Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2020,
13.57

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

8

Natisni članek

Harvey Weinstein sojenje

Sreda, 11. 3. 2020, 13.57

4 leta, 1 mesec

Harveyja Weinsteina obsodili na 23 let zapora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

8

Harvey Weinstein | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nekdanji filmski producent Harvey Weinstein bo moral za zapahe za 23 let. Porota ga je konec februarja spoznala za krivega spolnega napada prve in posilstva tretje stopnje, danes pa mu je sodnik izrekel kazen.

Kazen, ki jo je 67-letnemu Harveyju Weinsteinu izrekel newyorški sodnik James Burke, je blizu najvišji, 29-letni zaporni kazni. Weinsteinovi odvetniki so sicer prosili za petletno zaporno kazen.

Harvey Weinstein
Trendi Spolni predator Weinstein v zaporu deležen posebne obravnave #video

Zaradi obtožb na račun Weinsteina je leta 2017 vzniknilo gibanje žensk, ki so doživele spolne napade s strani slavnih in mogočnih moških. Gibanje Jaz tudi in večja osveščenost javnosti glede spolnega nasilja sta privedla do koncev številnih karier, med drugim medijskih voditeljev, poslovnežev in politikov, piše STA.

Odvetniki želeli milost, ker da je njegovo življenje uničeno

Obtoženčevi odvetniki so v ponedeljek sodnika prosili za najnižjo kazen, češ da je Weinsteinovo življenje uničeno, odkar je bil leta 2017 v reviji New Yorker objavljen članek o ženskah, ki ga obtožujejo posilstev, spolnih napadov in nadlegovanj. Žena se je ločila od njega, odpustili so ga iz lastnega producentskega podjetja in izgubil je vse, pravijo.

Sodnika so prosili, naj upošteva, da 67-letni Weinstein do zdaj še ni bil kaznovan, in ponovili argumente s sodnega procesa, da so imele ženske kljub domnevnim napadom še naprej pristne odnose z njim, poroča STA. Dodali so še, naj upošteva še milijone dolarjev, ki jih je nakazal v dobrodelne namene.

Na sodnika so se pred izrekom kazni obrnili tudi tožilci, ki pa so ga prosili, naj Weinsteinu izreče kazen, ki bo odsevala resnost njegovih zločinov in popolno pomanjkanje obžalovanja za kazniva dejanja.

Harvey Weinstein | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Sicer pa Weinsteina podoben sodni proces zaradi spolnih napadov čaka še v Los Angelesu. V New Yorku so mu namreč sodili le za prisilen oralni spolni odnos z Mimi Haleyi leta 2006, za kar mu grozi od pet do 29 let zapora, ker gre za hudo obliko spolnega napada, ter za posilstvo tretje stopnje Jessice Mann leta 2013, za kar mu grozi do štiri leta zapora.

Preverite tudi:

Harvey Weinstein
Trendi Weinstein najprej v bolnišnico, nato v zapor #video
Harvey Weinstein
Trendi Profesorica v bran Weinsteinu: Ni potreben doktorat, da veš, da spomin zbledi #video
Ne spreglejte