec, kitarist, skladatelj in aranžer Krunoslav Slabinac - Kićo. Star je bil 76 let.

Hrvaški mediji poročajo, da je Krunoslav Slabinac - Kićo v zadnjih mesecih zaradi srčno-žilnih bolezni v zagrebškem kliničnem centru prestal več operativnih posegov.

Čerprav so bile operacije uspešne, pa njegovo okrevanje ni potekalo po pričakovanjih. Pevec je bil nekaj časa celo v umetni komi, nazadnje pa je bil zaradi težav z vnetjem pljuč tudi na respiratorju. Po poročanju hrvaškega portala Index.hr je umrl danes zjutraj, nekaj minut pred 7. uro.

Skladba Zbog jedne divne crne žene je ena največjih uspešnic Krunoslava Slabinca - Kića:

Kićo Slabinac je bil rojen leta 1944 v Osijeku, njegova glasbena kariera pa je trajala več kot 50 let.

Z glasbo se je začel ukvarjati že v osnovni šoli. Ni samo prepeval, igral je tudi tamburico in igral v otroškem gledališču. V 50. letih prejšnjega stoletja je odkril Elvisa Presleyja in takrat tamburico zamenjal za kitaro.

V začetku 60. let je s prijatelji ustanovil skupino Tornado, pozneje pa zasnoval še glasbeno zasedbo Kon Tiki in rockovske Danimite. Z drugimi je preigraval rock 'n' roll ter zmagoval na glasbenih tekmovanjih v Zagrebu in Beogradu. Ko je zaradi služenja vojaškega roka skupino zapustil, ga je na čelu skupine nadomestil Dado Topić.

Ko je slekel vojaško suknjo, se je Slabinac lotil samostojne glasbene poti in se preselil v Zagreb. Tam je veliko nastopal, večinoma pa preigraval stare uspešnice drugih avtorjev, največ Toma Jonesa in Elvisa Presleyja.

Pomemben mejnik v njegovem življenj je bilo srečanje s skladateljem Nikico Kalogjero, ki je zanj napisal skladbo z naslovom Samo zaradi ljubezni (Samo zbog ljubavi), s katero je Slabinac leta 1969 nastopil na Splitskem festivalu.

Kmalu zatem je izdal svojo prvo ploščo z naslovom Svetlolaska (Plavuša), s katero je na Balkanu doživel velik uspeh. Postal je eden izmed najbolj priljubljenih izvajalcev na območju nekdanje Jugoslavije. Veliko je nastopal, skladbe, kot so Plavuša, Pokloni mi jedan dan, Zbog jedne divne crne žene in Tri slatke riječi, pa so prerasle v zimzelene uspešnice.

Leta 1971 je nastopil tudi na tekmovanju za pesem Evrovizije in s skladbo Tvoj fant je žalosten (Tvoj dječak je tužan) zasedel 14. mesto.

Nekaj let je živel tudi v ZDA, po vrnitvi na Hrvaško pa opustil zabavno glasbo ter se vrnil k svoji tamburici in slavonski ljudski glasbi.

V svoji več kot pet desetletij trajajoči glasbeni karieri je Slabinac sodeloval s številnimi avtorji, med drugim tudi Đorđem Novkovićem in Arsenom Dedićem, ter ustvaril številne melodije, ki so še danes uspešnice in železni repertoar zabav in veselic.

Slabinac je bil tudi saborski poslanec HDZ.

Ne spreglejte