Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 5. 2021,
10.52

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Tina Turner Foo Fighters Jay-Z

Četrtek, 13. 5. 2021, 10.52

2 leti, 11 mesecev

Jay-Z, Foo Fighters in Tina Turner sprejeti v dvorano slavnih rock'n'rolla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Foo Fighters | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Letos bodo v dvorano slavnih rock'n'rolla izmed 16 nominirancev sprejeli Tino Turner, Jay-Zja, Foo Fighters, Carole King, The Go-Go's in Todda Rundgrena, je oznanila organizacija. Letošnji nabor je bil zaradi preteklih pritožb o vključevanju večinoma svetlopoltih moških bolj raznolik.

Hibridni mini countryman
Trendi Mini avantura s hibridnim minijem: v puljsko Areno na Foo Fighterse #video #foto

Organizacija, ki stoji za dvorano slavnih rock'n'rolla, je v zadnjih letih razširila sprejemanje žanrov in počastila več izvajalcev, ki niso svetlopolti moški. Letos si je tako 1.200 glasovalcev, ki razdelijo glavne rock nagrade, kritike vzelo v zakup.

"Ta raznolik letnik talentiranih vpisnikov odraža stalno predanost dvorane slavnih, da počasti izvajalce, katerih glasba je ustvarila zvok mladostniške kulture," je v izjavi dejal predsednik fundacije dvorane slavnih rock'n'rolla John Sykes.

Nove člane bodo sprejeli s tradicionalnim koncertom. Lansko leto je morala 35. izdaja, ko sta bila v dvorano med drugimi sprejeta pokojna raper Notorious BIG in pevka Whitney Houston, potekati virtualno. Letošnjo 36. slovesnost načrtujejo v Clevelandu v zvezni državi Ohio, kjer ima dvorana slavnih glavni sedež.

Jay-Z | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nominirani le glasbeniki, ki so prvenec izdali pred najmanj 25 leti

Foo Fighters, Jay-Z in The Go-Go's so si nominacijo prislužili prvič. Za vpis so lahko nominirani le glasbeniki, ki so studijski prvenec izdali pred najmanj 25 leti. Žensko zasedbo The Go-Go's, ki je znana po dance popu, obarvanim s punkom, iz 80. let prejšnjega stoletja, bi lahko nominirali že pred 15 leti.

Raper Jay-Z v dvorano vstopa kot dobitnik 23 grammyjev in kot prvi hip-hop kantavtor, ki ga sprejemajo v dvorano slavnih komponistov. Med njegovimi uspešnicami sta pesmi 99 Problems in Hard Knock Life.

Tina Turner vstopa po letu z uspešnim HBO dokumentarcem, ki je prikazal njeno zgodbo o razhodu z nasilnim možem in glasbenim partnerjem Ikeom Turnerjem. Zatem se je podala v zelo uspešno kariero, ki med drugim vključuje uspešnico What's Love Got to Do With It.

Tina Turner | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kantavtorica Carole King je med drugim komponirala za druge glasbenike, njen album Tapestry iz leta 1971 pa je eden najbolje prodajanih albumov na svetu. Vsebuje denimo skladbi You've Got a Friend in (You Make Me Feel Like) A Natural Woman - zadnja je postala še bolj razpoznavna, ko jo je zapela Aretha Franklin.

Pop rockerja Rundgrena, ki je med drugim znan po uspešnici Bang the Drum All Day, so sprejeli po njegovi četrti nominaciji in potem ko je glasovanje označil za "goljufijo".

Letošnji dobitniki "nagrad glasbene izvrstnosti" so LL Cool J, Billy Preston in Randy Rhoads, naslov "zgodnjega vplivneža" pa prejmejo Kraftwerk, Gil Scott Heron in Charley Patton. Glasbeni direktor Clarence Avant bo prejel nagrado Ahmet Ertegun za neizvajalce.

Preberite tudi:

Tina Turner
Trendi Tina Turner se dokončno poslavlja od zvezdniškega življenja in oboževalcev #video
Trendi Najbogatejši raper praznuje abrahama #video
Ne spreglejte