SiolNET. Trendi Dom
0,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger
POLETNI DAN.

Mladi koroški botanik: Vzgoja rastlin ni samo domena starih mam #video

0,00

termometer

Jan Robin
Foto: Instagram

Jan Robin je po izobrazbi kemik, a je zaljubljen v rastline. Doma jih ima kar 70 in z njimi osvaja tudi Instagram. Tam si je nabral že več kot 17 tisoč sledilcev, številka pa z vsako novo fotografijo, na kateri ob rastlinah pozira zgoraj brez, pridno narašča.

majhen vrt Dom Nasveti za vrtnarje začetnike

Jan Robin sebe opisuje kot botanik s srcem. Po izobrazbi je namreč kemik, a že v najstniških letih je začutil ljubezen do rastlin. Z njimi ga je pobližje spoznala njegova teta, s katero sta gojila afriške vijolice, z babico pa je zasajal prve grede. "Od nekdaj sem imel rad naravo in rastline," se spominja.

Njegov hobi se je z leti samo krepil in danes ima pod svojo streho že 70 rastlin, za katere pridno skrbi. A v stanovanju ima samo zelene rastline, saj so cvetoče rastline po njegovem mnenju markantne samo v tistem času, ko cvetijo.

Novinarka: Kaja Flisar/Video: Planet TV


In njegova najljubša? Pileja. "Pet mladih pilej sem razdelil med pet prijateljev, ki bodo eno leto skrbeli zanje. Dal sem jim osnovne informacije in čez eno leto mi jih bodo prinesli nazaj, da bomo naredili popis in videli, kaj tej rastlini res najbolj ustreza."

 

A post shared by Jan Robin (@jarobin_) on

Vzamejo mu eno uro na teden

Čeprav se zdi, da negi in skrbi za rastline nameni res veliko časa, ni tako. Za zalivanje in čiščenje skupno porabi le eno uro na teden, posveča pa se tudi izobraževanju o njihovi negi in iskanju novih, posebnih rastlin. Nekaj časa si vzame še za odgovarjanje na sporočila o rastlinah na Instagramu, kjer v eni uri dobi toliko vprašanj, da nanje komaj sproti odgovarja.

In kaj je najpogostejša napaka, ki jo pri negi rastlin dela večina ljudi? "V 90 odstotkih ljudje preveč zalivajo rastline ali pa jim dodelijo preveč oziroma premalo svetlobe."

 

A post shared by Jan Robin (@jarobin_) on

 

A post shared by Jan Robin (@jarobin_) on

"Silno prijeten hobi", ki ga hoče približati mladim

Ravno zato si želi, da bi lahko iz hobija kmalu nastalo kaj več. Denimo delavnice o negi sobnih rastlin, s katerimi bi ljudi podučil o pravilnem ravnanju. Še najbolj si želi, da bi rastline približal mladim, saj nimajo dovolj znanja, pravi.

"Mladim generacijam hočem vliti pogum, da vzgoja rastlin ni samo domena starih mam, ampak gre za silno prijeten hobi, ki seveda zahteva nekaj časa, ampak daleč od tega, da bi bilo to izjemno veliko dela."

In zanimanje med mladimi je, tudi s pomočjo njegovega profila na Instagramu, res vedno večje. Janu in njegovim nasvetom sledi že več kot 17 tisoč ljudi, vse večja pa je tudi skupnost Boys with plants (Fantje z rastlinami, op. p.), v katero je vštet tudi Jan. Je edini slovenski predstavnik med 50 fanti z vsega sveta in mu je tudi pripadla čast, da krasi naslovnico knjige, ki jo bodo izdali to jesen.

Preverite še:

vrtnarjenje s kristali Dom Ste že kdaj slišali za vrtnarjenje s kristali? opravila na vrtu Dom Avgustovsko delo na vrtu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin