Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
30. 11. 2019,
12.44

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

nega božič božična zvezda Jan Robin

Sobota, 30. 11. 2019, 12.44

4 leta, 4 mesece

Nasveti mladega botanika: kako skrbeti za božično zvezdo #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Jan Robin | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Mladi ljubiteljski botanik Jan Robin, ki prek Instagrama skoraj 40 tisočim sledilcem deli nasvete o vzgajanju in negi rastlin, nam je zaupal, kako skrbeti za trenutno najbolj priljubljeno rastlino: božično zvezdo.

Jan Robin
Trendi Mladi koroški botanik: Vzgoja rastlin ni samo domena starih mam #video

Jan Robin zase pravi, da je botanik s srcem, zato si je nadel tudi takšno instagramovsko ime: Botanist by heart. Na svojem profilu deli nasvete o rastlinah in rožah, ki jih ceni vse več ljudi, saj redno dobiva vprašanja o njih. Včasih jih v eni uri prejme toliko, da nanje komaj sproti odgovarja.

Ker se zaradi predbožičnega časa in priprav na veseli december vse več ljudi odloča, da si dom polepšajo z božično zvezdo, se trenutno nanj obračajo predvsem z vprašanji o negi te kraljevo rdeče lepotice.

Z nasveti botanika bo božična zvezda dočakala tudi naslednji božič

"Zadnjih nekaj let nikakor ni božiča brez kraljevo rdečih žametno-listnih božičnih zvezd, ki v naše domove vnesejo posebno toplino in radost," pravi Jan, ki je po izobrazbi sicer kemik.

Božične zvezde sicer izvirajo z drugega konca sveta, natančneje iz Mehike, njeno strokovno ime pa se sliši manj pravljično. "Euphorbia pulcherrima," pojasnjuje Robin, a Američani so ji nadeli čisto drugačno ime, še dodaja: "Imenujejo jo poinsettia, po priimku veleposlanika, ki je zaslužen, da je prišla sprva v Ameriko in kasneje v Evropo."

Pri nas lahko uspeva z upoštevanjem nekaj preprostih navodil, ki jih deli priljubljeni botanik:

  1. Pazljivo po nakupu pri prevozu domov, saj se lahko prehladi. "Pri nakupu rastline bodite pazljivi, da jo pri transportu primerno zaščitite, da se med potjo do doma ne prehladi. Resno. Ne prenaša nizkih temperatur in prepiha. Prvi znaki, da je niste pri transportu zaščitili, je, da takoj po prihodu domov odvrže liste."
  2. Ne pretiravajte z zalivanjem. "Zalivate zmerno, ko se zemlja delno izsuši. Po vsakem zalivanju preverite, da v posodi ni stoječe vode, saj lahko za posledicami tega pride do gnitja koreninskega sistema, kar pa vodi v propad rastline."
  3. Negujte jo tudi s pršenjem. "Rastlino pršimo enkrat tedensko, vendar ne pretiravamo in samo po zelenih listih. Pri tem pa smemo uporabljati samo prestano vodo."
  4. Naj bo na svetlem mestu, a nikar blizu radiatorjev. "Postavite jo na svetel prostor, brez neposrednega sonca. Pazite, da ni v bližini peči, radiatorjev, kaminov."
  5. O gnojenju. "Zmerno gnojenje v času od novembra do januarja."
  6. Otroci in hišni ljubljenčki naj ne bodo v stiku z njo. "Zadnje študije so pokazale, da rastlina ni tako izjemno strupena, kot se je o njej v preteklosti govorilo. Seveda moramo paziti, da naši hišni ljubljenčki in otroci ne pridejo v stik z njo, po rokovanju z njo pa si umijemo roke. Vendar to velja upoštevati tudi pri drugih sobnih rastlinah."
  7. Ni vsak lonec dober za božično zvezdo. "Božična zvezda je silno markantna rastlina že sama po sebi, zato moramo biti pri izbiri lonca toliko bolj pazljivi. Posoda, v katero bomo postavili rastlino, ne sme biti preveč kričeče barve, niti ni dobro, če pretiravamo s posebnimi oblikami lonca, saj bomo s tem preusmerili pozornost. Izredno dobro se poda s posodami v beli barvi ali kompatibilno rdeče obarvani, torej loncem v kraljevo rdeči barvi. Rastlina dobro izpade tudi v pozlačenih loncih ali v loncu temno zelene barve."
  8. Cvetovi so majhni skromni. "Zmotno je mnenje, da so cvetovi božične zvezde rdeče obarvani, saj gre za zgornje površne liste. Cvetovi božične zvezde so zelo majhni in skromni."
  9. Kaj storiti z njo po praznikih? "Spomladi rastlino obrežemo in presadimo. Kasneje jo prenesemo na prosto, kjer jo redno vzdržujemo. Jeseni pa jo prenesemo nazaj v stanovanje."

Robin verjame, da bo s temi nasveti vsaka božična zvezda zacvetela še lepše in dočakala tudi naslednji božič.

Pokukajte v dom Jana Robina, kjer ima že več kot 70 rastlin:

Novinarka: Kaja Flisar/Video: Planet TV

Preverite še:

Jan Robin
Trendi Priljubljeni botanik na dopustu: Potrebujem le morje, limonado in knjigo #video
Trendi Poglejte, kakšen vrt ima predsednik računskega sodišča #video
Ne spreglejte