Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

kalu yala Vice dokumentarna serija dokumentarec

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 18.00

5 let, 9 mesecev

Mesto sredi panamske džungle tudi v resničnem življenju še vedno obratuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Kalu Yala spletna stran | Foto posnetek zaslona/Kalu Yala

Foto: posnetek zaslona/Kalu Yala

Osem let je od tega, ko se je ameriški vizionar Jimmy Stice odločil, da bo s pomočjo spremembe željnih mladih začel sredi panamskega deževnega gozda graditi najbolj sonaravno mestece na svetu. In danes ima Kalu Yala, kot je poimenoval resort, še vedno odprta vrata za obiskovalce, ki sežejo dovolj globoko v žep.

Zanimivo dokumentarno serijo Mesto sredi džungle lahko spremljate na Planet TV vsak dan od ponedeljka do petka ob 22.30. Nove epizode ne zamudite že nocoj.

V osmih letih se je v mestu sredi džungle spremenilo marsikaj. Pravzaprav nekaj, kar je bilo na začetku bolj podobno taborniškemu kampu, počasi dobiva podobo pravega mesta, za nekajtedensko bivanje tukaj pa gostje še vedno plačajo zajeten kupček denarja.

Ustanovatelj Kalu Yale Jimmy Stice. | Foto: Planet TV/Vice Ustanovatelj Kalu Yale Jimmy Stice. Foto: Planet TV/Vice

Če v spletni iskalnik vtipkate ime Kalu Yala, boste med prvimi zadetki našli spletno stran omenjenega sonaravnega mesteca sredi džungle. Tega je leta 2010 začel graditi vizionar Jimmy Stice in čeprav v dokumentarni seriji na Planet TV vidimo, da so mnogi prišleki ob bivanju tam razočarani in celo predčasno zapuščajo 'raj' na zemlji, danes, osem let pozneje, mestece Kalu Yala še vedno raste in obratuje.

Sem namreč zahajajo tisti, ki želijo spremeniti način, kako živimo danes. V naglici, brez odgovornosti do okolja in matere Zemlje. V želji, da bi pripomogli k ohranjanju narave in da bi prišli spet v stik sami s sabo, odhitijo v Kalu Yalo in pomagajo graditi nekaj, kar se na spletu oglašuje kot sonaravno mesto sredi panamskega deževnega gozda.

Vice
Planet TV To so težave, s katerimi se soočajo prebivalci ''raja'' na Zemlji!
mesto sredi dzungle
Planet TV Vse več ljudi zapušča idilično mesto sredi džungle

A v dokumentarni seriji na Planet TV, ki jo lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 22.30, vidimo, da tudi v tako opevani Kalu Yali ni vse tako okolju prijazno in sonaravno, kot se zdi na prvi pogled. Kositrne strehe kolib, plastenke, štedilniki in pečice, elektrika … To je začelo močno motiti tudi vedno več pripravnikov, ki so za študij in bivanje tukaj plačali 5000 ameriških dolarjev, zdaj pa razočarani predčasno zapuščajo program.

Kaj se dogaja v na prvi pogled idiličnem mestu sredi džungle Kalu Yali, lahko spremljate na Planet TV pod ponedeljka do petka ob 22.30 na Planet TV.
Ne spreglejte