Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
15. 2. 2018,
12.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Zgodbe ZOI 2018 Pjongčang 2018 Kenija olimpijske igre Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Četrtek, 15. 2. 2018, 12.45

6 let, 2 meseca

ZGODBE, KI JIH PIŠEJO OLIMPIJSKE IGRE

Mariborska znanka iz Kenije

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Med smučarkami, ki so na četrtkovem veleslalomu v Jongpjongu doživele svoj olimpijski krst, je tudi Kenijka Sabrina Simader, na katero smo bili pozorni že ob Zlati lisici v Mariboru.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto: Kenijski napad na olimpijskem veleslalomu | Foto: Reuters Kenijski napad na olimpijskem veleslalomu Foto: Reuters

Pred dobrimi trinajstimi meseci je v veleslalomskem delu Zlate lisice v Mariboru debitirala v svetovnem pokalu. Danes pa je Kenijka Sabrina Wanjiku Simader dočakala tudi tako želeni olimpijski krst. Njen dan D je nastopil na veleslalomski preizkušnji, ki jo je sicer dobila Američanka Mikaela Shiffrin, za najboljšo slovensko uvrstitev pa je po odstopih Tine Robnik in Ane Drev s štirinajstim mestom poskrbela Meta Hrovat. Čeprav se je kenijski krst končal z odstopom, pa 19-letnica iz kraja Kilifi vendarle ni skrivala zadovoljstva in ponosa.

Lani na svetovnem prvenstvu, letos na olimpijskih igrah. | Foto: Getty Images Lani na svetovnem prvenstvu, letos na olimpijskih igrah. Foto: Getty Images Kenijci so jo spoznali

"Olimpijske igre sem imela v glavi več let. Zdaj sem tu. Poskušam uživati v vsakem trenutku. Osebno mi to veliko pomeni. Je pa to tudi uspeh za mojo domovino. V Keniji so presenečeni nad dejstvom, da imajo zimsko olimpijko. Kar naenkrat sem se znaša v medijih. Kenijci zdaj vedo, da obstaja. Posledično prejemam tudi številna sporočila podpore. Vseeno pa ne želim biti znana le zaradi tega, ker kot Afričanka nastopam v zimskih športih. V prihodnje bi rada tudi kaj dosegla," pravi Simaderjeva, ki se je pred južnokorejsko avanturo udeležila tudi mladinskega svetovnega v Davosu, a ostala brez uvrstitve.

Štajerska Kenijka

Če bi med pogovorom z njo zamižali, bi bili prepričani, da se pogovarjate z avstrijsko športnico. Morda bi ji določili tudi bivališče na Štajerskem. Že od tretjega leta namreč skupaj s starši, ki delujejo v turizmu, živi v Avstriji, natančneje v Hausu pri Schladmingu. Praktično ob vznožju smučišča, tako da ji je šport belih strmin zlezel pod kožo. "Babica in dedek še vedno živita v Keniji. Smo v stalnih stikih. Jaz pa sem bila tam nazadnje pred petimi leti. Veselim se novega obiska," se je nasmehnila Sabrina, ki je denar za nastop v Pjongčangu med drugim zbirala tudi prek posebne spletne fundacije.

Kljub odstopu je bila dobre volje. | Foto: MaPa Kljub odstopu je bila dobre volje. Foto: MaPa

V Ilkini družbi

Ko smo se s smučarko, oblečeno v poseben dres z motivom geparda, pogovarjali pod mogočnimi tribunami ciljnega izteka v Jongpjongu, se je pogovor dotaknil tudi Slovenije. PredvsemMaribora. "Kraja, kjer debitiraš v svetovnem pokalu, zlepa ne pozabiš. Sicer pa sem s Slovenci povezana tudi na drugačen način. Pred časom sem se na treningu povezala z Ilko Štuhec. Na terenu pa sem bila na Planaiu tudi že v družbi vaše moške ekipe za hitri disciplini. Odlična izkušnja," dodaja olimpijska, ki je točke Mednarodne smučarske zveze letos izboljševala tudi v Sloveniji, in sicer na Rogli in Krvavcu.

Ne spreglejte