Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
10.46

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

Pjongčang 2018 slovenska hokejska reprezentanca Kari Savolainen

Torek, 13. 2. 2018, 10.46

6 let, 2 meseca

V sredo ob 13.10 prva tekma slovenskih hokejistov: nasprotnik ZDA

Slovenci pred Američani še skrivajo karte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30
slovenska hokejska reprezentanca Južna Koreja OI | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Dan pred tekmo še ne bom razkril postave. Vsak, ki sledi našim treningom, lahko sicer ugotovi, kako in kaj, a o vratarju za zdaj še ne želim govoriti. Smo v vlogi malčkov, lahko pa na vsaki tekmi presenetimo, in to bo naše orožje," pred prvo tekmo olimpijskega turnirja ostaja skrivnosten selektor Slovenije Kari Savolainen, zadovoljen, da zdravje dobro služi njegovim varovancem. Slovenci so se z Američani na velikih tekmovanjih pomerili petkrat in vselej izgubili. V Sočiju, kjer so sodelovali tudi NHL-ovci, so Američani zmagali s 5:1.

Po tednu dni od pristanka v Južni Koreji se bo tekmovalni del olimpijskih iger začel tudi za najštevilčnejšo slovensko zasedbo, hokejsko reprezentanco, ki jo na tekmovanju petih krogov kot selektor vodi finski strokovnjak Kari Savolainen. Pred sredinim obračunom z ZDA, ki se bo začel ob 13.10 po slovenskem času, v slovenskem taboru ni večjih težav s poškodbami, je pa pred prebitjem ledu pričakovano nekaj pozitivne nervoze.

Slovenci so se v ponedeljek zvečer iz večje hokejske dvorane Gangneung preselili v manjši objekt Kwandong, v katerem bodo odprli olimpijski turnir. Risi so pretekli teden odigrali edino pripravljalno tekmo, gostiteljico Južno Korejo so v izdihljajih strli z 2:1, dan pred prvim obračunom na OI pa so pričakovanja predstavili na novinarski konferenci v glavni dvorani Gangneung.

Na postavo bo treba še počakati

Kdo bo počival in kdo bo začel v vratih, finski strateg še ni želel razkriti. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Kdo bo počival in kdo bo začel v vratih, finski strateg še ni želel razkriti. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Kdo od Savolainenovih varovancev bo proti Američanom počival (od 25 jih lahko na tekmo prijavijo 22), bo znano po sredinem dopoldanskem treningu, ko bo jasno tudi, kdo od vratarjev bo začel med vratnicama.

"Glavno je, da smo vsi pravi in zdravi. Običajno je, da dan pred tekmo še ne bom razkril postave. Vsak, ki sledi našim treningom, lahko sicer ugotovi, kako in kaj, a o vratarju za zdaj še ne želim govoriti. Seveda pa je še vedno možnost, da se kaj zgodi. Na srečo je za zdaj po zdravstveni plati vse v redu," je dejal 62-letni mož, ki v slovenski vrsti vihti trenersko taktirko, in napol v šali napol zares dodal: "Ali vem, kakšna bo naša taktika? Seveda vem, a je ne bom izdal."


Slovenski reprezentanti pred OI:


V vlogi malčka, ki čaka na presenečenje

"Vse poteka normalno, zadovoljni smo v vasi in na treningih. Prepričan sem, da so nas prvi nasprotniki že malo preučili, tudi tu so lahko videli naše treninge. Tekma bo zanimiva, lani smo jih opazovali na turnirju in so kar močni. Pravi izziv bo, kako se prilagoditi na njihovo hitrost, ki bo njihovo najmočnejše orožje. Poleg tega je včasih celo težje igrati, če so v postavi igralci, ki sicer ne bi dobili priložnosti. Tako da pomanjkanje NHL igralcev za nas ne bo prednost," je v napovedih pred sredino tekmo previden finski strateg.

"Ne moremo reči, da smo favoriti. Mi smo v vlogi malčkov, lahko pa na vsaki tekmi presenetimo in to bo naše orožje. Tako ali tako pa bo najpomembnejša četrta tekma, tako da imamo še nekaj časa," dodaja Savolainen.

Brez NHL-ovcev, a z malho NHL-izkušenj

39-letni kapetan ZDA Brian Gionta je s kratkimi premori vse od sezone 2001/02 igral v ligi NHL. 15 Američanov ima izkušnje iz tega tekmovanja. | Foto: Reuters 39-letni kapetan ZDA Brian Gionta je s kratkimi premori vse od sezone 2001/02 igral v ligi NHL. 15 Američanov ima izkušnje iz tega tekmovanja. Foto: Reuters

Zaradi odločitve vodstva lige NHL in lastnikov klubov, da v času OI ne prekinejo tekmovanja, v Pjongčangu ni NHL-ovcev. Če Slovenija pogreša Anžeta Kopitarja, jih Američani pa kar celotno reprezentanco

Selektor Tony Granato je tako sestavil mešanico mladih in izkušenih igralcev iz močnih evropskih lig, z 39-letnim kapetanom Brianom Gionto na čelu, ki je še lani igral v severnoameriški hokejski ligi NHL, zadnjih sedem sezon je bil vselej kapetan NHL-ovca. Je edini član ameriške reprezentance, ki je že sodeloval na olimpijskih igrah, in sicer leta 2006 v Torinu, ko so jih v četrtfinalu izločili Finci.

Ryan Zapolski - ključni mož za uspeh ZDA? 31-letnik bo začel tekmo proti Sloveniji. | Foto: Reuters Ryan Zapolski - ključni mož za uspeh ZDA? 31-letnik bo začel tekmo proti Sloveniji. Foto: Reuters

Kar 15 igralcev s seznama ima izkušnje iz lige NHL, povprečna starost Američanov je 29,2 leta. Mnogi ključ ameriškega uspeha vidijo v vratarju Ryanu Zapolskemu. 31-letni član Jokerita ima v ligi KHL zavidljiv odstotek obramb – na 38 tekmah je zaustavil 93,2 odstotka strelov.

Seznam ameriške reprezentance si lahko ogledate ob koncu članka.

"Vemo, da jih je mogoče premagati"

Vratar Luka Gračnar je prepričan, da so po tednu dni že pripravljeni na nastope in povsem navajeni na korejski čas ter prizorišča, kjer je zanje odlično poskrbljeno: "To sem tudi pričakoval, dvorana in garderobe so super, led je dober, olimpijska vas in namestitev prav tako, tako da smo lahko osredotočeni samo na hokej."

Luka Gračnar je edini od slovenske trojice vratarjev, ki je že branil na OI. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Luka Gračnar je edini od slovenske trojice vratarjev, ki je že branil na OI. Foto: Morgan Kristan / Sportida Američani pa so že v njihovih mislih: "Seveda je v naših mislih samo jutrišnja tekma. Mislim, da je realno, da so oni favoriti, ampak ta ameriška reprezentanca je neznanka. Kaj to pomeni, bomo videli jutri. So premagljivi, a za to bo moral vsak med nami igrati najboljšo igro in imeti še nekaj sreče. Jih je pa mogoče premagati, v to vsi verjamemo."

Pred OI so vsi veliko razmišljajo o tem, kako bodo videti igre brez igralcev iz lige NHL. Kdo bo pridobil, kdo bo izgubil, kateri ekipi bodo zvezdniki najbolj manjkali? "Mi z Anžetom izgubimo zelo veliko, drugi pa še veliko več. A to ni pomembno. Rusi, čeprav ne bodo igrali z NHL-ovci, bodo imeli zelo kakovostno ekipo, poleg tega imajo Kovaljčuka in Dacjuka ... Ali je realen pokazatelj moči to, kdo igra v kateri ligi, pa bomo kmalu videli," še pravi 24-letni čuvaj mreže

Sistem olimpijskega turnirja

Na moškem olimpijskem hokejskem turnirju sodeluje 12 reprezentanc, razdeljenih v tri skupine. Zmagovalke skupin najboljša drugo uvrščena reprezentanca po skupinskem delu napredujejo neposredno v četrtfinale. Preostale reprezentance se, glede na vrstni red po skupinskem delu, med seboj pomerijo za preostale štiri četrtfinalne vstopnice (po sistemu 5. z 12., 6. z 11., 7. z 10. in 8. z 9.).



Eden od ključnih branilcev slovenske reprezentance Blaž Gregorc. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Eden od ključnih branilcev slovenske reprezentance Blaž Gregorc. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Gregorc: Naredili bomo vse, da jih premagamo

"Ko pade prvi plošček, se vse pozabi in skušaš odigrati svoj maksimum. Zdaj sem se že privadil, res je, da sem prišel dan pozneje kot drugi. Tudi časovna razlika me ne muči več in sem stoodstotno pripravljen na tekmo in igre," pa o zadnjih pripravah na prvi dvoboj razmišlja branilec Blaž Gregorc.

"Njim manjkajo NHL-igralci, a tudi ti, ki jih imajo, so kakovostni in igrajo v dobrih evropskih ligah. Še vedno so vrhunska ekipa, tudi jaz poznam enega, ki igra na Češkem. A ne glede na vse to vsi igrajo za Ameriko, mi pa bomo naredili vse, da jih premagamo," je dodal Gregorc.

V Sočiju visoka zmaga ZDA

Slovenija in ZDA sta palice prekrižali že v skupinskem delu OI v Sočiju, kjer so risi končali na visokem sedmem mestu. Takrat so Američani zmagali s 5:1, za Slovence je nekaj sekund pred koncem srečanja zadel zdajšnji pomočnik kapetana Marcel Rodman.

Reprezentanci sta se sicer srečali šestkrat, od tega petkrat na večjih tekmovanjih (štirikrat na SP elite, enkrat na OI), vselej so zmagali Američani.

Medsebojne tekme Slovenije in ZDA. | Foto: Medsebojne tekme Slovenije in ZDA.

 

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije v skupinskem delu

Sreda, 14. februar
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar
13:10* Slovenija – Slovaška

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

 

Seznam slovenske reprezentance za OI v Pjongčangu:

Vratarji: Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci: Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL),Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Jurij Repe (Kladno, češka druga liga, WSM)

Napadalci: Jan Muršak (Frölunda, švedska elitna liga SHL), Žiga Jeglič (Neftehimik Nižnekamsk, liga KHL), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Boštjan Goličič in David Rodman (oba Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Szekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL),Marcel Rodman (Tolzer Lowen, DEL2), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)

Selektor: Kari Savolainen
Pomočnik selektorja: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Pomočnik selektorja (vratarji): Gaber Glavič
Pomočnik selektorja (video analiza): Aleš Burnik
Svetovalec selektorja: Risto Dufva
Vodja ekipe: Dejan Kontrec
Tehnični vodja: Milan Dragan, Drago Terlikar
Zdravnik: Klemen Stražar
Fizioterapevt: Janez Mikolič, Jure Ferjanič
Predstavnik za medije: Rok Srakar

 

Reprezentanca ZDA za nastop na OI v Pjongčangu:

Vratar (3): Ryan Zapolski (Jokerit, liga KHL), Brandon Maxwell (Mlada Boleslav, češka Extraliga), David Leggio (Red Bull Munchen, DEL)

Branilci (8): Chad Billins (Linköping, švedska SHL), Jonathan Blum (Soči, liga KHL), Will Borgen (St. Cloud University, NCAA), Matt Gilroy (Jokerit, liga KHL), Ryan Gunderson (Brynäs, švedska SHL), Bobby Sanguinetti (Lugano, švicarska NLA), Noah Welch (Växjo Lakers, švedska SHL), James Wisniewski (Kassel Haskis, druga nemška liga)

Napadalci (14): Chris Bourque (Hershey Bears, liga AHL), Bobby Butler (Milwaukee Edmiles, liga AHL), Ryan Donato (Harvard University, NCAA), Brian Gionta, Jordan Greenway (Boston University, NCAA), Chad Kolarik Adler Mannheim, nemška prva liga DEL), Broc Little (Davos, švicarska NLA), John McCarthy (San Jose, liga AHL), Brian O'Neill (Jokerit, liga KHL), Garrett Roe (Zug, švicarska NLA), Mark Arcobello (Bern, švicarska NLA), Troy Terry (University of Denver, NCAA), Ryan Stoa (Spartak, liga KHL), Jim Slater (Friborg-Gotteron, švicarska NLA)

Selektor: Tony Granato
Pomočniki selektorja: Chris Chelios, Scott Young, Keith Allain

Ne spreglejte