Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
18.40

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi Pjongčang 2018

Sobota, 10. 2. 2018, 18.40

6 let, 2 meseca

Olimpijske hokejske številke

Od risov mlajši skoraj vsi, tako malo, kot jih ima Slovenija, jih na OI nima nihče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
risi Slovenija Norveška | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je druga najstarejša na moškem olimpijskem turnirju, Slovenci imajo najmanj registriranih hokejistov od sodelujočih v Pjongčangu, selektor Kari Savolainen pa je eden od dveh strategov, ki se nista rodila v državi, ki jo vodita.

Pred začetkom olimpijskih hokejskih turnirjev so se na uradni spletni strani Mednarodne hokejske zveze (IIHF) poigrali z nekaterimi dejstvi in številkami. V njih so se znašli tudi slovenski oklepniki, ki še drugič od osamosvojitve države nastopajo na tekmovanju petih krogov. Dodali smo še nekaj drugih statističnih kategorij.

Slovenija z najmanj registriranimi člani

Slovenija ima najmanj registriranih hokejskih članov med udeleženci moškega turnirja. Sledi ji Južna Koreja. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Slovenija ima najmanj registriranih hokejskih članov med udeleženci moškega turnirja. Sledi ji Južna Koreja. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Slovenija ima med vsemi 12 izbranimi vrstami najmanj registriranih hokejistov, na kar so pri IIHF opozorili že pod prvo točko.

"Slovenci so imeli ob izjemnem sedmem mestu v Sočiju le 148 registriranih hokejistov. Po štirih letih so se vrnili, in to z le 136 registriranimi moškimi članskimi hokejisti," so zapisali.

Druga moška hokejska reprezentanca z najmanj člani je Južna Koreja (171). Največ registriranih moških članov imajo po podatkih IIHF Američani (158.100), aktualni prvaki Kanadčani  na primer 102.207.

Slovenija - Finska, Slovaška - Kanada

Le dva od 12 selektorjev nista rojena v državi, ki jo vodita kot selektorja, in sicer Kari Savolainen (Finska) in strateg Slovaške, s katero se bodo risi pomerili v skupinskem delu, Craig Ramsay (Kanada).



Aktualni olimpijski prvaki, varovanci Willieja Desjardinsa, so s povprečno starostjo 30,52 leta najstarejša hokejska reprezentanca na OI. Slovenci so z 29,68 leta drugi najstarejši. | Foto: Reuters Aktualni olimpijski prvaki, varovanci Willieja Desjardinsa, so s povprečno starostjo 30,52 leta najstarejša hokejska reprezentanca na OI. Slovenci so z 29,68 leta drugi najstarejši. Foto: Reuters

Od Slovencev starejši le Kanadčani

Slovenska hokejska odprava je druga najstarejša na olimpijskih igrah. Povprečna starost slovenske 25-erice, med katero je 19 hokejistov nastopilo že v Sočiju, je kar 29,68 leta.

Starejši so le Kanadčani, ki v povprečju štejejo 30,52 leta. Najmlajši so Rusi – nastopajo pod nevtralno zastavo – s povprečno starostjo 27,16 leta.

Ameriški kapetan Brian Gionta - s 170 centimetri najmanjši in z 39 leti drugi najstarejši hokejist. | Foto: Reuters Ameriški kapetan Brian Gionta - s 170 centimetri najmanjši in z 39 leti drugi najstarejši hokejist. Foto: Reuters Najstarejši na turnirju je ruski zvezdnik Pavel Dacjuk z 39 leti. Prav toliko jih ima kapetan Američanov Brian Gionta, edini hokejist na seznamu ZDA, ki je bil že rojen ob čudežu na ledu, ko so Američani februarja 1980 v Lake Placidu šokirali Sovjetsko zvezo (4:3). Najstarejši Slovenec je branilec Aleš Kranjc, ki bo julija dopolnil 37 let (36 jih ima tudi napadalec Marcel Rodman).

Najmlajši je 17-letni Šved Rasmus Dahlin, med Slovenci je s 23 leti najmlajši Jurij Repe.

Finca z največ centimetri in kilogrami

Najvišji hokejist, prijavljen na olimpijski turnir, je z 203 centimetri finski napadalec Marko Anttila, ki tehta 104 kilograme. 32-letni igralec Jokerita bo na olimpijskih igrah nastopil prvič.

203 centimetre visoki Finec Marko Anttila je najvišji hokejist na olimpijskem turnirju. | Foto: Reuters 203 centimetre visoki Finec Marko Anttila je najvišji hokejist na olimpijskem turnirju. Foto: Reuters

V povprečju najvišja reprezentanca je Slovaška (186,76 centimetra), sledijo Rusi (185,80) in Švedi (185,40). Savolainenovi varovanci so s povprečnih 183,88 centimetra šesti najvišji (s 193 centimetri je najvišji Žiga Pavlin). S 170 centimetri je najnižji ameriški veteran Gionta.
Jan Urbas je eden od najvišjih in najtežji v slovenski vrsti. | Foto: Vid Ponikvar Jan Urbas je eden od najvišjih in najtežji v slovenski vrsti. Foto: Vid Ponikvar

Najtežji in najlažji hokejist prav tako prihajata iz dežele tisočerih jezer. Član KHL-ovca Metallurga Magnitogorska Oskar Osala tehta 110 kilogramov, Juha Metsola pa jih ima le 69.

Povprečno najtežji so Rusi (91,08 kilograma), sledijo Slovaki (89,04) in Švedi (88,84).

Slovenski oklepniki so s 86,72 kilograma v tem pogledu na osmem mestu - Jan Urbas je s stotimi kilogrami najtežji ris -, najlažji (84,68) so gostitelji.

Slovenija bo v skupinskem delu igrala z ZDA; Rusijo in Slovaško. Prvo tekmo bo odigrala v sredo ob 13.10 proti Američanom.
Ne spreglejte