Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
9. 1. 2018,
15.50

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Gary Oldman James Franco obtožbe spolno nadlegovanje zlati globusi

Torek, 9. 1. 2018, 15.50

6 let, 3 mesece

Ženske zgrožene nad Globusi: James Franco in Gary Oldman si ne zaslužita kipcev

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
James Franco, Dave Franco | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Medtem ko so številni tvitali o govoru Oprah Winfrey na Globusih, se je na drugi strani vnela debata o hinavščini Hollywooda in kako so na podelitvi med občinstvom še vedno sedeli moški s preteklostjo spolnega nadlegovanja: James Franco, Gary Odlman, Kirk Douglas in "hinavec" Justin Timberlake.

Vse skupaj se je začelo že med podelitvijo, ko je igralka Ally Sheedy tvitnila razočaranje nad tem, da si je James Franco prislužil kipec za najboljšo moško vlogo v filmu The Disaster Artist. V seriji tvitov je priključila še igralca Christiana Slaterja skupaj z značko #MeToo, s katero ženske razkrivajo, da so bile spolno nadlegovane.

"James Franco je pravkar zmagal. Prosim, nikoli me ne vprašajte, zakaj sem zapustila šovbiznis," je zapisala in še dodala: "Christian Slater in James Franco skupaj za mizo na Globusih #MeToo."

Ally Sheedy, James Franco | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

James Franco je bil eden od številnih moških, ki so na Globusih na smokingu nosili broško z napisom Time's Up oziroma Konec je, kar je ujezilo in k razkritju spodbudilo še eno tviterašico:

"Prisrčna broška, James Franco. Se spomniš, ko si mi glavo potisnil proti svojemu razgaljenemu penisu in ko si v svoj hotel poskušal zvabiti mojo 17-letno prijateljico? Po tem, ko so te že ujeli, kako si poskušal zvabiti še eno 17-letnico?"

In še eno: "James Franco, ki nosi broško Time's Up, je, kot bi rak nosil rožnat trak."

James ne bi smel nositi broške Time's Up, so prepričane. | Foto: Cover Images James ne bi smel nositi broške Time's Up, so prepričane. Foto: Cover Images

Sprožila plaz ogorčenja nad podelitvijo

Prek družbenih omrežij se je nato usulo veliko komentarjev, kako si tudi drugi zvezdniki ne zaslužijo biti na podelitvi in nositi broške z napisom Time's Up. Med drugim so znova delili starejši članek o Garyju Oldmanu, ki razkriva, da je leta 2001 napadel svojo ženo:

"Gary Oldman nosi broško Time's Up. Gary Oldman je napadel svojo ženo pred njunimi otroki, medtem ko je poskušala poklicati policijo."

Oldman je v nedeljo prejel kipec za vlogo Winstona Churchilla v filmu Najtemnejša ura. | Foto: Getty Images Oldman je v nedeljo prejel kipec za vlogo Winstona Churchilla v filmu Najtemnejša ura. Foto: Getty Images

Sledilo je zgražanje nad stoječimi ovacijami za 101 leto starega Kirka Douglasa, ki ga je v invalidskem vozičku na oder pripeljala snaha Catherine Zeta-Jones. Govori se, da naj bi Kirk v preteklosti posilil igralko Natalie Wood, kar je leta 2012 razkril Robert Downey Jr.

"Da, zdi se mi, da so bile stoječe ovacije za posiljevalca, kralja kasting kavča in spolnega nadlegovalca ter na sploh groznega človeka do žensk, grozne na večer, ko so se nosile broške Time's Up."

Kirk Douglas | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Razočaral jih je tudi pevec Justin Timberlake, ki so ga označili za hinavca, ker je nosil broško Time's Up, pred kratkim pa je posnel film Wonder Wheel z zloglasnim režiserjem Woodyjem Allenom, ki je bolj kot po filmih znan po spolnem nadlegovanju. Zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju si je namreč prislužil celo posebno stran na Wikipediji.

Na Twitterju se je oglasila njegova posvojenka Dylan Farrow, ki jo je Woody spolno nadlegoval že leta 1992, ko je bila stara sedem let. Spraševala se je, kdaj bo konec za njenega očima in seriji tvitov zapisala:

"Pred štirimi leti so na Globusih z nagrado Cecil B. DeMille počastili Woodyja Allena za njegove življenjske dosežke. Takrat sem si rekla, da je dovolj, in napisala odprto pismo o moji zlorabi," ...

Justin Timberlake | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ni še konec

Kot kaže, je to globoko zakoreninjeno v Hollywood in se tančica spolnih nadlegovanj še zdaleč ni razgrnila. Igralka Rose McGowan je opozorila na hinavščino Hollywooda na Globusih, češ, da nihče od zvezdnikov ne dvigne prsta, na prireditvi pa sedijo v črnem in govorijo proti zlorabam.

Da razkritij o spolnih napadalcih še zdaleč ni konec, je v svojem tvitu dobro zapisala novinarka New York Timesa Margaret Lyons:

"Še en hollywoodski vplivnež bo obtožen nečesa grotesknega in njegova zadnja fotografija bo od nocoj, s pripeto broško Time's Up."


Preberite še:


Ne spreglejte