Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
7.53

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

zimske olimpijske igre umetnostno drsanje Peking 2022 Peking 2022

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 7.53

2 leti, 2 meseca

zoi, umetnostno drsanje, ekipna tekma

15-letna Rusinja je v Pekingu spisala zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Kamila Valieva | Kamila Valieva je postala prva ženska, ki ji je na olimpijskih igrah uspel četverni skok. | Foto Guliverimage

Kamila Valieva je postala prva ženska, ki ji je na olimpijskih igrah uspel četverni skok.

Foto: Guliverimage

Ruski umetnostni drsalci, ki na olimpijskih igrah znova nastopajo pod zastavo Ruskega olimpijskega komiteja, so prepričljivo osvojili zlato odličje na ekipni tekmi. Skupno so v osmih nastopih zbrali 74 točk, kar je devet več kot drugouvrščene ZDA in enajst več kot tretja Japonska. Ob tem je ruska drsalka Kamila Valijeva spisala zgodovino.

Bogataj Križnar Prevc Zajc
Sportal Slovenci do naslova olimpijskih prvakov, Hrovatova in Kline med deseterico

Petnajstletna Rusinja je namreč postala prva ženska, ki ji je na olimpijskih igrah uspel četverni skok (ko se drsalec v zraku štirikrat zavrti), in to ne samo enega, ampak dva. Drugouvrščeno Japonko Kaori Skamoto je v prostem programu prehitela za kar 30 točk, čeprav je ob koncu nastopa ob tretjem poskusu četvernega skoka zatem padla.

V današnjem prostem programu športnih parov sta najvišjo oceno 145,20 kljub padcu prejela Rusa Anastazija Mišina in Aleksander Galjamov, druga sta bila Japonca Riku Miura in Ryuichi Kihara (139,60), tretja pa domačina Cheng Peng in Yang Jin.

"Preprosto sem izgubil ravnotežje, nisem je uspel držati," je po nastopu dejal Galjamov. Dodal je, da bi bilo za napako lahko krivo pomanjaknje spanca.

Rusom so se na stopničkah pridružili Američani in Japonci. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rusom so se na stopničkah pridružili Američani in Japonci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mišina je dodala, da so imeli že ob 6. uri zjutraj trening. "Mogoče je to botrovalo najini majhni napaki. Rada vstajam zgodaj, a ne pred četrto uro."

Med plesnimi pari sta prvo mesto s 129,07 točke osvojila Američana Madison Chock in Evan Bates. Druga sta bila ruska drsalca Viktorija Sinicina in Nikita Kacalapov (128,17), tretja pa Kanadčana Piper Gilles in Paul Poirier (124,39).

V zadnji disciplini pa je Valijeva osvojila 178,92 točke, Kaori si je za nastop prislužila 148,66 točke, tretje Kanadčanka Madeline Schizas pa 132,04 točke.

Meta Hrovat
Sportal Meta Hrovat ostala brez odličja, olimpijski naslov na Švedsko

Branilci naslova Kanadčani četrti

Četrto mesto so osvojili branilci naslova Kanadčani, peto pa Kitajci. Enak vrstni red je bil že po drugem dnevu tekmovanja.

Zmagovalec posamezne discipline dobi 10 točk, naslednji pa nato devet, osem, sedem in šest.

Mešana ekipna tekma v umetnostnem drsanju je bila prvič na olimpijskem sporedu leta 2014 v Sočiju, ko so zgodovinsko prvo zlato osvojili predstavniki Rusije. Pred štirimi leti v Pyeongchangu so naslov ekipnih olimpijskih prvakov v umetnostnem drsanju osvojili Kanadčani pred ruskimi športniki in Američani.

Umetnostno drsanje, ekipno:

ZLATO:  Ruski olimpijski komite
SREBRO: ZDA
BRON:   Japonska

Ne spreglejte