SiolNET. Trendi Film in TV
7,00

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Fifa poziva: Prenehajte prikazovati seksi navijačice #foto

7,00

termometer

Rusija, navijačice
Foto: Reuters

Navijačice in poročevalke z nogometnega prvenstva v Rusiji so bile v zadnjih tednih večkrat tarče seksizma, kar je mednarodna nogometna zveza Fifa ostro obsodila. Ob tem so pozvali snemalce in tiste, ki zagotavljajo prenos, naj se "prenehajo osredotočati na seksi ženske".

Pred začetkom prvenstva v Rusiji so se številni bali, da bodo navijači tarče homofobije in rasizma, a se je izkazalo, da je seksizem veliko večja težava.

Protidiskriminacijska skupina Fare Network med prvenstvom s Fifo opazuje vedenje ljudi, ob čemer so poudarili, da je na letošnjem mundialu nadlegovanje žensk daleč najpogostejša kršitev.

Ne samo snemalci, tudi fotografi v objektiv v glavnem lovijo najbolj zapeljive navijačice ... Ne samo snemalci, tudi fotografi v objektiv v glavnem lovijo najbolj zapeljive navijačice ... Foto: Reuters

Rusija, navijačice Foto: Getty Images

Rusija, navijačice Foto: Reuters

Najpogostejša tarča so Rusinje in novinarke

Predsednik skupine Fare Network Piara Powar je že pred polfinalno tekmo Hrvaške z Anglijo opozoril, da je njegova ekipa dotlej ujela že več kot 30 primerov, ko so bile večinoma Rusinje tarča nadlegovanja moških navijačev, ki so jih srečale na cesti, ter da je realna številka "verjetno še desetkrat višja".

Opozoril je tudi na nadlegovanje novinark, ki so jih kar med poročanjem otipavali in celo poljubljali:

Vodja Fifine sekcije za razvoj in raznolikost Federico Addiechi je ob tem dejal, da že sodelujejo z rusko policijo, ki naj bi identificirala oboževalce in jih primerno kaznovala, najverjetneje s prepovedjo obiska stadiona ali pa celo s pozivom, naj zapustijo državo.

Pretiravajo s prikazovanjem seksi navijačic

Addiechi pa je razkril še en ukrep: snemalce in tiste, ki zagotavljajo prenos tekem z ustreznimi pravicami predvajanja, so pozvali, naj prenehajo s prikazovanjem seksi navijačic na tribunah. "To je ena od aktivnosti, ki so vsekakor del prihodnosti, gre za normalno evolucijo," je povedal.

To je sicer praksa na večini tekem, a med svetovnim prvenstvom v Rusiji naj bi bilo to še bolj izrazito, kar sta Powar in Addiechi dodatno izpostavila.

Rusija, navijačice Foto: Getty Images

Rusija, navijačice Foto: Reuters

Kar zadeva druge oblike diskriminacije, sta se predsednika strinjala, da se je Rusija izkazala, saj je pred začetkom prvenstva poskrbela za ozaveščanje ljudi in pozivanje k strpnosti. Dodala sta, da je Rusija kot gostiteljica dobro opravila svoje delo.

nogomet, SP 2018 Trendi Mundial in luksuzne znamke: dres za 580, žoga za 1.600 in torba za 3.200 evrov

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Zgodovinar_69 / 13.07.2018. ob 18:45 +13 0

  Ja, kažite grde ženske in pokvarjene politike. To bo zagotovo povečalo gledanost nogometa. Že tako ga boste uničili z raznimi selitvami v Katar, pa premik prvenstva v zimske mesece.

  +13 0
 • mare1962 / 13.07.2018. ob 19:14 +10 0

  Muslimanke v burkah so prave za prikazovanje.

  +10 0
 • cuota / 13.07.2018. ob 20:09 +8 0

  Če v fifi želijo gledati lepe moške,me to nič ne moti,na svetovnem prvenstvu naj pa kar kažejo lepe navijačice,lahko tudi med zadetkom...hvala...

  +8 0
delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin