Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2024,
14.01

Osveženo pred

3 ure, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Amal Clooney prepoved Rusija Fundacija George Clooney

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 14.01

3 ure, 13 minut

Rusija prepovedala delovanje fundacije igralca Georgea Clooneyja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
George in Amal Clooney | Clooneyjeva fundacija je julija skupaj z več drugimi nevladnimi organizacijami pri Odboru ZN za človekove pravice vložila tožbo proti Rusiji. | Foto Reuters

Clooneyjeva fundacija je julija skupaj z več drugimi nevladnimi organizacijami pri Odboru ZN za človekove pravice vložila tožbo proti Rusiji.

Foto: Reuters

Rusko generalno tožilstvo je danes sporočilo, da je prepovedalo delovanje fundacije, ki sta jo ustanovila ameriški filmski zvezdnik George Clooney in njegova žena Amal Clooney, zagovornica človekovih pravic. Med razlogi za prepoved Clooneyjeve fundacije za pravico navajajo očitke diskreditacije Rusije in podpiranja ekstremistov.

"Dejavnosti Clooneyjeve fundacije za pravico so na ozemlju naše države nezaželene," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zapisalo rusko tožilstvo.

"Organizacija izvaja dejavnosti, namenjene diskreditaciji Rusije, aktivno podpira lažne patriote ter člane prepovedanih terorističnih in ekstremističnih skupin. Ti t. i. borci za pravičnost pod krinko humanitarnosti spodbujajo pobude za kazenske preiskave proti najvišjim ruskim oblastem," so dodali.

Rusijo tožijo, da krši osnovne človekove pravice Ukrajincev

Clooneyjeva fundacija je julija skupaj z več drugimi nevladnimi organizacijami pri Odboru ZN za človekove pravice vložila tožbo, v kateri Rusijo obtožuje, da je kršila osnovne človekove pravice Ukrajincev, ki so bili leta 2022 ubiti v raketnem napadu na kraj Vinica.

Rusija je po invaziji na Ukrajino leta 2022 znatno okrepila represijo in prepovedala delovanje več "nezaželenih" nevladnih organizacij. Ta status organizacijam prepove delovanje v Rusiji, kazenskega pregona pa so poleg tujih državljanov deležni tudi Rusi, ki zanje delajo, jih financirajo ali z njimi sodelujejo.

Med drugim je Rusija maja letos za nezaželeno razglasila ameriško nevladno organizacijo za spodbujanje demokracije Freedom House. Enaka usoda je pred tem doletela tudi Radio Svobodna Evropa, časnik Moscow Times, nemško fundacijo Konrada Adenauerja ter več deset drugih medijev in nevladnih organizacij.

Preberite tudi: 

Zvezdniki pri naših sosedih
Trendi Naval zvezdnikov pri naših sosedih: od Katie Holmes in Heidi Klum do Dolpha Lundgrena #foto
Clooney
Trendi George Clooney bo prvič nastopil na Broadwayu
George Clooney
Trendi George Clooney prodaja svojo vilo ob jezeru Como. Zanjo bi lahko iztržil toliko denarja.
Ne spreglejte