Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
30. 10. 2018,
19.45

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Natisni članek

rokovnik organizacija Organicer Kickstarter

Torek, 30. 10. 2018, 19.45

5 let, 5 mesecev

Slovenci z inovativno idejo, ki bo olajšala organizacijo

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

rokovnik, Organicer | Foto Organicer

Foto: Organicer

Štirje Slovenci so na na svetovni platformi za množično financiranje Kickstarter zagnali kampanjo, s katero so začeli zbirati sredstva za pametni rokovnik, ki na roko napisane zapiske prenese v digitalno obliko.

Digitalni koledarji in beležke na pametnem telefonu so lahko zelo priročni, a morda ne zadovoljijo najbolje tistih, ki si svoje zapiske radi zabeležijo na dober star način: s svinčnikom na list papirja.

Mladi Slovenci Ines Mulec, Saša Šegula, David Sovec in Nika Starovasnik so s pametnim rokovnikom združili oboje in idejo predstavili na platformi Kickstarter, kjer so svoj cilj 15 tisoč dolarjev presegli v le desetih dneh. Trenutno so pri 25.030 dolarjih, do konca kampanje pa je še sedem dni. Kampanja se je začela 2. oktobra in bo za prednaročila odprta do vključno 6. novembra, kar skupno znese 35 dni.

rokovnik, Organicer | Foto: Organicer Foto: Organicer

"Prijaznejšega organizatorja" so se domislili že pred leti

Pametni rokovnik so Gornjeradgončani poimenovali Organicer, kar je skovanka iz angleških besed "organizer" (organizator), in "nicer" (prijaznejši), s čimer so hoteli poudariti, da gre za rokovnik, ki uporabniku olajša organizacijo zapiskov, dogodkov in opomnikov.

Vse skupaj pa se je začelo že pred nekaj leti. "Kot študentka sem iskala primeren rokovnik zase. Po dolgih urah iskanja sem ugotovila, da noben rokovnik ne ustreza mojim željam in potrebam. Združila sem potrebo po planerju in znanje grafičnega oblikovanja ter začela oblikovati svoj rokovnik – Organicer," je rojstvo ideje pojasnila Ines in razložila, da je piko na i dodal David:

rokovnik, Organicer | Foto: Organicer Foto: Organicer

"Prvotni cilj je bil natisniti funkcionalni planer s poudarkom na oblikovanju in strukturi, ki bi omogočala dovolj prostora za prosto načrtovanje vsakdana. Ko sva nato natisnila prvi primerek, sva presenečeno ugotovila, da je debel vsaj deset centimetrov (smeh, op. p.)."

Davidu se je ob tem porodila tudi revolucionarna ideja – rokovnik povezati z aplikacijo in istočasno svoje zapiske hraniti tako v pisani kot v digitalni obliki.

Kot hibrid združuje oboje in osebi omogoča tisto obliko načrtovanja, ki ji v danem trenutku najbolj ustreza.

Pri tem hibridna funkcija deluje tudi kot varnostna kopija, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube fizičnega planerja ali telefona.

rokovnik, Organicer | Foto: Organicer Foto: Organicer

Kako deluje?

Organicer sestavlja fizični rokovnik, opremljen s QR-kodami, ki omogočajo prenos zapiskov v mobilno aplikacijo, vse skupaj pa bo delovalo na podlagi procesiranja zajete slike. "Zajeta slika se bo razrezala in se bo prenesla v aplikacijo. V njej bodo resnični posnetki vašega rokopisa."

"Bistvena razlika našega planerja od drugih je v QR-kodah. Ko ustvariš zapisek v rokovniku, poslikaš QR-kodo pod njim ter s pomočjo aplikacije zapisano preneseš v telefon. Če je to na primer opomnik za sestanek, si lahko v aplikaciji nastaviš alarm, ki te nanj opomni ob želenem času. Če si v rokovniku zapišeš seznam za trgovino, ga lahko deliš s partnerjem, nove izdelke ali opravila dodajaš, brišeš ali označiš kot opravljene. Skratka, aplikacija omogoča veliko različnih funkcij, ki olajšajo organiziranje vsakdanjih opravil," je pojasnil David.

Kako bo delovala aplikacija, ki bo na voljo od 1. januarja 2019, si oglejte v videu:

V treh tednih prepričali 540 kupcev

Številke na Kickstarterju so dovolj zgovorne in naročniki so pokazali, da si želijo pametnega planerja, kakršnega so razvili Slovenci.

V dobrih treh tednih so prepričali 540 kupcev, od katerih jih večina (58 odstotkov) prihaja iz ZDA, saj je Kickstarter ameriška platforma. "Do danes imamo 311 kupcev iz ZDA. Slovenija je presenetljivo na drugem mestu po številu kupcev. Trenutno imamo 37 kupcev iz Slovenije, sledijo Anglija, Nemčija, Avstralija, Kanada."

rokovnik, Organicer | Foto: Organicer Foto: Organicer

Prvi naročniki bodo svoje pametne rokovnike začeli prejemati v začetku decembra, z aplikacijo pa jih bodo lahko povezali 1. januarja 2019. Tudi aplikacijo bo izdelalo slovensko podjetje, Tovarna idej, dostopna pa bo tako prek iOS-a kot Androida.

"Za kupce rokovnika bo aplikacija brezplačna. Ob registraciji bo treba poskenirati QR-kodo na zadnji strani rokovnika in aplikacija bo aktivirana. Tisti, ki pa bi želeli uporabljati samo Organicer aplikacijo, bodo imeli možnost nakupa letne licence, saj bo omogočala tudi digitalno dodajanje vsebine," razlaga David.

rokovnik, Organicer | Foto: Organicer Foto: Organicer

Po Kickstarterju še na Amazon

Po končani Kickstarter kampanji bodo Ines, Saša, David in Nika Organicer predstavili še na platformi Indiegogo, kjer bodo zbirali prednaročila, vse dokler Organicerji ne bodo natisnjeni.

Ko bodo imeli fizične rokovnike na zalogi, bodo začeli s spletno prodajo na spletnih platformah Amazon, Etsy, Noova ... "Dogovarjamo se tudi z nekaj slovenskimi in tujimi distributerji. Prav tako pa že pripravljamo nekaj novih različic Organicerja, ki bodo na voljo v prihodnjem letu."

Sicer pa je cilj Organicerja, da bi rokovnik lahko kupili tudi fizično, v knjigarnah.

rokovnik, Organicer | Foto: Organicer Foto: Organicer

Preverite tudi:

Kickstarter Alive
Novice Slovenca na Kickstarter s sistemom, ki bi lahko reševal življenja
W-holder
Novice Slovenec po uspehu na Kickstarterju začel sodelovati z Amazonom
GlowBow
Novice Slovenci na Kickstarter s svetlečim metuljčkom
Ne spreglejte