Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2017,
12.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Cannes Telekom Slovenije DKino Xavier Dolan Vincent Cassel Marion Cotillard Léa Seydoux Gaspard Ulliel priredba film televizija TViN

Torek, 18. 7. 2017, 12.50

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Samo konec sveta (Juste la fin du monde/It's Only the End of the World)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Samo konec sveta

Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux in Gaspard Ulliel v stilizirani komorni drami, ki je čudežnemu dečku kanadske kinematografije Xavierju Dolanu (Mamica) lani v Cannesu prinesla veliko nagrado režije.

Kanada, Francija/2016/94 min.
Režija: Xavier Dolan
Igrajo: Gaspard Ulliel, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Nathalie Baye, Emile Rondeau
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 7,0/10

Mladi pisatelj se po 12 letih odsotnosti vrne domov, da bi družino seznanil z vestjo o svoji bližnji smrti. A družinsko popoldne se kaj kmalu sprevrže v vojno vihro zamer, grenkobe, osamljenosti in dvomov, vsak poskus sočutne geste pa konča pod težo dejstva, da ti ljudje ne znajo ne poslušati ne ljubiti.


"Film govori o tem, kaj se zgodi, ko ne znamo komunicirati, kajti ko tega ne znamo, postanemo nasilni, se zapremo vase, odrinemo ljudi od sebe.

To je film o ljudeh, ki ne zmorejo misliti, ki ne zmorejo poslušati, ki ne zmorejo biti sočutni drug do drugega." Xavier Dolan, režiser, scenarist in montažer filma



"Samo konec sveta je teatralen in klavstrofobičen film: namerno zadušljiv in v svoji norosti precej strašljiv – a vendar gre tudi za briljanten, stiliziran in halucinogen prikaz disfunkcionalne družine /.../.

To je ekonomlonec tesnobe, film, ki ima vse parametre navite do konca in še čez. Gledati in poslušati ga je tako, kot bi na koncertu Motörheadov tiščal glavo ob zvočnik." Peter Bradshaw, The Guardian


Samo konec sveta | Foto:


Zanimivosti:

• Film je priredba istoimenske dramske igre Jean-Luca Lagarcea iz leta 1990. To so v Sloveniji prvič uprizorili septembra 2008 v koprodukciji SNG Drame, Mini teatra in Cie Philippe Calvario.

Režiral jo je Philippe Calvario, v njej pa so nastopili Marko Mandić, Veronika Drolc, Valter Dragan, Petra Govc in Milena Zupančič.

• To je že šesti celovečerec leta 1989 rojenega Xavierja Dolana in njegov prvi film, v katerem igrajo samo francoski igralci. V preteklosti je Dolan sodeloval skoraj izključno s kanadskimi igralci.

• Film je lani v Cannesu prejel veliko nagrado žirije in nagrado ekumenske žirije, čeprav so ga nekateri kritiki na novinarski projekciji izžvižgali. To je po Mamici (2014) drugi zaporedni Dolanov celovečerec, ki se je potegoval za zlato palmo.

• V filmu igrajo štirje prejemniki cezarja (Nathalie Baye, Marion Cotillard, Gaspard Ulliel in Vincent Cassel) ter ena nominiranka za to nagrado (Léa Seydoux).

Samo konec sveta | Foto:

Samo konec sveta, kanadski kandidat za tujejezičnega oskarja, se je lani uvrstil v izbor devetih filmov, ki so se potegovali za nominacijo v tej kategoriji.

• Film je prejel šest nagrad Canadian Screen Awards, med njimi tudi nagrado za najboljši kanadski film, in tri cezarje, vključno s cezarjem za najboljšega režiserja.

• Dolan je z direktorjem fotografije Andréom Turpinom sodeloval že pri filmih Tom na kmetiji (2013) in Mamica (2014) ter pri dveh videospotih – za pesem College Boy francoske rockovske skupine Indochine in za uspešnico Hello britanske pevke Adele.

• Marion Cotillard je z Gaspardom Ullielom nastopila že v vojni drami Zelo dolga zaroka (2004), z Léo Seydoux pa v komično-romantični drami Polnoč v Parizu (2011), vendar v omenjenih filmih z nobenima od njiju ni imela skupnih prizorov.

• Cassel in Seydouxova sta bila soigralca že v francoski igrani upodobitvi Lepotice in zveri (2014), Cassel in Ulliel pa v filmu Volčja bratovščina (2001). Ulliel je bil sicer med letoma 2005 in 2007 v razmerju z Casselovo mlajšo sestro in veliko prijateljico Cotillardove Cécile Cassel.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Mesečina (Moonlight)

Napovednik filma Samo konec sveta:


 

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte