Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2018,
13.37

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi Pjongčang 2018

Četrtek, 8. 2. 2018, 13.37

6 let, 2 meseca

Pripravljalna tekma, Slovenija – Južna Koreja, Seul

Slovenci po hitrem preobratu dobili olimpijsko generalko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

slovenska hokejska reprezentanca Južna Koreja OI | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

Slovenska hokejska reprezentanca je na peto obletnico premierne uvrstitve Slovenije na olimpijske igre v Seulu odigrala edino pripravljalno srečanje pred olimpijskim nastopom v Pjongčangu in z dvema zadetkoma v zadnjih desetih minutah premagala Južno Korejo z 2:1. Slovenci - zadela sta Boštjan Goličič in igralec tekme Anže Kuralt - se bodo v petek odpravili proti prizorišču OI, prvo tekmo olimpijskega turnirja pa odigrali v sredo, 14. februarja, ob 13.10 proti ZDA.

Pripravljalna tekma

Četrtek, 8. februar:
Južna Koreja : Slovenija 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Strelci: Testwuide 33. (Kim S.,Kim.K); Goličič 52. (Pance), Kuralt 54. (Jeglič, Tičar)


Streli: Kor 29 (5,18,6); Slo 30 (11,5,16)
Kazni: Kor 6 (4,0,2); Slo 4 (2,2,2)

Slovenski hokejisti so v sredo popoldne po lokalnem času pristali v Južni Koreji, kjer sta se jim pridružila selektor Kari Savolainen  in njegov svetovalec in Risto Dufva, šele tik pred obračunom pa se je ekipi priključil branilec Blaž Gregorc.

M. Rodman, Gregorc in Krošelj ob ledu

Luka Gračnar je branil dobro polovico tekme in ohranil mrežo nedotaknjeno. | Foto: Vid Ponikvar Luka Gračnar je branil dobro polovico tekme in ohranil mrežo nedotaknjeno. Foto: Vid Ponikvar

Blejec, ki je moral v torek odigrati še tekmo v češki Extraligi, v Korejo pa je zaradi večurne zamude letala prispel nekoliko pozneje, je četrtkovo srečanje spremljal ob ledu. Tam sta mu družbo delala eden od pomočnikov kapetana Marcel Rodman in v zadnjem času prvi vratar Gašper Krošelj. V vratih je začel Luka Gračnar, njegova menjava je bil Matija Pintarič, ki je vstopil sredi tekme.

Finski strokovnjak je za obračun z Južno Korejo, ki bo letos prvič zaigrala tako na olimpijskih igrah kot nas svetovnem prvenstvu elitne divizije, določil naslednje peterke: Muršak-Verlič-Urbas-Repe-Robar; Tičar-Jeglič-Sabolič-Podlipnik-Kovačevič; Goličič-D.Rodman-Pance-Vidmar- Kranjc; Kuralt-Mušič-Ograjenšek-Hebar-Pavlin.

Za uvod slovenska prevlada, nato tretjina za pozabo

Slovenci so srečanje odprli bolje kot gostitelji, bili v prvi tretjini nevarnješi tekmec, priložnosti so si priigrali vsi napadi, a plošček ni in ni hotel za hrbet naturaliziranega Korejca Matta Daltona. Tudi Gračnar na drugi strani je svoje delo, ki ga je bilo manj (razmerje v strelih 11:5 za Slovenijo), opravil zanesljivo.

Kaj so po tekmi povedali v slovenskem taboru?

Risi, ki so tokrat še lahko zaigrali v opravi z risom, so imeli ob koncu prve in na začetku druge tretjine igralca več, a prednosti niso izkoristili. Je pa v nadaljevanju druge tretjine sledil silovit napad domačih, a je Gračnar zdržal nalet. Po polovici ga je med vratnicama zamenjal Pintarič in po strelu naturaliziranega Mika Testwuida, ki se je osamljen znašel v bližini gola, klonil v 33. minuti. Gostitelji so še naprej narekovali ritem, a se izid do konca druge tretjine, v kateri Savolainenovi varovanci niso bili prepričljivi, ni spremenil. 

Preobrat v dveh minutah Igralec tekme na slovenski strani Anže Kuralt je v 54. minuti dosegel odločilni zadetek. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Igralec tekme na slovenski strani Anže Kuralt je v 54. minuti dosegel odločilni zadetek. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

V zadnjem delu je Slovenija spet zaigrala bolje in priključek ujela v 52. minuti, ko je Žiga Pance ob ogradi prišel do ploščka, ga lepo poslal pred gol do Boštjana Goličiča, ta pa je iz bližine ugnal sicer razpoloženega Daltona.

Za hiter preobrat Slovenije je dve minuti zatem poskrbel igralec tekme Anže Kuralt, na katerega so Južnokorejci pozabili, in po sredini zadel za vodstvo z 2:1. Gostitelji so ob koncu pritisnili z igralcem več in poskusili izsiliti izenačenje, a slovenske mreže niso več zatresli.

V petek na prizorišče iger

Savolainenovi varovanci, za katere je bil to edini pripravljalni obračun pred OI, bodo v petek zjutraj po lokalnem času odpotovali na prizorišče iger, kjer bo jutri tudi odprtje tekmovanja.

Slovenci ga bodo začeli v sredo, 14. februarja, ko jim bodo nasproti stali Američani, v skupinskem delu bosta sledili še tekmi z Rusijo in Slovaško. 

Prvo tekmo na olimpijskih igrah bodo Slovenci odigrali v sredo ob 13.10 proti ZDA. | Foto: Reuters Prvo tekmo na olimpijskih igrah bodo Slovenci odigrali v sredo ob 13.10 proti ZDA. Foto: Reuters

Kakšen je sistem na OI? 12 reprezentanc bo tekmovalo v treh skupinah. Po skupinskem delu si bodo zmagovalke skupin in druga najboljša reprezentanca zagotovile četrtfinale, preostalih osem pa se bo, glede na vrstni red po skupinskem delu, med seboj udarilo za štiri četrtfinalne vstopnice (5. z 12., 6. z 11., 7. z 10., 8. z 9.).

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije v skupinskem delu

Sreda, 14. februar
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar
13:10* Slovenija – Slovaška

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

**Dvanajst reprezentanc bo tekmovalo v treh skupinah. Po skupinskem delu si bodo zmagovalke skupin in druga najboljša reprezentanca zagotovile četrtfinale, preostalih osem pa se bo, glede na vrstni red po skupinskem delu, med seboj udarilo za štiri četrtfinalne vstopnice (5. z 12., 6. z 11., 7. z 10., 8. z 9.).

 

Seznam slovenske reprezentance za OI v Pjongčangu:

Vratarji: Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci: Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Jurij Repe (Kladno, češka druga liga, WSM)

Napadalci: Jan Muršak (Frölunda, švedska elitna liga SHL), Žiga Jeglič (Neftehimik Nižnekamsk, liga KHL), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Boštjan Goličič in David Rodman (oba Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Szekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL), Marcel Rodman (Tolzer Lowen, DEL2), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)

Selektor: Kari Savolainen
Pomočnik selektorja: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Pomočnik selektorja (vratarji): Gaber Glavič
Pomočnik selektorja (video analiza): Aleš Burnik
Svetovalec selektorja: Risto Dufva
Vodja ekipe: Dejan Kontrec
Tehnični vodja: Milan Dragan, Drago Terlikar
Zdravnik: Klemen Stražar
Fizioterapevt: Janez Mikolič, Jure Ferjanič
Predstavnik za medije: Rok Srakar

 

Ne spreglejte