Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
12.30

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Jan Muršak Nik Zupančič risi Pjongčang 2018

Sobota, 10. 2. 2018, 12.30

6 let, 2 meseca

Slovenci opravili prvi trening

Slovenci preizkusili olimpijski led, kapetan brez pripomb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
slovenska hokejska reprezentanca OI trening | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

Po petkovem večernem slovesnem odprtju olimpijskih iger je slovenska hokejska reprezentanca v soboto zgodaj zjutraj po lokalnem času prvič preizkusila ledeno ploskev osrednje dvorane hokejskega centra Gangneung, na kateri bo odigrala eno tekmo skupinskega dela, in sicer proti Rusiji. Slovenski tabor je z ledom, svetlostjo dvorane, vzdušjem in zdravstvenim stanjem v ekipi zadovoljen.

Nedolgo zatem, ko se je slovenska hokejska izbrana vrsta z rojaki iz drugih disciplin v mimohodu sprehodila na odprtju 23. zimskih olimpijskih iger, jo je zgodaj zjutraj že čakal prvi stik z ledom v eni od dveh dvoran, v katerih se bodo hokejisti borili med olimpijskim turnirjem.

Gangneung Hockey Center sprejme okoli deset tisoč gledalcev. Slovenija bo v skupinskem delu v tej dvorani igrala proti Rusiji, ki ima vse termine tekem "rezervirane" v tem objektu. | Foto: Getty Images Gangneung Hockey Center sprejme okoli deset tisoč gledalcev. Slovenija bo v skupinskem delu v tej dvorani igrala proti Rusiji, ki ima vse termine tekem "rezervirane" v tem objektu. Foto: Getty Images

Varovanci selektorja Karija Savolainena, ki si počasi, a vztrajno krepijo moči po naporni poti v Južno Korejo in premagujejo osemurno časovno razliko, so opravili 75 minut dolg trening v osrednji hokejski dvorani Gangneung.

V objektu, ki so ga začeli graditi leta 2014, odprli pa so ga leta 2017, ko so ga preizkusila tudi slovenska dekleta, ki so tekmovala na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, bodo risi odigrali eno tekmo skupinskega dela. To bo drugi obračun, ko jim bo nasproti stala Rusija, preostali dve tekmi (z ZDA in Slovaško) pa bosta v manjšem hokejskem centru Kwandongu.

Svetla dvorana mu ustreza Kapetan Jan Muršak je s pogoji za delo za zdaj zadovoljen. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Kapetan Jan Muršak je s pogoji za delo za zdaj zadovoljen. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Po odzivih slovenskih hokejistov v pogovoru za krovno hokejsko zvezo so pogoji za delo in treninge odlični, vzdušje v ekipi prav tako, dvorana pa za razliko od majske na svetovnem prvenstvu v Parizu precej bolj svetla, kar slovenskemu kapetanu Janu Muršaku zelo ustreza.

"Za zdaj je vse super, ledena ploskev je zelo dobra, upam, da bo zdržala skozi celotne olimpijske igre. Tudi dvorana je zelo svetla, kar meni osebno zelo odgovarja. Slačilnica je velika, lokacija je dobra, brez pripomb," je zadovoljen Štajerec, ki verjame, da bo v prihodnjih dneh, ko se bo ekipa še bolje aklimatizirala na začasno domovanje, še bolje. "Danes smo se počutili že malo bolje kot v preteklih dneh. Mislim, da bo v prihodnje še boljše, saj nekateri fantje še niso najbolje spali. Verjamem, da bomo do srede stoodstotno pripravljeni. Vzdušje, kemija v ekipi sta dobra. Vesel sem, da je tako, upam, da tako tudi ostane."

Po zagotovilih slovenskega štaba je zdravstveno stanje 25-erice dobro.



Uživati, trenirati in se pripraviti na prvo tekmo Nik Zupančič je bil s tempom na prvem treningu zadovoljen. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nik Zupančič je bil s tempom na prvem treningu zadovoljen. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

S prvim treningom je bil zadovoljen tudi Savolainenov pomočnik Nik Zupančič: "Počasi se privajamo na razmere v Pjongčangu. Za zdaj smo zadovoljni s pogoji, domačini se trudijo popraviti kakšno stvar, če ta ni v redu. Prvi trening je minil v dobrem tempu, vidi se, da so fantje željni. Kari je razložil še nekatere stvari, ki smo jih na pripravljalni tekmi (dobili so jo z 2:1, op. a.) delali slabo, in te bomo poskusili popraviti v prihodnjih dneh. Razpoloženje je na visoki ravni. Po odprtju so fantje v celoti začutili olimpijski utrip. Zdaj je treba samo še trenirati, uživati in se pripraviti na prvo tekmo."

To bodo Slovenci odigrali v sredo ob 13.10 po slovenskem času proti Američanom. Sledil bo dan premora, nato pa v petek ob 8.40 tekma z glavno favoritinjo za olimpijsko zlato Rusijo, dan zatem ob 13.10 pa še obračun s Slovaki, ki so jih risi v Sočiju premagali in si priborili boljše izhodišče na tekmi za četrtfinalno vstopnico.

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije v skupinskem delu

Sreda, 14. februar
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar
13:10* Slovenija – Slovaška

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas +8 ur)

**Dvanajst reprezentanc bo tekmovalo v treh skupinah. Po skupinskem delu si bodo zmagovalke skupin in druga najboljša reprezentanca zagotovile četrtfinale, preostalih osem pa se bo, glede na vrstni red po skupinskem delu, med seboj udarilo za štiri četrtfinalne vstopnice (5. z 12., 6. z 11., 7. z 10., 8. z 9.).

 

Seznam slovenske reprezentance za OI v Pjongčangu:

Vratarji: Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci: Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Jurij Repe (Kladno, češka druga liga, WSM)

Napadalci: Jan Muršak (Frölunda, švedska elitna liga SHL), Žiga Jeglič (Neftehimik Nižnekamsk, liga KHL), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Boštjan Goličič in David Rodman (oba Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Szekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL), Marcel Rodman (Tolzer Lowen, DEL2), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)

Selektor: Kari Savolainen
Pomočnik selektorja: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Pomočnik selektorja (vratarji): Gaber Glavič
Pomočnik selektorja (video analiza): Aleš Burnik
Svetovalec selektorja: Risto Dufva
Vodja ekipe: Dejan Kontrec
Tehnični vodja: Milan Dragan, Drago Terlikar
Zdravnik: Klemen Stražar
Fizioterapevt: Janez Mikolič, Jure Ferjanič
Predstavnik za medije: Rok Srakar

 

Ne spreglejte