Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2014,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

glasba počutje moč

Torek, 12. 8. 2014, 14.42

8 let

Bi se radi počutili močnejše? Okrepite base!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Glasba vas ne bo le spravila v dobro voljo, temveč lahko okrepi tudi vaš občutek moči in vplivnosti.

Kot je pokazala raziskava Dennisa Hsuja z univerze Northwestern, ki je bila objavljena v reviji Social Psychological and Personality Science, imajo močni basi v glasbi lahko poseben vpliv na naše počutje in samozavest. V enem izmed eksperimentov so namreč polovici udeležencev predvajali izvirnik skladbe, polovici pa različico z okrepljenimi basi. Zatem so jih spraševali o njihovih občutjih: občutku moči, dominantnosti, odločnosti, pa tudi občutkih sreče, razburljivosti in navdušenja.

Tisti, ki so poslušali skladbo z okrepljenimi basi, so poročali o bolj izraženem občutku moči, ne pa tudi o večji sreči in drugih pozitivnih občutjih, kar pomeni, da njihovega občutka moči ni spodbudilo siceršnje boljše počutje. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi v študiji, v kateri so udeleženci, ki so poslušali z basi bolj bogato glasbo, stavke dopolnjevali z besedami, ki so bile pomensko blizu moči.

Kot ugotavlja Hsu, se moč in vpliv povezujeta z globokim glasom in nizkimi toni, kot na primer glas Dartha Vaderja v Vojni zvezd. Četudi ne gre za glas, temveč zvok, nas ta lahko spodbudi, nam poveča samozavest in tako vpliva na naše vedenje. V dodatni študiji se je na primer pokazalo, da so tisti, ki so poslušali skladbo We Will Rock You skupine Queen, bolj verjetno prevzeli pobudo in prvi prevzeli besedo v debatnem tekmovanju.

Glasba lahko, vsaj začasno, vpliva na naš način razmišljanja in nam poveča samozavest, ki je značilna za bolj vplivne ljudi. Tako ni čudno, da so zadnja moda v New Yorku jutranje zabave, na katerih udeleženci namesto kave še pred službo poslušajo plesno glasbo, ki slovi po močnih basih, in ob tem tudi zaplešejo.

Ne spreglejte