Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2013,
10.30

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

nasvet sadje zelenjava paradižnik

Sobota, 20. 4. 2013, 10.30

6 let, 1 mesec

Nasveti za vzgojo sočnega paradižnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Ker je paradižnik, ki izvira iz Južne Amerike, dokaj občutljiva zelenjava, vam ponujamo nekaj nasvetov, da boste pobirali sočen paradižnik.

Rastline paradižnika si lahko pridelate sami ali pa kupite sadike. Vzgoja iz semena ni zahtevna. Seme sejte v zabojčke od sredine februarja. Ko sejančki naredijo prve liste (približno po 14 dneh), jih prepikirajte v manjši lonček. Pikiranci naj bodo še kakšen teden v toplem prostoru, nato pa jih prestavite v bolj hladen prostor (15 stopinj Celzija), kjer bodo imeli dovolj oz. čim več sonca

Sadite maja, ko preneha nevarnost slane, na čim bolj sončno mesto, saj paradižniki potrebujejo zelo veliko sonca. V senci bodo namreč slabo rasli in bodo zelo majhni. Paradižnik sadite na razdaljo 100–120 centimetrov. Paradižnikove sadiko posadite čim globlje, kajti iz stebla poženejo stranske korenine. Več ko ima rastlina korenin, močnejša bo in bolj zdrava. Ob sajenju obvezno postavite oporo. Najboljša opora so plastične ali bambusove palice.

Ko sadika na gredi raste, jo redno privezujte, da se ne zlomi vrh, in obtrgujte stranske poganjke, zalistnike.

Po sajenju morate rastline redno oskrbovati, paradižnik potrebuje predvsem veliko vode. Ko ga zalivate, ga je treba zaliti temeljito, bolje ga je zalivati trikrat tedensko in takrat obilno kot vsak dan po malo.

Paradižnik posadite vsako leto na isto mesto v gredi. Da ga zaščitite pred plesnijo, ki ga napade v vlažnih poletjih, rastline prekrijte s folijo, ki ne prepušča dežja in je napeta na čim večjem oboku nad rastlinami.

paradižnik | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Pri ohranjanju vlažnosti si lahko pomagate s prekrivanjem tal z organskimi materiali, kot so na primer slama, lubje, suhi ostanki trave in ostanki rastlin (odlični so špinačni listi). Paradižniki so zelo lačne rastline, ki potrebujejo veliko hranil. Kljub temu je treba z gnojenjem počakati, vse dokler se ne začno oblikovati prvi plodovi. Za gnojenje uporabite posebno gnojilo za paradižnike.

Vsak dan pregledujte rastline in vse liste, na katerih se začnejo pojavljati sivozelene pege, odtrgajte in uničite. Najbolje, da jih sežgete.

Paradižnikovi dobri sosedje so nizek fižol, korenček, peteršilj, solata, česen, ne pozabite pa na baziliko, ki je njegova dobra prijateljica tudi na krožniku. Ob robu gredice v boju proti paradižnikovim boleznim pomagajo meta, bazilika in kamilica, za privabljanje koristnih organizmov in čebel pa poskrbijo žametnica, ognjič in kapucinka.

Paradižnik redno dognojujte s specialnimi gnojili za paradižnik. Na gnojenje ne smete pozabljati, kajti le rastlina, ki ima dovolj hrane, lahko dobro raste in se uspešno upira napadom bolezni in škodljivcev.

Ne spreglejte