Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
14.43

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Natisni članek

Kickstarter start up vročina avtomobil

Četrtek, 21. 6. 2018, 14.43

5 let, 10 mesecev

Slovenca na Kickstarter s sistemom poti vročinskemu udaru

Slovenca na Kickstarter s sistemom, ki bi lahko reševal življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Kickstarter Alive | Foto Alive

Foto: Alive

Na svetovno platformo za množično financiranje Kickstarter se bosta prvič podala Žiga Mrzlikar in Anton Klemen. 22-letna študenta Fakultete za elektrotehniko zbirata sredstva za napravo Alive, ki bo v prihodnosti varovala pred vročinskim udarom v vozilih.

Na svetovni platformi za iskanje zagonskega kapitala Kickstarter prevladujejo kreativni projekti in inovacije. "Projekt Alive je trenutno najpopolnejši sistem za preprečevanje vročinskega udara pri otrocih in živalih, pozabljenih ali puščenih v vozilu," pravita Žiga in Anton. Po navedbah spletne strani Kids and Cars je v več kot polovici primerov razlog, zakaj otrok ali žival ostane v avtu, pozabljivost skrbnika.

Cilindrična oblika in nesvetleča črna barva poskrbita, da se naprava popolnoma zlije z okolico. | Foto: Alive Cilindrična oblika in nesvetleča črna barva poskrbita, da se naprava popolnoma zlije z okolico. Foto: Alive

Študenta Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani sta se za izdelavo tovrstnega sistema odločila po tragični novici o otroku, ki je zaradi vročinskega udara umrl v avtomobilu. "Vsaka taka smrt je ob tehnologiji, ki je danes na voljo, popolnoma nepotrebna," menita. Vsako leto v ZDA zaradi vročinskega udara v avtomobilu umre v povprečju 37 otrok in več kot tisoč živali.

Cilj je zbrati 50 tisoč evrov

Alive bo s kampanjo na Kickstarterju poskušal zbrati 50 tisoč evrov sredstev, s katerimi bo zagnal proizvodnjo svojega produkta. Cene naprave se bodo začele pri sto evrih v ponudbi EARLY BIRD, ki bo dosegljiva na Kickstarterju v času trajanja kampanje.

Če je temperatura višja od tiste, pri kateri je še varno biti v vozilu, se naprava poveže z zunanjimi senzorji in na podlagi pridobljenih podatkov določi, ali je v vozilu prisotna oseba oziroma domača žival. | Foto: Alive Če je temperatura višja od tiste, pri kateri je še varno biti v vozilu, se naprava poveže z zunanjimi senzorji in na podlagi pridobljenih podatkov določi, ali je v vozilu prisotna oseba oziroma domača žival. Foto: Alive

Kako naprava deluje

Naprava Alive deluje tako, da najprej izmeri temperaturo notranjosti avtomobila. Če ta presega temperaturo, pri kateri je še varno biti v vozilu, se naprava poveže z zunanjimi senzorji in na podlagi pridobljenih podatkov določi, ali je v vozilu prisotna oseba oziroma domača žival. Če zazna prisotnost otroka oziroma živali, Alive pošlje opozorilo na prednastavljene mobilne številke. Če se prejemnik opozorila ne odziva in temperatura preseže zadnjo, kritično raven, Alive med prejemnike sporočila vključi tudi številko za klice v sili.

Poleg glavne procesne enote sestavljajo sistem različni senzorji, ki so namenjeni odkrivanju prisotnosti ljudi in živali. Med sabo se dopolnjujejo in tako skrbijo za popolno varnost. Razpoložljivi dodatki so: senzor gibanja (običajni ali 360°), pasja ovratnica z AliveID (to je identifikacijska značka na ovratnici, prek katere lahko morebitni najditelj identificira lastnika psa), senzor za prepoznavanje klica v sili, odeja za živali ter senzorske blazinice za otroški sedež, razlagata Žiga in Anton.

Če se ne morete prebiti do avtomobila, naprava pokliče pomoč

Aplikacija bo dosegljiva v trgovinah Google Play in App Store. | Foto: Alive Aplikacija bo dosegljiva v trgovinah Google Play in App Store. Foto: Alive Alive je dostopen tudi v obliki mobilne aplikacije, ki omogoča dodajanje številke za prejemanje obvestil in opisa avtomobila ter prilagajanje nekaterih lastnosti naprave. Ko posameznik dobi obvestilo, da je nekdo v vozilu, aplikacija ponudi možnost takojšnjega klica v sili. Če se posameznik do vozila ne more vrniti dovolj hitro, lahko uporabi to funkcijo in Alive bo na številko za klic v sili 112 poslal sporočilo z opisom situacije, avtomobila ter približne lokacije.

Temperatura čez 40 stopinj Celzija je lahko usodna

Vročinski udar je ena izmed najbolj nevarnih posledic vročine, ki je lahko tudi smrtonosna. Normalna telesna temperatura je pri ljudeh nekje med 36,6 in 37 stopinjami Celzija, pri vročinskem udaru pa se dvigne krepko čez 40 stopinj Celzija, kar je za telo lahko usodno.

Na vročinski udar so občutljivi zlasti otroci in živali. Otrokov živčni sistem namreč še ni v celoti razvit in zato ne more učinkovito nadzorovati telesne temperature. Ta lahko pri otroku naraste petkrat hitreje kot pri odraslem človeku.

Še hitreje kot otroci pa so prizadete živali. Mačke in psi se ne potijo kot ljudje. Psi se ohlajajo s sproščanjem toplote skozi šape, podobno tudi mačke. Živali zato še težje prenašajo vročino kot ljudje.

Alive | Foto: Alive Foto: Alive

Vročinski udar se lahko pojavi, ko mehanizmi v našem telesu niso več sposobni zniževati temperature na normalno vrednost. Telesna temperatura se takrat začne nenadzorovano dvigovati, kar privede do zapletov, kot so odpoved ledvic in drugih organov in nenadzorovano strjevanje krvi, navajajo na spletni strani drogart.org.

Ne spreglejte