Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 10. 2021,
13.04

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Andrej Vizjak Ministrstvo za okolje in prostor gradbeništvo

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 10. 2021, 13.04

2 leti, 9 mesecev

Okoljsko ministrstvo svetuje: Kako poskrbeti za ozelenitev streh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

Ministrstvo za okolje in prostor je v sklopu državnega prostorskega reda izdalo nova priporočila, ki obravnavajo umeščanje, načrtovanje in vzdrževanje zelenih površin na objektih, kot so strehe in vertikalne površine. Tovrstne ozelenitve med drugim omogočajo boljšo izolacijo stavb in izboljšujejo kakovost bivalnega okolja, so pojasnili.

Okoljsko ministrstvo je na 70 straneh podalo najrazličnejše možnosti uporabe zelenih streh ter vertikalne ozelenitve stavb in gradbenih inženirskih objektov. Kot so pojasnili, ozelenjena pročelja stavb z vzpenjavkami in s travo prekrite strehe pri nas niso nič novega. A nova tehnologija in materiali zdaj omogočajo, da je mogoče najrazličnejšo vegetacijo namestiti na tiste dele stavbe, kjer prej to ni bilo mogoče.

Nabor uporabnih rastlin

Nova priporočila obravnavajo uporabo zelenih streh in vertikalne ozelenitve za različne namene, jih razvrščajo v različne kategorije glede na njihove tehnološke in gradbene lastnosti, podajajo usmeritve za vzdrževanje ter nabor uporabnih rastlin.

Zelene strehe in vertikalne ozelenitve dajejo poseben pečat stavbam in prostorom okoli njih, je prepričan generalni direktor direktorata za prostor, graditev in stanovanja na ministrstvu Georgi Bangiev. "Ozelenjene stavbe in objekti so tisti, katerih posamezni deli, kot so stena, streha stavbe ali zid, so prekriti z vegetacijo. Takšne ureditve pripomorejo h kakovosti bivalnega okolja z izboljšanjem mikroklimatskih razmer, podobe in identitete prostora. Poleg tega podpirajo naravo v mestih, saj ponuja življenjski prostor rastlinam in živalim," je v predgovoru priporočilom zapisal Bangiev.

Andrej Vizjak.
Novice Minister Vizjak: Teh pogledov ne podpiram, to je preživeto
Andrej Vizjak.
Novice Kdaj bo končan kanalizacijski vod v Ljubljani, vreden 135 milijonov evrov? To pravi minister.
Cukrarna. Gradbišče gradnja
Novice Vizjak napovedal veliko novost v gradbeništvu pri pridobivanju dovoljenj
Ne spreglejte