Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
21.10

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Pjongčang 2018 risi ZDA olimpijski hokejski turnir

Torek, 13. 2. 2018, 21.10

6 let, 2 meseca

Ameriške hokejske anonimneže navdihuje "čudež na ledu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Hokejisti ZDA ZOI Pjongčang 2018 | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ameriška hokejska reprezentanca, ki se bo jutri, deset minut po 13. uri, na olimpijskem turnirju v Pjongčangu udarila s slovensko izbrano vrsto, sanja o ponovitvi leta 1980. Takrat je na igrah v Lake Placidu s pretežno amatersko ekipo premagala mogočno reprezentanco Sovjetske zveze, ki je veljala za absolutnega favorita tekmovanja. V Pjongčangu Američani sicer nastopajo brez igralcev iz lige NHL, a so vendarle profesionalci.

Prvič po Naganu leta 1998 se olimpijski hokejski turnir spet odvija brez igralcev iz najmočnejše profesionalne lige na svetu NHL, Američani pa so ekipo za igre v Južni Koreji nabrali tako iz močnih evropskih tekmovanj (ruske lige KHL, finske, švedske, češke, nemške in švicarske elitne lige) in tudi iz ameriških univerzitetnih moštev in ameriške lige AHL.



Za Američane anonimneži. Za zdaj.

Fantje, ki jih vodi selektor Tony Granato, se zavedajo, da so doma popolni anonimneži. A takšni so bili tudi Mike Eruzione, Mark Johnson, Jim Craig, Ken Morrow in druščina, ki je pred skoraj 40 leti zlato izmaknila Sovjetom z Vladislavom Tretjakom, Vjačeslavom Fetisovom, Valerijem Harlamovom in drugimi legendami, pravijo današnji ameriški olimpijski oklepniki.

Selektor Tony Granato upa, da bo po letošnjem olimpijskem turnirju kateri od njegovih izbrancev postal zvezdnik in z dobrimi igrami prepričal morebitne delodajalce v ligi NHL. | Foto: Guliverimage/Getty Images Selektor Tony Granato upa, da bo po letošnjem olimpijskem turnirju kateri od njegovih izbrancev postal zvezdnik in z dobrimi igrami prepričal morebitne delodajalce v ligi NHL. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Za zmago ne potrebujemo čudežev. Za zmago na tem turnirju moramo dva tedna igrati svojo najboljšo igro," je ameriškim novinarjem na vprašanja o predhodnikih iz Lake Placida odgovarjal Granato in se sprva izmikal primerjavi. Napadalec finskega Jokerita Brian O'Neill pa je sodeloval: "Priložnost, ki so jo dobili tisti fantje, je podobna priložnosti, ki jo imamo mi. Če si normalen ameriški hokejist, se vselej zgleduješ po moštvu iz leta 1980, mi pa smo za nameček še v podobnem položaju, zato nam to daje še dodaten navdih in motivacijo."

OI priložnost za dokazovanje delodajalcem v NHL

"Leta 1980, ko sem spremljal olimpijske igre, nisem imel pojma, kdo sta Mike Eruzione in Jim Craig, po dveh dneh pa sem tiste fante vzljubil," je še povedal selektor Granato, ki upa, da bo po letošnjem olimpijskem turnirju tudi kateri od njegovih izbrancev postal zvezdnik in z dobrimi igrami prepričal morebitne delodajalce v ligi NHL.

Najbolj znani imeni trenutne ameriške reprezentance sta 39-letni kapetan Brian Gionta, ki je v ligi NHL za New Jersey Devils, Montreal Canadiens in Buffalo Sabres odigral več kot tisoč tekem, in branilec James Wisniewski, nekoč član Chicago Blackhawks, Anaheim Ducks, NY Islanders, Montreal Canadiens, Columbus Blue Jackets in Carolina Hurricanes, danes pa v ligi KHL brani barve Vladivostoka.

Američano so na igrah v Lake Placidu leta 1980 uprizorili "čedež na ledu", ko so zlato izmaknili veliki Sovjetski zvezi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Američano so na igrah v Lake Placidu leta 1980 uprizorili "čedež na ledu", ko so zlato izmaknili veliki Sovjetski zvezi. Foto: Guliverimage/Getty Images

V Sočiju Slovence preskočili s 5:1. Kako bo tokrat?

Američani so leta 1980 dobili zadnje olimpijsko hokejsko zlato, s profesionalci iz lige NHL pa so dvakrat prišli do srebrnih medalj, v Salt Lake Cityju leta 2002 in Vancouvru 2010. Na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 so zasedli končno četrto mesto, ko so jih v tekmi za bron s 5:0 razbili Finci. Tudi v Sočiju pred štirimi leti so Američani v skupini igrali s Slovenijo in jo premagali zlahka, s 5:1.

Sloveniji v Pjongčangu manjka le en NHL-ovec, Anže Kopitar, preostanek reprezentance, ki se je v Sočiju uvrstila v četrtfinale, pa je domala enak, opozarjajo v ameriških medijih in pričakujejo, da bodo imeli Američani z risi tokrat veliko večje težave.

Branil naj bi Zapolski

Veliko bo odvisno od vratarja, še pišejo, ameriški adut v golu pa naj bi bil 31-letni čuvaj mreže Jokerita Ryan Zapolski. Selektor Granato podatka, ali bo Zapolski branil že proti Sloveniji, ni želel razkriti, na družabnih omrežjih pa se je pojavil podatek, da bo v golu zagotovo.

Številke govorijo, da je ta vsekakor prvi vratar reprezentance ZDA. Granato ima za vratarske naloge na razpolago še 33-letnega člana münchenskega Red Bulla Davida Leggia in 26-letnega člana češke Mlade Boleslav Brandona Maxwella

Vratar Ryan Zapolski naj bi bil skrito orožje ameriške reprezentance na igrah v Pjongčangu.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Vratar Ryan Zapolski naj bi bil skrito orožje ameriške reprezentance na igrah v Pjongčangu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zapolski z Jokeritom nastopa v močni ruski ligi KHL, kjer je z 93-odstotno uspešnostjo obranjenih strelov šesti najučinkovitejši vratar lige. Jokeritu je pomagal do rekordnega zmagovitega niza 15 zaporednih tekem (branil je na 14 zaporednih obračunih), finski klub pa trenutno zaseda tretje mesto v zahodni konferenci. Zapolski v ligi NHL ni igral nikoli, a upa, da pri tem ne bo ostalo: "To so moje sanje, možnost pa vedno obstaja."

O prvih tekmecih na letošnjem olimpijskem turnirju veliko niso povedali, morda bodo več po jutrišnji tekmi.

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije v skupinskem delu

Sreda, 14. februar
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar
13:10* Slovenija – Slovaška

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

Seznam slovenske reprezentance za OI v Pjongčangu:

Vratarji: Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci: Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL),Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Jurij Repe (Kladno, češka druga liga, WSM)

Napadalci: Jan Muršak (Frölunda, švedska elitna liga SHL), Žiga Jeglič (Neftehimik Nižnekamsk, liga KHL), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Boštjan Goličič in David Rodman (oba Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Szekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL),Marcel Rodman (Tolzer Lowen, DEL2), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)

Selektor: Kari Savolainen
Pomočnik selektorja: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Pomočnik selektorja (vratarji): Gaber Glavič
Pomočnik selektorja (video analiza): Aleš Burnik
Svetovalec selektorja: Risto Dufva
Vodja ekipe: Dejan Kontrec
Tehnični vodja: Milan Dragan, Drago Terlikar
Zdravnik: Klemen Stražar
Fizioterapevt: Janez Mikolič, Jure Ferjanič
Predstavnik za medije: Rok Srakar 

Ne spreglejte